Padmasambhava

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Padmasambhava-beeld in het klooster in Samye

Padmasambhava was een Indiase boeddhistische meester uit de achtste eeuw. Hij wordt ook beschouwd als Guru Rinpoche en hij wordt hulde gebracht als de tweede Boeddha in heel Zuidoost-Azië. Padmasambhava is in de boeddhistische geschiedschrijving de persoon die feitelijk verantwoordelijk is voor de introductie van een georganiseerd boeddhisme in Tibet. Hij zou de grondlegger zijn van het tantrisch boeddhisme in het land in de 8e eeuw. In Bhutan en Tibet is hij bekend als Goeroe Rinpoche ("De kostbare meester") en met name binnen de traditie van de nyingma wordt hij beschouwd als de tweede Boeddha.

Ook al is er weinig over hem bekend, er zijn talloze mythologische legendes die rond zijn leven en werk circuleren. Hij wordt verondersteld een emanatie te zijn van Amitabha Boeddha en richt zich met name op de beoefening van goeroe-yoga op de Rime-scholen.

In het Testament van Ba ​​staat opgetekend dat hij hielp bij de bouw van het allereerste boeddhistische klooster, het Samye-klooster, in Samye in Tibet tijdens het bewind van Trisong Detsen. Andere teksten uit Dunhuang laten zien dat Padmasambhava's tantrische leringen in de 10e eeuw in Tibet werden onderwezen. Latere verslagen van Padmasambhava's verhaal raakten sterk gemythologiseerd en waren voornamelijk gericht op tantrische rituelen.

Het leven van Padmasambhava

Er wordt aangenomen dat Padmasambhava werd geïncarneerd als een achtjarig kind. Hij verscheen op een lotusbloem die dreef in het Dhanakosha-meer, in het koninkrijk Oddiyana. Terwijl sommige geleerden beweren dat dit koninkrijk in het Swat-valleigebied van het hedendaagse Pakistan ligt, terwijl anderen beweren dat het in de staat Odisha in India ligt. De plaatselijke koning van Oddiyana was kinderloos en toen hij de speciale aard van Padmasambhava zag, wenste hij dat hij de toekomstige koning van de Oddiyana zou worden. Padmasambhava ging niet in op het aanbod en vertrok naar noordelijke delen van India.

Volgens legendes leerde Padmasambhava in Rewalsar in het geheim tantrisch aan prinses Mandarava. Later kwam King erachter en hij was ertegen. Dus beval hij zijn mannen om Padmasambhava levend te verbranden. Toen de rook was opgetrokken, was hij er tot hun verbazing levend. Er was hem niets overkomen. Hij was in diepe meditatie. Na dit wonder bood de koning hem zowel zijn koninkrijk als Mandarava aan.

Padmasambhava accepteerde het koninkrijk niet, maar hij vertrok met Mandarava en ging naar de Maratika-grot in het huidige Nepal om geheime tantrische partnerrituelen te oefenen. Er wordt aangenomen dat ze een visioen hadden van Amitabha Boeddha en een zeer zeldzame vorm van spirituele realisatie bereikten, het regenbooglichaam genaamd. Ze worden verondersteld levend en actief te zijn in deze regenbooglichaamsvorm.

Tantra

Het verhaal van Padmasambhava uit de 12e eeuw afgebeeld met een veel grotere rol bij de introductie van het tantrisch boeddhisme in Tibet. Hij kreeg de eer om de lokale geesten van het land tot het boeddhisme te bekeren. In één verhaal werd Padmasambhava naar Tibet uitgenodigd door koning Trisong Detsen, de 38e koning van de Yarlung-dynastie. Het belangrijkste doel van de uitnodiging was om de demonische krachten te onderwerpen die hard werkten om een ​​klooster in de Samye te bouwen. Het klooster is gebouwd door Santaraksita, een Indiase boeddhistische brahmaan en een abt van de Nalanda Universiteit.

Padmasambhava maakte de demonen verplicht zich aan de dharma te onderwerpen. Dit was het belangrijkste principe van het tantrisme, niet om negatieve krachten te vernietigen, maar om ze te accepteren en om te leiden om de reis naar spiritueel ontwaken te voeden.

Na de oprichting van het klooster gaf koning Trisong Detsen opdracht om alle boeddhistische dharmateksten in het Tibetaans te vertalen. Voor dit doel nam hij opnieuw de hulp in van Padmasambhava en Shantaraksita, andere vertalers en discipelen. Dit vormde de basis voor de schriftuurlijke overdracht van Dharma-leringen naar Tibet. In dit project hield Padmasambhava toezicht op de vertaling van Tantra, terwijl Shantarakshita zich concentreerde op de Sutra-leringen.

Terwijl hij in Tibet woonde, introduceerde Padmasambhava de beoefening van het tantrische boeddhisme bij de bevolking van Tibet. Dit hielp bij het vestigen van de Nyingma-traditie, de oudste van de vier grote scholen van het Tibetaans boeddhisme.

Iconografie

Terwijl afgebeeld in boeddhabeelden , afbeeldingen; Padmasambhava wordt getoond zittend op een lotus met zijn twee voeten in de koninklijke houding. Zijn huidskleur is wit met een zweem van rood. Hij heeft één gezicht en twee handen. Op zijn hoofd draagt ​​hij een vijfbladige lotushoed met zijn twee ogen wijd open. Zijn rechterhand houdt een vijftandige vajra vast en zijn linkerhand rust in het gebaar van gelijkmoedigheid. In andere tijden houdt zijn linkerhand een schedelkom vast. Hij houdt ook de driepuntige Khatvanga bij zijn linkerhand. De drie punten van Khatvanga worden vertegenwoordigd door de essentie, de natuur en medelevende energie.

Een 45 meter hoge Boeddhabeeld van Padmasambhava bevindt zich in Samdruptse in Zuid-Sikkim. Het beeld is gemaakt van koper en cement. Het is een van de bedevaartsoorden voor de boeddhisten. Een 30 meter hoge Boeddhabeeld van Padmasambhava bevindt zich in de heuvels van Rewalsar, India. Er wordt vermeld dat Rewalsar een geboorteplaats is van Mandarava, een van de consorten van Padmasambhava. Evenzo is er een standbeeld van Padmasambhava in de meditatiegrot in Yerpa, Tibet.

De stad Pharping in Nepal wordt beschouwd als de heiligste plaats in verband met Padmasambhava. Er wordt aangenomen dat Padmasambhava mediteerde in een van de heuvels van Pharping. Volgens legendes is er een afdruk van zijn handen, hoofd en benen in de buurt van de grot waar hij mediteerde.