Varanasi

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Varanasi, India
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
In de Voetsporen v/d Boeddha
vlag Sri-Lanka
In de Voetsporen v/d Boeddha
Algemene informatie
Info per plaats
Varanasi
Sarnath
Bodh-gaya
Rajgir
* Gierenpiek
* Nalanada
Kushinagar
Lumbini
* Kapilavastu
Pokhara
Kathmandu
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Categorie reizen
Home
Reizen
Boeddha-2.jpg
Sub categorieën Reizen
In de Voetsporen v/d Boeddha
Boeddhisme in Sri-Lanka
Retraites op Ekãyano
Aanmelden.png
Dhamma wiel

Varanasi (Benares) ligt aan de oever van de heilige rivier de Ganges, waar zich 24/7 rituelen en processies afspelen. Er zijn tientallen Ghats verdeeld per kaste, op de trappen van de Ghats doen mensen hun wassingen en zie je badende, wassende en drinkende hindoes. Bij 2 Ghats worden de doden gecremeerd, een proces wat de hele stad beheerst. Uit heel het land komen hindoes naar Varanasi om er te sterven of een familielid te cremeren. In het doolhof van steegjes achter de Ghats vinden zwervers, heilige brahmanen (priesters), koeien, kippen en apen hun weg. Varanasi is zelfs in India een wereld apart en laat niemand onberoerd.

Burning Ghats

De indrukwekkendste en bekendste bezienswaardigheden in Varanasi zijn de ‘burning ghats’. Hier voeren Hindoes hun crematies uit, waarna de resten van hun doden worden toevertrouwd aan de heilige Ganges rivier. Voor ons is het wellicht onbegrijpelijk dat verderop mensen zich aan het wassen zijn in diezelfde rivier, voor gelovige hindoes is het echter een normaal onderdeel van het leven. Een crematie duurt ongeveer 3 uur, de overledene wordt van tevoren in doeken gewikkeld en nog eenmaal ondergedompeld in de rivier alvorens hij of zij op de brandstapel verbrand wordt. De resten worden na de crematie in Ganges geschoven. De Hindoes geloven dat deze vorm van crematie de snelste manier is om de ziel van de overledene te laten ontsnappen aan het lichaam. Niet alle Hindoes worden echter gecremeerd. Sadhoes (heilige mannen), jonge kinderen, zwangere vrouwen, slachtoffers van misdrijven of mensen die zijn overleden aan lepra, waterpokken of een slangenbeet worden zonder crematie aan de Ganges toevertrouwd. Tijdens de onder toeristen populaire boottochtjes bij zonsopgang zie je daarom soms lijken in de rivier drijven. Een heftige gewaarwording, maar de realiteit in Varanasi.

Voorbereiden op de dood

Hindoe's geloven dat wanneer je een rituele wassing doet in de Ganges, al je karma afgespoeld is. Als je gecremeerd wordt in de Ganges haalt Brama je op, en bij weinig Karma neemt hij je mee en treedt de verlichting in. Er zijn speciale huizen waar mannen wachten op hun dood en elke dag een wassing doen, zo zijn ze verzekert van hun verlichting. Deze mannen zijn in oranje gekleed en wonen soms tientallen jaren in een dergelijk huis. Families komen dagen voor en na de crematie bijeen en doen hun rituelen. Verkopers bieden hout en kleden aan en hoewel alles om de dood draait, heerst er een ontspannen sfeer in de stad.

Het oude centrum

Het oude centrum van Varanasi vormt een wirwar van straatjes, toeterende en bellende riksja’s, heilige koeien, geiten, zwerfhonden en mensen, kortom: chaos! Laat je echter niet afschrikken, ga op verkenning uit en laat alle indrukken over je heen komen. De vele winkeliers verkopen allerhande waar, waaronder de mooiste geweven zijden sari’s van de wereld. Vooral direct achter de Ghats is een waar doolhof aan steegjes waar je de meest markante figuren tegenkomt.

Bijzondere tempels in Varanasi

In Varanasi liggen maar liefst 2000 tempels, die mensen vanuit heel de wereld naar de stad trekken. De belangrijkste tempels liggen aan de Ganga Ghats (rivieroever), de meeste daarvan dateren uit de middeleeuwen. De Kashi Vishwanath, ofwel Gouden Tempel, is de bekendste en belangrijkste tempel van Varanasi. Deze tempel is aan Vishveswara, Shiva als god van het universum, opgedragen. De originele tempel is verwoest, resten hiervan kun je wel nog zien achter de Alamgir-moskee. De huidige tempel is gebouwd in 1776. Andere belangrijke tempels zijn de Sankat Mochan Tempel, de Durga Tempel (waar een groot aantal apen woont), de Kal Bhairav Tempel en de Mritunjaya Tempel.

Ons verblijf

We vliegen van Amsterdam naar Delhi en dan door naar Varanasi. Hier komen we in de middag aan en zijn omstreeks 17:00 uur in het hotel. Wij verblijven 3 nachten in Varanasi in een mooi en gezellig hotel aan de rivier. Elke dag ochtend gaan we met zonsopgang langs de rivier en de ghats lopen, want op dit tijdstip doen veel mensen hun rituelen voor het naar hun werk toegaan. Overdag is het ook heerlijk slenteren langs de rivier en door de stad. Wij nemen je mee en laten je alles zien, maar je bent vrij je eigen dag te bepalen. Varanasi is acclimatiseren. De stad is zeer bijzonder maar ook ingesteld op toeristen zodat je je vergeten inkopen nog kan doen.

Foto's van Varanasi