Tilopa
De Kagyü traditie
De kagyu is een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. De andere vier zijn nyingma, sakya, gelug en jonang. Omdat de Kagyü traditie sterk op de praktijk is georiënteerd, wordt de traditie ook de 'mondelinge' of 'vervolmakende' school genoemd. Haar kracht put ze uit de sterke verbinding tussen leraar en leerling. De leringen zijn allemaal terug te voeren naar de 5 belangrijkste leraren binnen de Kagyü traditie: Tilopa, die de leraar was van Naropa die de leraar was van Marpa die de leraar was van Milarepa die de leraar was van Gampopa. Tegenwoordig is de Kugyä traditie versmolten tot de karma kagyü-traditie, waarvan de Karmapa lama de spiritueel leider is.
Categorie indeling |
---|
Home |
Boeddhisme |
Kagyü leraren |
Belangrijke Kagyü leraren |
Belangrijke Kagyü leraren |
Tilopa |
Naropa |
Marpa |
Milarepa |
Gampopa |
Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama |
Tilopa
Een sleutelfiguur binnen de Karma Kagyu-lijn is de Indiase meester Tilopa (Sanskriet: Talika of Tilopadā |988-1069), een van de 84 Mahasiddha's of zeer gerealiseerde yogi's. hij werd geboren in een Brahmanen (priester) kaste in Chativavo (Chittagong), Bengalen in het huidige Bangladesh. De naam 'Tilopa' betekent 'de tahinemaker'.Tahin is de pap die je krijgt uit gemalen sesamzaadjes, een lekkernij. Hiermee verdiende Tipola zijn kost tijdens zijn omzwervingen door India.
Tilopa wordt monnik
Ne het hebben van een visioen waarin een dakini (vrouwelijke belichaming van wijsheid) naar hem toe kwam en hem haar kennis aanbood besloot hij monnik te worden. Hij beoefende Anuttarayoga Tantra, een reeks spirituele oefeningen die bedoeld zijn om het proces van het bereiken van boeddhaschap te versnellen. Hij werd een houder van alle tantrische lijnen, waarschijnlijk de enige persoon in zijn tijd die dat deed. Evenals 'de weg van Inzicht' en 'Mahamudra' leerde hij en gaf hij 'de Weg van Methoden door', tegenwoordig bekend als de 6 yoga's van Naropa en goeroe yoga. Naropa wordt beschouwd als zijn belangrijkste leerling.
Zijn ontmoetingen met andere leraren
Tilopa heeft maar kort in kloosterverband geleefd. Hij had een sterke behoefte andere leraren te ontmoeten als rondreizende monnik. Zodoende verkreeg hij van meerdere leraren kennis op verschillend vlak welke hij middels beoefening sorteerde en zo mogelijk samenvoegde. Hieruit is later een methode ontstaan die 'de 6 Yoga's van Naropa' is gaan heten.
- van Saryapa leerde hij over innerlijke warmte
- van Nagarjuna ontving hij de leringen van het illusoire lichaam
- van Lawapa leerde hij de droomyoga
- van Sukhasiddhi , de leringen over leven en dood en de bardo's (tussen levensstaat en bewustzijnsoverdracht)
- van Indrabhuti leerde hij wijsheid ( Pañña)
- van Matangi leerde hij de opstanding van het dode lichaam
Op advies van Matangi begon Tilopa te werken in een bordeel in Bengalen voor een prostituee genaamd Dharima als haar advocaat en uitsmijter. Overdag maalde hij sesamzaadjes voor zijn levensonderhoud. Tijdens een meditatie ontving hij een visioen van Vajradhara en volgens de legende werd het geheel van mahamudra rechtstreeks naar Tilopa overgebracht. Na ontvangst van de transmissie mediteerde Tilopa in twee grotten en bond zichzelf vast met zware kettingen om de juiste meditatiehouding vast te houden. Hij oefende vele jaren en ontmoette toen de geest van alle boeddha's in de vorm van Diamanthouder Vajradhara. Hij wordt beschouwd als de grootvader van de huidige Kagyu Lineage. Naropa, zijn belangrijkste student, werd zijn opvolger en droeg de leringen over en gaf deze door.
Zes Voorschriften of woorden van advies
Tilopa gaf Naropa een lering genaamd 'De Zes Woorden van Advies', waarvan het oorspronkelijke Sanskriet of Bengaals niet bestaat; de tekst heeft ons bereikt in Tibetaanse vertaling. In het Tibetaans wordt de leer 'gnad kyi gzer drug' genoemd - letterlijk 'zes spijkers van de belangrijkste punten'
- 1: Laat los wat voorbij is
- 2: Laat los wat er kan komen
- 3: Laat los wat er nu gebeurt
- 4: Probeer niets uit te zoeken
- 5: Probeer niets te laten gebeuren
- 6: Ontspan nu, en rust uit
Een eerdere vertaling omstreeks 1957 door Alan Watts en Dr. Alex Wayman gaf Tilopa's "Six Precepts" weer als:
Geen gedachte, geen reflectie, geen analyse, Geen cultivatie, geen intentie; Laat het tot rust komen.
De Mahamudra instructies
Tilopa gaf ook de Mahamudra instructie aan Naropa door middel van het lied dat bekend staat als 'The Ganges Mahamudra', waarvan één couplet luidt:
- De dwaas in zijn onwetendheid, die Mahamudra minacht,
- Weet niets dan strijd in de vloed van samsara.
- Heb medelijden met degenen die voortdurend bezorgd zijn!
- Ziek van niet-aflatende pijn en verlangende bevrijding, hou je aan een meester,
- Want als zijn zegen je hart raakt, is de geest bevrijd.
Kagyu leraren lineage
Tilopa, Naropa, Marpa, Milarepa en Gampopa worden gezien als de 'The 5 founding masters'. Daarna kwam de lijn van de Karmapa Lama's die nog steeds zijn lineage heeft.
- Tilopa (988-1069), de Indiase yogi die de oorspronkelijke overdracht van de Mahamudra ervoer. Leraar van Naropa.
- Naropa (1016-1100), die de methoden van versnelde verlichting perfectioneerde zoals beschreven in zijn 6 yoga's van Naropa. Leraar van Marpa.
- Marpa (1012-1097), de eerste Tibetaan in de lijn, die de Vajrayana- en Mahamudra-teksten vertaalde in het Oud-Tibetaans. Leraar van Milarepa.
- Milarepa (1052-1135), massa moordenaar die in hetzelfde leven de verlichting bereikte. Leraar van Gampopa.
- Gampopa (1079-1153), de belangrijkste student van Milarepa, die Atiśa's Kadam-leer en Tilopa's Mahamudra-leer integreerde om de Kagyü-afstamming te vestigen
- Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama (1110–1193), was de eerste Gyalwa Karmapa, hoofd van de Karma Kagyu school binnen het Tibetaans boeddhisme.