Dharma-dagen

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Activiteiten op Ekãyano
Ekayano-front.jpg
Info
Alles over Ekãyano
Individueel verblijf
Bed and breakfast
Individuele retraite
Massage
Boeddhistische Massage Technieken
Boeddhisme en Meditatie
4-Daagse Samadhi retraite
11-Daagse Vipassana retraite
22-Daagse Vipassana retraite
Dharma-dagen
Mindfulness cursus
Kum-nye Tantra
Kum-nye Tantra opleidingsdagen
Tantra-week
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus

Tijdens de Dharma-dagen wordt er stil gestaan bij de theoretische kant van de boeddhistische filosofie. Dit doen we middels Dharmalezingen, studie, satsang, gesprekstechnieken en meditatie

De boeddhistische Dharma

In het boeddhisme heeft de term Dhamma (Pali) of Dharma (Sanskriet) meerdere betekenissen. De bekendste zijn:

  • Dhamma als de natuurlijke elementen waaruit het universum en onze ervaringen zijn samengesteld.
  • Dhamma volgens de boeddhistische leer: weergave van wat (er) werkelijk is.

Iemand die de Dharma bestudeerd of onderzoekt is iemand die op zoek is naar essentiële waarheden. Gautama de Boeddha ontdekte 2.500 jaar geleden door zelfonderzoek die essentiële waarheden die verheven zijn boven persoonlijk gelijk en bereikte zodoende de verlichting. In zijn 40 jarige leraarschap gaf hij vele Dharma-lezingen die later zijn opgetekend in de Pali-canon. Tegenwoordig is een Dharma-lezing altijd de boeddhistische filosofie uitgelegd aan de hand, en verifieerbaar, van de Pali-canon.

De Dharma gaat dus uit van waarheden, en die term is beladen. Wat wat is waar en wie zegt dat dat waar is? Diezelfde Dharma geeft hier richtlijnen voor, iets is een waarheid indien:

  • het door iedereen ten aller tijden te onderzoeken en verifiëren is
  • hier geen geheime leer of rituelen voor nodig zijn
  • het volstrekt logisch is.

Het dagprogramma

Het dagschema staat vast en iedereen wordt geacht zich hieraan te houden:

Tijden Gaan we doen...
07:00 Opstaan...
07:30 - 08:30 Meditatie en beweging
08:30 - 10:00 Ontbijt en Pauze
10:00 - 12:30 Blok 1
12:30 - 14:30 Lunch en Pauze
14:30 - 17:00 Blok 2
17:00 - 19:00 Diner en Pauze
19:00 - 21:00 Blok 3
21:00 Klaar voor vandaag...


Tijdens de Dharma dagen gaan we de boeddhistische filosofie behandelen middels Dharma-lezingen, studie, satsang, gesprekstechnieken en meditatie. Elk blok in het programma krijgt steeds 1 onderdeel, dit kan zijn: Dharma-lezingen; elke dag wordt er een uitgebreide lezing gehouden over een boeddhistisch onderwerp zoals Karma, spirituele processen, oorzaak-en-gevolg of het-ontstaan-der-emoties. hier kan vervolgend een discussie of gesprek uit voortkomen.

  • studie; kleine stukken tekst worden gegeven en iedereen krijgt ruim de tijd hier een visie op te vormen. Dit delen we met elkaar.
  • satsang; hier benaderen we het persoonlijke verhaal op een boeddhistische manier. Dit kan een vraag zijn of een eigen verhaal.
  • gesprekstechnieken; er zijn meerdere gesprekstechnieken variërend van kort en langdurig. Enkele daarvan gaan we tijdens de Dharma dagen beoefenen.
  • meditatie; elke ochtend en avond wordt afgesloten met een meditatie bijeenkomst.

Ekãyano

Deze dagen worden gegeven op Ekãyano, een mooie, gerenoveerde boerderij uit 1819 midden in de natuur van de Champagne-Ardennen. Hier is stilte en rust. We eten buiten als het weer het toelaat en er is genoeg vrije tijd voor een wandeling, de sauna of de hangmat.

Je slaapt in een ruime twee- of driepersoonskamer op een eenpersoonsmatras, maar je kunt ook je tent opzetten in de grote tuin. Er is genoeg ruimte om je spullen op te bergen. De douches, wc's en de sauna hebben een eigen (gezamenlijke) ruimte. Er is een studieruimte waar je je kunt terugtrekken en in alle stilte kunt genieten van de aanwezige literatuur. In de tuin staan op diverse plaatsen bankjes in afgescheiden hoekjes waar je rustig met elkaar kunt praten of juist niet en in alle stilte tot jezelf kunt komen.

De dagen worden altijd gegeven in een kleine groep van maximaal 10 deelnemers en twee leraren. Hoewel het programma duidelijk is, hebben we altijd de mogelijkheid tot aanpassingen om bijvoorbeeld eens een wandeling te kunnen maken.

Voeding

Alle maaltijden zijn vegetarisch. Vooraf krijg je een formulier waarin je eventuele allergieën op kunt aangeven. In de ochtend en avond is er koffie, de rest van de dag is er thee en water.

Rondje Ekãyano

Gegevens