Milt - organenleer

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
Organenleer
Drawing of the human body showing acupuncture meridians..JPG
Organenleer
inleiding
blaas
dikke darm
drievoudige verwarmer
dunne darm
galblaas
hart
lever
longen
maag
milt
nieren
Pericardium
Muladhara.png

Spijsvertering

De Milt (Pi) is een belangrijke schakel in het spijsverteringsproces, waarbij Qi en Bloed ontstaan. Voor de Chinezen is dat een orgaan dat van fundamenteel belang is. De Milt onttrekt zuiver voedende extracten aan het verteerde voedsel en transformeert deze tot Qi en Bloed. Omdat de Milt verantwoordelijk is voor voldoende Qi en Bloed in het lichaam, wordt hij volgens de overlevering 'fundament van post-nataal bestaan' genoemd (hou-tian-zhiben). De Milt of het Milt Qi is verantwoordelijk voor het omhoog zenden van Graan Qi (dat is ontstaan uit voedsel en 'zuivere extracten' die in Bloed veranderen) naar de Longen. Op deze plaats smelten Bloed en Qi uiteindelijk samen. De Milt regelt op deze manier de 'stijgende' beweging. Ook is hij betrokken bij het circuleren en transformeren van Water in het lichaam. Volgens een modern geschrift kan men de functies van de Milt samenvatten door te zeggen dat deze 'het opstijgen van het zuivere beheerst'.

Wanneer de Milt zijn transformerende en transporterende taken op harmonische wijze vervult, zijn Qi en Bloed in overvloed aanwezig en verloopt het spijsverteringsproces goed. Wanneer de Milt niet harmonisch functioneert, kan zich in het hele lichaam, of in een deel daarvan, Onvoldoende Qi of Onvoldoende Bloed ontwikkelen. Bij het spijsverteringsproces kunnen zich dan problemen voordoen als buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of anorexia.

De Milt heerst over het bloed

Niet alleen helpt de Milt bij de aanmaak van Bloed, hij is ook heerser over het Bloed, in die zin dat hij het Bloed helpt in de juiste banen te blijven stromen. Over het algemeen kan men stellen dat Qi het Bloed beheerst en dat het Milt Qi dat gedeelte van Qi is dat het Bloed in de juiste positie houdt. Wanneer het Milt Qi zwak is, vervult de Milt zijn beheersende taak minder harmonisch en kan het Bloed zich 'stuurloos' gaan bewegen. Dit leidt tot symptomen als: bloed opgeven, bloed in de ontlasting, blauwe plekken, te overvloedige menstruatie of andere bloedingen van de baarmoeder. Veel chronische bloedziekten worden via de Milt behandeld.

praktijkvoorbeeld

een vrouw lijdt aan wat men in de westerse geneeskunde chronische bloedingen van de baarmoeder noemt. De westerse arts stelt voor een hormoonbehandeling toe te passen. Maar dit mislukt omdat zich bij de patiënt ernstige bijverschijnselen voordoen. De vrouw gaat vervolgens naar een oosterse arts die een Onvoldoende Milt Qi-patroon vaststelt, waarbij het Bloed niet onder controle wordt gehouden. Een reeks behandelingen die zijn bedoeld om de Milt sterker te maken, waaronder kruiden als atractylodes en acupunctuurpunten als Milt 1 (Yin-kai, Verborgen Wit), resulteert in een radicale verbetering van haar situatie. Het is duidelijk dat deze behandeling de hormoonproductie beïnvloedt, maar binnen het Chinese paradigma wordt verondersteld dat de therapie het vermogen van de Milt om het Bloed te beheersen, verbetert.

De Milt beheerst de spieren, het vlees en de 4 ledematen

Niet alleen is de Milt de bron van Qi en Bloed, hij zorgt er ook voor dat Qi en Bloed de spieren en het vlees bereiken. De beweging van de spieren, het vlees, en dus ook de ledematen is afhankelijk van de kracht van de Milt. De Spiertonus en het uiterlijk van de ledematen zijn vaak een weerspiegeling van de kracht of zwakte van de Milt. 'De Milt mondt uit in de mond'. 'De glans van de Milt vertoont zich in de glans van de lippen'. Mond en lippen staan in nauw verband met de Milt. Wanneer de Milt harmonisch is, is de mond in staat de vijf smaken te onderscheiden en zijn de lippen rood en vochtig. Wanneer de Milt in zwakke staat verkeert, is de mond ongevoelig voor smaak en zijn de lippen bleek.