Gampopa

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gampopa

De Kagyü traditie

De kagyu is een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. De andere vier zijn nyingma, sakya, gelug en jonang. Omdat de Kagyü traditie sterk op de praktijk is georiënteerd, wordt de traditie ook de 'mondelinge' of 'vervolmakende' school genoemd. Haar kracht put ze uit de sterke verbinding tussen leraar en leerling. De leringen zijn allemaal terug te voeren naar de 5 belangrijkste leraren binnen de Kagyü traditie: Tilopa, die de leraar was van Naropa die de leraar was van Marpa die de leraar was van Milarepa die de leraar was van Gampopa. Tegenwoordig is de Kugyä traditie versmolten tot de karma kagyü-traditie, waarvan de Karmapa lama de spiritueel leider is.

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Kagyü leraren
Belangrijke Kagyü leraren
Marpa Receives The Poet-Saint Milarepa.jpg
Belangrijke Kagyü leraren
Tilopa
Naropa
Marpa
Milarepa
Gampopa
Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama
Dhamma wiel

Gampopa

Gampopa (1079-1153) was de belangrijkste leerling van Milarepa, en een Tibetaanse boeddhistische meester die de ascetische leringen van zijn eigen meester codificeerde die de basis vormen van de onderwijstraditie van Kagyü. Gampopa was naast tantrische meester ook arts. Hij schreef de eerste Lamrim-tekst (Eng. Jewel Ornament of Liberation) en richtte de Dagpo Kagyu-school op.

Biografie

Gampopa werd geboren in het Nyal district (Centraal Tibet) en studeerde van jongs af aan geneeskunde in de Indiase, Chinese en Tibetaanse medische tradities. Later in zijn leven verhuisde hij naar de regio Dakpo in het zuiden van Tibet en werd daarom ook Dakpopa genoemd: 'de man uit Dakpo'. De regio ligt ook in de buurt van Gampo Hills, vandaar zijn andere naam, Gampopa. In zijn jeugd studeerde Gampopa zowel bij de Nyingma lama Barey als bij de Kadampa leraar Geshe Yontan Drag. Hij trouwde en kreeg een kind maar zowel moeder als kind stierven kort nadien, waardoor hij afstand deed van het burgelijk leven. In 1104, op vijfentwintigjarige leeftijd, werd hij gewijd, hetzij in Dakpo, hetzij in Penyul, in het Gyachak Ri-klooster, en ontving de naam Sönam Rinchen. Hij werd monnik in de Kadampa-lijn onder Geshe Lodan Sherab en zich concentreerde op het bestuderen van de Kadampa-leringen. Toen hij in de dertig was, zocht hij de yogi Milarepa op en werd diens de belangrijkste leerling . Milarepa onderwees hem in de beoefening van Vajravarahi, tummo en Mahamudra.

Na zijn studie bij Milarepa, stichtte Gampopa in 1121 het Daklha Gampo-klooster. Hij had veel geweldige studenten die ervaren tantrische beoefenaars waren, zowel monniken als leken. Gampopa's onderwijs sloot zich aan bij de Lamrim-leringen van de Kadampa-school en met de Mahamudra- en tantrische leringen van de Kagyu-school. Volgens Tony Duff leerde hij Mahamudra in twee benaderingen: "de ene is een geleidelijke benadering die de vier yoga's van Mahamudra wordt genoemd, de andere is een plotselinge benadering die Essence Mahamudra wordt genoemd.

Kagyu leraren lineage

Tilopa, Naropa, Marpa, Milarepa en Gampopa worden gezien als de 'The 5 founding masters'. Daarna kwam de lijn van de Karmapa Lama's die nog steeds zijn lineage heeft.

  • Tilopa (988-1069), de Indiase yogi die de oorspronkelijke overdracht van de Mahamudra ervoer. Leraar van Naropa.
  • Naropa (1016-1100), die de methoden van versnelde verlichting perfectioneerde zoals beschreven in zijn 6 yoga's van Naropa. Leraar van Marpa.
  • Marpa (1012-1097), de eerste Tibetaan in de lijn, die de Vajrayana- en Mahamudra-teksten vertaalde in het Oud-Tibetaans. Leraar van Milarepa.
  • Milarepa (1052-1135), massa moordenaar die in hetzelfde leven de verlichting bereikte. Leraar van Gampopa.
  • Gampopa (1079-1153), de belangrijkste student van Milarepa, die Atiśa's Kadam-leer en Tilopa's Mahamudra-leer integreerde om de Kagyü-afstamming te vestigen
  • Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama (1110–1193), was de eerste Gyalwa Karmapa, hoofd van de Karma Kagyu school binnen het Tibetaans boeddhisme.