Cursus karakterstructuren

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Activiteiten op Ekãyano
Ekayano-front.jpg
Info
Alles over Ekãyano
Individueel verblijf
Bed and breakfast
Individuele retraite
Massage
Boeddhistische Massage Technieken
Boeddhisme en Meditatie
4-Daagse Samadhi retraite
11-Daagse Vipassana retraite
22-Daagse Vipassana retraite
Dharma-dagen
Mindfulness cursus
Kum-nye Tantra
Kum-nye Tantra opleidingsdagen
Tantra-week
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus

Deze cursus wordt in 2024 niet aangeboden!

Contact, verbinding, vriendschap of juist afstand? Waarom voelen we met de ene een klik en voelen we ons leeggezogen door een ander? Waarom gedragen wij ons anders dan anders en waarom ben ik zo anders dan mijn broer of zus?

Inherente eigenschappen

Een karakterstructuur is een serie eigenschappen die binnen het boeddhisme 'Mentale factoren' genoemd worden. Deze worden opgedeeld in:

  • mentale vergiften, dit zijn de negatieve eigenschappen die aangeleerd worden en onderdeel vormen van onze persoonlijkheid
  • universeel mooie factoren, dit zijn positieve eigenschappen die aangeboren zijn en onderdeel vormen van ons karakter

De positieve eigenschappen zijn dus mens-eigen en liggen latent verankerd in elk persoon. De negatieve eigenschappen worden aangeleerd. Tot volwassenheid ontwikkeld een persoon zich op meerdere terreinen, waaronder zijn persoonlijkheid. Een kind heeft behoefte aan energie (aandacht, liefde, respect) en zal eigenschappen moeten ontwikkelen om deze energie van zijn ouders (en verdere omgeving) te krijgen. Zo zal een kind met 2 afstandelijke ouders zich anders gaan vormen dan als het kind 2 dominante ouders heeft. De combinatie aan positieve én negatieve eigenschappen die het kind (vaak onbewust) kiest vormen als geheel een structuur; de karakterstructuur.

Karakterstructuur

In het boeddhisme zijn meerdere schema's waarin de karakterstructuren worden uitgelegd. Het schema zelf is niet zo evident, het gaat om de logica en het proces erachter. Die logica, dat eens mens zich ontwikkelt in een bepaalde structuur en een serie eigenschappen ten positieve en ten negatieve zal inzetten om energie (aandacht/liefde/respect) te verkrijgen, daar gaat het om.

De beschermende rol

Onze karakterstructuur proberen we af te schermen met enkele rollen. gebruikt een mens ook meerdere karakterstructuren. Zo kunnen we ons in de ene situatie standaard geheel anders gedragen als in de andere. We kunnen ons op ons werk geheel anders voordoen dan thuis of op de voetbalclub. Dat andere patroon wat dan op de voorgrond verschijnt is onze beschermende rol en daar hebben we er meerdere van.

Onze karakterstructuur en onze verschillende beschermende rollen gezamenlijk vormt ons ego en ons ego-gedrag.

Energie

De enige reden waarom wij een karakterstructuur aanmeten en gebruik maken van beschermende rollen is om energie te krijgen van een ander. Dit kan goedwillig en kwaadwillig en zo zetten wij onze eigenschappen dan ook in. Waarom voelen wij ons altijd onveilig bij persoon A en waarom voelen wij ons totaal energieloos bij persoon B. Waarom hebben wij soms direct een klik bij persoon C en voelen we ons machtig en krachtig bij persoon D? Het antwoord ligt in de (botsende) karakterstructuren tussen 2 personen.

Programma

Vraag iemand wat zijn karakterstructuur is en je komt er nooit achter. In de boeddhistische swedana (alles wat met coaching en begeleiding te maken heeft) zijn er meerdere technieken ontworpen om gelet op iemands gedrag uiteindelijk diens karakterstructuur te herleiden. Dit zal het eerste deel van deze cursus zijn en dit doen we individueel, in duo's en in de gehele groep.

Vervolgens kijken we hoe wij geneigd zijn deze structuren in te zetten in verschillende situaties. Onze gedragingen bij verschillende type mensen en verschillende situaties. Gebruiken wij onze eigenschappen op een positieve dan wel negatieve manier om energie te verkrijgen?

En is er, naast deze structuren, een andere manier om energie te verkrijgen? Ja, die is er zeker. Er is een veel betere manier om energie te verkrijgen. Dit alles vormt het programma van deze cursus.

Tijden Gaan we doen...
07:00 Opstaan...
07:30 - 08:30 Meditatie en beweging
08:30 - 10:00 Ontbijt en Pauze
10:00 - 12:30 Blok 1
12:30 - 14:30 Lunch en Pauze
14:30 - 17:00 Blok 2
17:00 - 19:00 Diner en Pauze
19:00 - 21:00 Blok 3
21:00 Klaar voor vandaag...

Ekãyano

Deze dagen worden gegeven op Ekãyano, een mooie, gerenoveerde boerderij uit 1819 midden in de natuur van de Champagne-Ardennen. Hier is stilte en rust. We eten buiten als het weer het toelaat en er is genoeg vrije tijd voor een wandeling, de sauna of de hangmat.

Je slaapt in een ruime twee- of driepersoonskamer op een eenpersoonsmatras, maar je kunt ook je tent opzetten in de grote tuin. Er is genoeg ruimte om je spullen op te bergen. De douches, wc's en de sauna hebben een eigen (gezamenlijke) ruimte. Er is een studieruimte waar je je kunt terugtrekken en in alle stilte kunt genieten van de aanwezige literatuur. In de tuin staan op diverse plaatsen bankjes in afgescheiden hoekjes waar je rustig met elkaar kunt praten of juist niet en in alle stilte tot jezelf kunt komen.

De dagen worden altijd gegeven in een kleine groep van maximaal acht deelnemers en twee leraren. Hoewel het programma duidelijk is, hebben we altijd de mogelijkheid tot aanpassingen om bijvoorbeeld eens een wandeling te kunnen maken.

Voeding

Alle maaltijden zijn vegetarisch. Vooraf krijg je een formulier waarin je eventuele allergieën op kunt aangeven. In de ochtend en avond is er koffie, de rest van de dag is er thee en water.

Rondje Ekãyano

Gegevens

  • van woensdag 17 mei (vanaf 20:00 uur) t/m zondag 21 mei (na de lunch), gegeven door Ivar
  • kosten: 450,= p/p, all-in (cursus, overnachtingen, eten en drinken)
  • 6-8 deelnemers en 2 begeleiders
  • het is mogelijk om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
  • kijk hier voor meer informatie
  • aanmelden kan hier