Dharmachakra Mudra

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dharmachakra mudra.JPG
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Mudra's
Boeddhistische Mudra's
Buddha anjali mudra.JPG
Boeddhistische Mudra's
Abhaya Mudra
Bhumisparsa Mudra
Bodhyangi Mudra
Dharmachakra Mudra
Dhyana Mudra
Varada Mudra
Vitarka Mudra
Jnana Mudra
Karana Mudra
Dhamma wiel

De Dharmachakra mudra is een van de interessante en unieke handgebaren die in boeddhabeelden worden gebruikt. Het duidt aan wat in het boeddhisme 'het wiel van dharma' inhoudt. De Dharmachakra mudra is ook bekend als gebaar van Teaching of the Wheel of Dharma. Dit gebaar beeldt een van de belangrijkste momenten in het leven van de gautama de Boeddha uit toen hij de Dharmachakra mudra uitlegde in zijn eerste preek in Sarnath nadat hij verlichting had bereikt.

Betekenis

Dharmachakra betekent in het Sanskriet het wiel van Dharma. Hiermee wordt de eerste leerrede van Zgautama de Boeddha bedoelt die hij gaf in Sarnath. Over het algemeen wordt de Dharmachakra-mudra gebruikt door Gautama de Boeddha en niet door andere personen.

De Dharmachakra mudra wordt gevormd wanneer de duim en wijsvinger van beide handen hun toppen raken om een ​​cirkel te vormen. Deze specifieke cirkel symboliseert het wiel van dharma. Evenzo betekent deze cirkel, in de metafysische term, ook de vereniging van methode of Upaya en wijsheid of Pañña. In Vitarka worden beide handen tegen de borst gehouden, terwijl de linkerhand naar binnen wijst, wat de rechterhand naar buiten gericht bedekt. De drie overgebleven vingers van beide handen blijven uitgestrekt en hebben hun eigen symbolische belang: de middelvinger van de rechterhand vertegenwoordigt de 'hoorders' van de leer van de Boeddha, de wijsvinger vertegenwoordigt de 'bewerkers' van de leerstellingen en de pink vertegenwoordigt het Mahayana of 'het grote voertuig'.

Evenzo vertegenwoordigen de drie uitgestrekte vingers van de linkerhand de drie juwelen van de boeddhistische principes. Dit zijn:

  • de Boeddha
  • de Dharma
  • de Sangha

Het gebaar wordt door Gautama de Boeddha uitgevoerd met de mudra voor het hart geplaatst, hiermee aangevend dat de wijsheid die gegeven wordt eveneens uit het hart komt.

Varianten

Er zijn veel varianten van de Dharmachakra mudra zoals die in de fresco's van Ajanta in India waar beide handen gescheiden zijn en de vingers elkaar niet raken. In de Indo-Griekse stijl van de Gandhara zijn de vingers verbonden met de duim van de linkerhand. En op de Japanse Horyu-ji- afbeeldingen wordt de rechterhand aan de linkerkant overlapt.

Peace pagoda

Peace pagoda in Ladakh, India

Een vredespagode is een boeddhistische stoepa; een monument om vrede te inspireren, ontworpen om een ​​focus te bieden aan mensen van alle rassen en geloofsovertuigingen, en om hen te helpen verenigen in hun zoektocht naar wereldvrede. De meeste (maar niet alle) vredespagodes die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, zijn gebouwd onder leiding van Nichidatsu Fujii (1885–1985), een boeddhistische monnik uit Japan en oprichter van de boeddhistische orde Nipponzan-Myōhōji. Fujii was sterk geïnspireerd door zijn ontmoeting met Mahatma Gandhi in 1931 en besloot zijn leven te wijden aan het promoten van geweldloosheid.

Elke peace pagoda ziet er nagenoeg hetzelfde eruit met onder andere 4 zijdes. Aan elke zijde staat een beeltenis van Siddharta Gautama (naamgeving van voor zijn verlichting) of Gautama de Boeddha (naamgeving van na zijn verlichting). Elk beeld heeft zijn eigen afbeelding en mudra en verwijst naar een plaats en naar een gebeurtenis die daar heeft plaatsgevonden:

Zie ook

Dharmachakra