Abhaya Mudra

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
staande Boeddha met de Abhaya Mudra (rechterhand)
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Mudra's
Boeddhistische Mudra's
Buddha anjali mudra.JPG
Boeddhistische Mudra's
Abhaya Mudra
Bhumisparsa Mudra
Bodhyangi Mudra
Dharmachakra Mudra
Dhyana Mudra
Varada Mudra
Vitarka Mudra
Jnana Mudra
Karana Mudra
Dhamma wiel

De Abhaya mudra is het gebaar van onbevreesdheid. het staat bescherming, vrede, welwillendheid en het wegnemen van angst.

Varianten

In het Theravada-boeddhisme wordt het meestal gemaakt terwijl je staat met de rechterarm gebogen en opgetild tot schouderhoogte, de handpalm naar voren gericht, de vingers gesloten, rechtop wijzend en de linkerhand rustend aan de zijkant. In Thailand en Laos wordt deze mudra geassocieerd met de wandelende Boeddha, vaak getoond met beide handen die een dubbele abhaya mudra maken die uniform is.

Deze mudra werd waarschijnlijk vóór het begin van het boeddhisme gebruikt als een symbool van goede bedoelingen die vriendschap voorstellen bij het naderen van vreemden. In de Gandhaarse kunst wordt het gezien wanneer de actie van prediking wordt getoond. Het werd ook gebruikt in China tijdens de Wei en Sui- tijdperken van de 4e en 7e eeuw.

Dit gebaar werd door de Boeddha gebruikt toen hij werd aangevallen door een olifant en het onderwierp, zoals blijkt uit verschillende fresco's en scripts.

In het Mahayana-boeddhisme worden de goden vaak afgebeeld als het paren van de Abhaya Mudrā met een andere Mudrā met de andere hand.