Sarnath

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sarnath, India
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
In de Voetsporen v/d Boeddha
vlag Sri-Lanka
In de Voetsporen v/d Boeddha
Algemene informatie
Info per plaats
Varanasi
Sarnath
Bodh-gaya
Rajgir
* Gierenpiek
* Nalanada
Kushinagar
Lumbini
* Kapilavastu
Pokhara
Kathmandu
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Categorie reizen
Home
Reizen
Boeddha-2.jpg
Sub categorieën Reizen
In de Voetsporen v/d Boeddha
Boeddhisme in Sri-Lanka
Retraites op Ekãyano
Aanmelden.png
Dhamma wiel

Sarnath ligt 15 km ten noord-oosten van Varanasi en is de plaats waar Gautama de Boeddha zijn eerste preek hield. Dat was in het vroegere hertenpark en daar ontstond de boeddhistische gemeenschap Sangha. Sarnath is naast Bodhgaya, Kushinagar en Lumbini één van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsoorden. In het vroegere hertenpark staat een Bodhi-boom, de boom waar Boeddha zijn eerste preek hield en welke nu een stek is van de oorspronkelijke Bodhi-boom in Sri Lanka. Op de plek staat nu de grote Mulgandha Kuti Vihara, een boeddhistische tempel met muurschilderingen die het gehele leven van Gautama de Boeddha vertelt. Hier worden meerdere keren per dag Puja's gegeven en vooral de ochtend en avond puja is erg populair.

Dhamek Stoepa

De Damek Stoepa vormt het centrum van het park en is een grote pilaar welke vroeger vele malen groter was en een onderdeel was van een boeddhistisch klooster. Nu telt hij 39 meter hoogte en 28 meter doorsnee en stamt uit de tijd van koning Asoka 268-231 v.Chr.). Deze koning heeft 60.000 pilaren laten maken met boeddhistische inscripties en die door heel, toenmalig, India laten neerzetten. Elke pilaar telde 5 meter hoogte. de meeste bestaan niet meer maar in Sarnath staat er nog 1. De pilaar is deels gebroken, maar de fundering is nog over en staat nog op de originele plaats. De top van de pilaar heeft de vorm van een leeuw en is onbeschadigd en staat nu in het museum Samath Archeological Museum. De top van de pilaar is een nationaal symbool van India en staat op alle bankbiljetten. De tempel, de stupa en het museum liggen op loopafstand van elkaar en zijn een bezoek meer dan waard.

Op deze plek komen grote pelgrims groepen bijeen om te mediteren, te chanten of met elkaar te discussiëren. het is soms een wirwar van monniken en nonnen, pelgrims en leken uit alle boeddhistische windstreken die hier bijeen komen. Een geweldig gezicht.

Jains

Hoewel we in deze pelgrimage voornamelijk Boeddha volgen en het Boeddhisme, komen we ook steeds weer in aanraking met andere personen zoals konging Asoka en andere stromingen zoals jet Jainisme. In Sarnath is de grondlegger van het Jainisme, Mahavira (Vardhamāna), geboren en Dr. Jain, waar wij in Sarnath te gast zijn, is zelf ook Jain en kan ons er alles over vertellen. We zullen ook een rondleiding krijgen en een lezing in een Jani tempel.

De omgeving

Het dorp is klein en ruraal. in de omgeving staan meerdere tempels en kloosters waar 's ochtends en 's avonds Puja's worden gegeven. We zullen er meerdere gaan bezoeken en overdag lopen we rond, kijken rond en doen ons ding. Ivar neemt je mee langs alle interessante plaatsen.

Ons verblijf

Wij vertrekken vanuit Varanasi na het ontbijt en gaan per Rikshaw naar Sarnath, een ritje van 45 minuten. Sarnath is een dorpje en heerlijk rustig. De meeste bezienswaardigheden liggen in om nabij een afgesloten park wat het centrum van het dorp markeert. Wij verblijven bij de familie van Dr. Jain, wij zijn daar dus te gast. Zij wonen recht tegenover het park dus altijd makkelijk benaderbaar. Hier begint voor ons de retraite pas echt, want hier heeft Gautama de Boeddha, na de verlichting te hebben bereikt, zijn eerste lezing gegeven. Dit wordt de eerste draaiing van het Wiel (Dharma) genoemd. We blijven hier 3 nachten.

Foto's van Sarnath