11-daagse-jhana-retraite

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Activiteiten op Ekãyano
Ekayano-front.jpg
Info
Alles over Ekãyano
Individueel verblijf
Bed and breakfast
Individuele retraite
Massage
Boeddhistische Massage Technieken
Boeddhisme en Meditatie
4-Daagse Samadhi retraite
11-Daagse Vipassana retraite
11-Daagse Jhãna retraite
Dharma-dagen
Mindfulness cursus
Kum-nye Tantra
Kum-nye Tantra training
Tantra-week
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus

Tijdens deze 11-daagse jhãna retraite gaan we de Jhãna meditatie aanleren en beoefenen. Jhãna is één van de belangrijkste meditatie-technieken onderwezen door Gautama de Boeddha en is opgetekend in de meerdere soetra's binnen de Pali-canon. Naast het mediteren is er ruimte voor stilte-wandelingen, Satsang en boeddhistische filosofie. De retraite staat open voor iedereen en ervaring of kennis is niet nodig. In de retraite begin je helemaal bij het begin van meditatie.

De Jhãna's

Jhãna (Pali) betekent letterlijk 'meditatie' en de term wordt gebruikt om de verschillende stadia van meditatie aan te duiden.

Jhãna's zijn diepgaande gemoedstoestanden die in volgorde ervaren gaan worden. De eerste vier jhānas zijn de fijn-materiële jhãna's. De laatste vijf jhãna's zijn de immateriële jhãna's. Deze immateriële jhãna's worden in het boeddhisme als minder noodzakelijk voor de verdere mentale groei gezien. De vierde jhāna wordt gezien als de optimale jhãna voor de verdere mentale cultivatie. Het doorlopen van de jhãna's gaat gepaard met het loslaten van de mentale factoren, hoe meer mentale factoren worden losgelaten, hoe verder je voortrijdt in de jhãna's.

Elk Jhãna-gebied heeft zijn eigen eigenschappen, maar kent ook de afwezigheid van bepaalde eigenschappen. Zo wordt met het behalen van het 1e Jhãna de eigenschappen: verlangen naar geneugten, boosheid, sloomheid en traagheid, opgewonden piekeren (over fouten in het verleden) en twijfel losgelaten.


Op het moment dat iemand een bepaalde Jhãna behaald heeft, blijft deze. Iemand in het 3e Jhãna-gebied kan niet meer afdwalen naar het 2e Jhãna-gebied. Het is niet zo dat ieder mens ergens in een bepaald Jhãna zit. Sterker; de meeste mensen zitten in geen enkele Jhãna (je zou dit Jhãna 0 kunnen noemen).

Het 1e Jhãna

Je zou kunnen stellen dat de 1e Jhãna de belangrijkste is, omdat hiermee alles begint. In de Boeddhistische Dharma wordt uitgebreid beschreven hoe je het 1e Jhãna-gebied kunt bereiken. De route naar het 1e Jhãna zijn de '5 Jhãna factoren (Jhãnaga's). Deze Jhãna factoren moet je zien als verheffende treden van een trap, waarbij de 1e Jhãna factor achter je gelaten wordt als je de 2e Jhãna factor bereikt. De 1e én 2e Jhãna factor heb je achter je gelaten als je de 3e bereikt, etc. De kennis en kunde van de 1e Jhãna factor neem je echter wel mee naar de 2e. De 3e Jhãna factor is dus eigenlijk een optelsom van de 1e, de 2e en de 3e Jhãna factor.

Deze 5 Jhãna factoren worden ontwikkeld in meditatie en ervaren in de meditatie én het dagelijks leven. Om deze goed te kunnen ervaren is de ontwikkeling van Mindfulness een must. Deze ontwikkeling van Mindfulness wordt ook wel de 'voorbereidende Jhãna factor' genoemd.

Verschil Jhãna en Vipassana meditatie

Het doel van de Jhãna en de Vipassana meditatie is hetzelfde; het bereiken van rust en balans in zowel het fysieke-, emotionele- en mentale lichaam. Het kunnen loslaten van het lijden en het bereiken van de Verlichting. De methode om dit doel te bereiken is verschillend.

Bij Vipassana leer je stapsgewijs een meditatiemethode die je gaat beoefenen. De focus ligt dus op de methode. Tijdens het beoefenen van deze meditatiemethode ervaar je van alles, maar daar ligt niet de focus op. Bij de Jhãna meditatie wel. Iedereen die Vipassana gaat beoefenen doet nagenoeg hetzelfde omdat je een methode beoefend.

Bij de Jhãna ligt de focus op gemoedstoestanden die je wél en níet wilt ervaren. Datgene je ervaart is leidend in je meditatie en door je niet te focussen op de ongewenst, en je wel te focussen op de gewenst gemoedstoestanden doorloop je de Jhãna factoren die uiteindelijk leiden naar het 1e Jhãna. Dit kan bij iedereen weer een beetje anders zijn en die ruimte is er. Het gaat bij Jhãna niet om de methode, maar datgene je ervaart.

Wat gaan we doen

Mediteren kan op 5 verschillende manieren:

  • de bekendste vorm is de zithouding. Dit kan op een matje, krukje, op een stoel, tegen een uur, als je maar een (redelijk) rechte rug hebt.
  • de loop-meditatie (vaak in combinatie met de sta-meditatie)
  • de sta-meditatie (vaak in combinatie met de loop-meditatie)
  • de moeilijkste vorm is de lig-meditatie
  • meditatie in beweging

In deze retraite beoefenen we 4 van deze meditatie-vormen, alleen de lig-meditatie doen wij niet omdat deze te moeilijk is voor de meeste leerlingen.

Maatwerk

Niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen maakt hetzelfde mee. Onze retraites zijn kleinschalig (6-10 deelnemers en 2 begeleiders) en indien nodig krijg je een aangepaste meditatie-techniek of oefening aangeboden. Je kunt altijd één van de leraren aanspreken. Je mediteert deels in de zaal waar ook de uitleg van de meditatie wordt gegeven. verder kan je in de tuin, in de serre, in het bos of op je kamer mediteren.

En verder...

  • elke dag is er een lezing waarbij we vanuit de boeddhistische filosofie uitleg geven van zowel de meditatie-techniek als de processen welke je gaat ervaren. Onderwerpen als 'de 4 edele-waarheden' en 'het 8-voudige pad' zullen hier voorbij komen.
  • elke dag is er een satsang waarbij je vragen kunt stellen, dit doen we in de groep
  • we maken een paar keer een stilte-wandeling in de omgeving van een kleine 2 uur
  • je wordt ingedeeld in een corvee-dienst waarbij je na de maaltijd, in stilte, de afwas doet

Stilte

Het grootste deel van de dag heerst er stilte. Zo zal de meditatie ook doorwerken als je bezig bent met andere dingen. Alleen tijdens de lezing de pauze erna (15:00 - 17:00) mag er gesproken worden. Gedurende enkele dagen zal er volledige stilte-dag zijn.

Het dagprogramma

Het dagschema staat vast en iedereen wordt geacht zich hieraan te houden.

Tijden Gaan we doen...
06:00 opstaan stilte
06.30 - 08.30 meditatie stilte
08.30 - 10.00 ontbijt & pauze stilte
10.00 - 11.30 meditatie stilte
11.30 - 11.45 pauze stilte
11.45 - 13.15 meditatie stilte
13.15 - 15.00 lunch & pauze stilte
15:00 - 16:00 Dharma-lezing en satsang
16:00 - 17:00 pauze
17:00 - 18:00 meditatie stilte
18:00 - 19:30 lunch en pauze stilte
19:30 - 21:00 meditatie stilte
21:00 klaar voor vandaag... stilte

Naast de 11-Daagse zijn er ook...

4-daagse Samadhi retraite

De eerste 4 dagen van de Vipassana leer je de 4 Daagse Samadhi meditatie retraite waarin we drie 'tools' leren gebruiken:

  • Concentratie
  • Neutraliteit
  • Observatie

Deze tools hebben we laten hard nodig in de Vipassana. Maar de Samadhi kan ook als zelfstandige meditatie methode toegepast worden én is de basis van de Mindfulness.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: 4 Daagse-Samadhi meditatie retraite

11-daagse Vipassana retraite

Jhãna meditatie heeft hetzelfde doel ans Vipassana meditatie, de methode is echter anders.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: 11 daagse Vipassana meditatie retraite

De voordelen om Jhãna bij Ekãyano te doen

  • Er zijn meerdere meditatie centra. Waarom je zou kunnen overwegen dit bij ons te komen volgen:
  • wij geven de retraites in kleine groepen van 3-10 deelnemers
  • er zijn continu 2 leraren aanwezig dus een persoonlijke benadering
  • een meditatie retraite duurt traditioneel 11 dagen en dat zijn bij ons ook 11 volle dagen, exclusief aankomst en vertrekdag
  • elke dag satsang waarbij iedereen vragen kan stellen
  • niet alleen zit-meditatie in de zaal maar ook buiten, sta- en loop-meditatie.
  • niet de gehele periode is stilteperiode, zo kan je overleggen met mede studenten. Er zijn we stilteruimtes als je toch de stilte prefereert
  • in de middag is er meer ruimte voor eigen invulling, een wandeling of 'je eigen ding'.

Waarom 750,= (en niet Dãna)

Er zijn meditatie centra, zoals die van S.N. Goenka, waar je zelf achteraf kunt bepalen hoeveel je voor de cursus geeft. Dat heet Dãna. Dergelijke centra kunnen dat doen omdat zij gemiddeld 200 deelnemers per keer hebben. Wij maximaal 10, maar doorgaans 3-6. Zij kunnen steunen op een grote groep vrijwilligers, ook de leraren zijn dat. En zij krijgen veel andere donaties in de vorm van levensmiddelen, etc.

Wij hebben 3 kostenposten:

  • vaste lasten: afschrijvingen van het huis, komende investeringen, onderhoud, belastingen, internet, etc.
  • verbruikskosten: water, gas, electra, voeding, hout
  • loon: tot 4 deelnemers is er 1 leraar, vanaf 5 leraren zijn dat er 2

Wij laten onze retraites altijd doorgaan, ook al zijn er 3 deelnemers. Stel dat deze 3 deelnemers 200,= elk zouden doneren dan hebben wij vast en zeker een hele mooie retraite gedraaid, maar financieel zitten we dan klem. Daarom hebben we een vast bedrag waarbij het voor ons vanaf 5 deelnemers rendabel is. Krijgen we een keer 8 deelnemers, dan kunnen we daarmee een komende retraite financieren waar slechts 3 deelnemers komen.

Op film

uitgebreide uitleg op film

Vipassana op Ekãyano

Rondje Ekãyano

Gegevens

  • van dinsdag 28 oktober (20:00 uur) t/m zondag 09 november 2025 (10:00 uur)
  • gegeven door Ivar (en 2e leraar vanaf 6 deelnemers)
  • voor deze 11-daagse compleet verzorgde retraite met een individuele benadering, vragen we een bijdrage van 750,= all-in (verblijf, programma, eten en drinken)
  • 3-10 deelnemers en 1-2 begeleiders
  • er is mogelijkheid om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)