3 soorten van onjuist inzicht

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Boeddhistische opsommingen

In de boeddhistische filosofie (de Dharma) komen veel opsommingen voor; de 4 dit, de 7 dat, de 12 zo... In de tijd dat Gautama de Boeddha leefde (563-483 v.Chr.) was bijna iedereen analfabeet en middels deze opsommingen was de filosofie beter uit te leggen en te onthouden. Deze filosofie is door de jaren heen nauwelijks veranderd en zo bestaan de opsommingen nog steeds. De opsommingen dienen als kapstok waar de filosofie aan hangt en in lezingen en lessen wordt vaak verwezen naar een bepaalde opsomming. Op deze wiki is een aparte categorie opgenomen met de meest voorkomende opsomming. Eén van de opsommingen is onderstaande...

De 3 soorten van onjuist inzicht

Bij onjuist inzicht worden er 3 met naam genoemd:

  • Nihilisme (natthika-ditthi); het ontkennen dat een persoon na de dood in welke vorm dan ook voorbestaan heeft. Impliciet wordt hiermee de morele betekenis van het handelen ontkracht en heeft karma geen waarde.
  • Handelen zonder effect (akiriya-ditthi); hierin wordt gesteld dat handelen geen effect hebben. Impliciet wordt hiermee moreel onderscheid teniet gedaan en heeft karma geen waarde.
  • Niet causale zienswijze (ahetuka-ditthi); de bezoedelingen hebben geen oorzaak of gevolg maar is louter toeval, lot of noodzaak.

Volledig artikel

Een volledig artikel over dit thema kan je vinden in het artikel over Karma.