Rajgir

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rajgir, India
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
In de Voetsporen v/d Boeddha
vlag Sri-Lanka
In de Voetsporen v/d Boeddha
Algemene informatie
Info per plaats
Varanasi
Sarnath
Bodh-gaya
Rajgir
* Gierenpiek
* Nalanada
Kushinagar
Lumbini
* Kapilavastu
Pokhara
Kathmandu
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Categorie reizen
Home
Reizen
Boeddha-2.jpg
Sub categorieën Reizen
In de Voetsporen v/d Boeddha
Boeddhisme in Sri-Lanka
Retraites op Ekãyano
Aanmelden.png
Dhamma wiel

Hoe ruraal en plattelands Rajgirmag zijn, ooit was dit de allereerste hoofdstad van India. Rajgir behoort niet tot de 4 bedevaartsplaatsen, maar is daarom niet minder interessant.

Wat hier geschiedde

In deze regio heeft Gautama de Boeddha het grootste deel van zijn leven doorgebracht. Gedurende 24 regenperiode heeft hij in het Bamboe-klooster retraites gegeven en dat klooster is er nog. De Gierenpiek was een lievelingsplek van Gautama de Boeddha veel lezingen en soetra's komen hier vandaan en de plek wordt in de Pali-canon veelvuldig vermeld. Al tijdens zijn leven bestond klooster universiteit Nalanda al, en na zijn dood is dit een boeddhistische universiteit geworden. Het bezoek hieraan geldt voor veel deelnemers een hoogtepunt van de reis.

Na het overlijden van de Boeddha zijn de belangrijkste leerlingen bijeen gekomen om de Pali-canon samen te stellen. Deze vergadering, bekend als de 1e concilie, duurde 6 maanden en werd in een grot nabij Rajgir gehouden.

Landelijk

We zijn in de deelstaat Bihar, één van de armste van India. Hier zie je het India zoals het vroeger was, eenvoudig, conservatief, traditioneel. Na Bodhgaya reizen we via Rajgir en Kushinagar door een gebied waar we gedurende dik een week de enige westerlingen zijn. Dat geeft een prachtig inkijkje in het echte India.

Rajgir is voor de boeddhisten belangrijk, voor de Jaïns en de Hindoes is dat niet minder. De stichter van het Jaïnisme is hier gecremeerd op op de 7 heuveltoppen rondom Rajgir liggen 7 witte Jaïn tempels.Voor de hindoes zijn de heetwaterbronnen heilig, en er vinden continu wassingen plaats.

We blijven 2,5 dag in Rajgir. Zowel de Gierenpiek als nalanda ligt op 15 km. afstand en deze bezoeken we per bus en per pony rikshaw.

Ons verblijf

We overnachten 3 nachten in een eenvoudig hotel en eten steevast bij werkelijk het beste restaurant van heel India; the green garden. Alle bovenstaande plaatsen gaan we bezoeken wat betekend dat we 2 keer met de gehele groep met de bus en pony rikshaw er-op-uit-gaan.


Foto's van de Gierenpiek

Foto's van Rajgir