Drievoudige Verwarmer - organenleer

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
Organenleer
Drawing of the human body showing acupuncture meridians..JPG
Organenleer
inleiding
blaas
dikke darm
drievoudige verwarmer
dunne darm
galblaas
hart
lever
longen
maag
milt
nieren
Pericardium
Muladhara.png

Het Chinese woord voor dit orgaan kan men vertalen met drievoudige Verwarmer (san-jiao), of Drievoudige Verhitter. De letterlijke betekenis is 'drie die branden' of 'drie die schroeien'.

Vormloos

De Drievoudige Verwarmer is het zesde Yang Orgaan, hoewel zijn precieze aard niet helemaal duidelijk wordt in de klassieke geschriften. Over dit Orgaan zijn de meningen verdeeld. De meerderheid van de Chinese artsen stemt in met de uitspraak dat de Drievoudige Verwarmer 'wel een naam heeft, maar geen vorm'. Het beste kan men de Drievoudige Verwarmer opvatten als de functionele verbinding tussen de verschillende Organen die het Water reguleren. Dit zijn met name de Longen, de Milt en de Nieren, maar ook de Dunne Darm en de Blaas behoren ertoe. De Drievoudige Verwarmer moet men niet opvatten als een apart orgaan, maar als de verbindende factor die van de zojuist genoemde Organen een samenhangend systeem maakt. In de Chinese medische denktrant is er Vuur nodig om Water te beheersen. De naam Drievoudige Verwarmer duidt op Vuur en de Nei Jing benadrukt de beheersende rol, die dit Orgaan speelt ten aanzien van het Water in het lichaam. In de Nei Jing wordt de Drievoudige Verwarmer de 'Dijkgraaf van de Brekende Waterdam' genoemd en ook wel aangeduid als de plaats 'waar het kanaal ontspringt'. Volgens de overleveringen meldt de Nei Jing dat die aspecten van de [[Milt, de [[Nieren - organenleer|, de maag, de dikke darm, de dunne darm en de blaas, die betrokken zijn bij de Waterhuishouding in het lichaam, alle worden gereguleerd door het Chi van de Drievoudige Verwarmer.

bovenste verwarmer

Verder meldt de Nei Jing dat 'de Bovenste Verwarmer een nevel is'. Een nevel is doordringend en volgens de traditie corresponderend met het verdampte Water in de Longen, dat later door het hele lichaam wordt verspreid.

middelste verwarmer

'De Middelste Verwarmer is een schuim’. Traditioneel wordt deze uitspraak geïnterpreteerd als verwijzend naar de verterende werking van de Maag en de Milt.

onderste verwarmer

De Onderste Verwarmer is een moeras. De onzuivere delen worden afgescheiden. De Onderste Verwarmer heeft voornamelijk betrekking op de Nieren, de Dikke en Dunne Darm en de Blaas.

Er is echter ook algemene instemming met een andere definitie van de Drievoudige Verwarmer. Hierin wordt de Drievoudige Verwarmer beschouwd als een middel om drie verschillende gebieden in het lichaam mee aan te duiden. De Bovenste Verwarmer omvat hoofd en borst, inclusief het Hart en de Longen. De Middelste Verwarmer omvat het gedeelte onder de borst maar boven de navel, waaronder de Milt en de Maag. Bij de Onderste Verwarmer hoort het gebied van de buik onder de navel, waaronder de Lever en de Nieren. (De plaats van de Lever is gekoppeld aan de baan van zijn Meridiaan onder in de lies.)