Garuka
Het Boeddhistisch woordenboek
In zowel de Dharma als het Boeddhisme worden veel termen gebruikt die voortkomen uit het Pali of het Sanskriet. Veel van die termen zijn voor de meeste onbekend, andere hebben een betekenis vanuit het Hindoeïsme, maar hebben een heel andere betekenis in het Boeddhisme. Op deze wiki hebben we een woordenboek opgesteld met de meest voorkomende termen uit het Boeddhisme met een korte uitleg. Veelal bevat het ook een link naar een uitgebreider artikel.
Garuka
Garuka is Zwaarwegend karma. Garuka is moreel gezien een dermate zwaarwegend karma dat het niet vervangen kan worden door ander karma. De intentie om tot een handeling te komen die zwaarwegend karma voortbrengt zit zo diep dat deze intentie allesbepalend is en het wordt dan ook wel wedergeboorten-veroorzakend genoemd. In de Pali-canon worden 5 van dergelijke zwaarwegende karma's genoemd als zijnde afschuwelijke misdaden (ãnantariyakamma):
- vadermoord
- moedermoord
- het vermoorden van een arhat (verlicht persoon)
- het verwonden van een boeddha
- het kwaadwillig veroorzaken van een scheuring in de sangha (boeddhistische gemeenschap)
Belangrijk te begrijpen is dat het niet zozeer gaat om de handeling, maar om de intentie van het handelen. Deze kan er alleen zijn als er fundamenteel verkeerde conditioneringen aanwezig zijn in combinatie met een fundamenteel onjuist inzicht. De uitwerking hiervan ligt zo diep dat het heilzaam karma verdringt. Eerst zal dit zwaarwegende karma uitgewerkt dienen te zijn.
16 typen van Karma
Karma is de intentie van het handelen en al het conditionele handelen is karmisch bepaald. De 6 bewustzijnspoorten (ogen, neus, oor, smaak, tastzin, intuïtie) hebben hier allemaal een eigen rol in en zodoende kunnen meerdere karmische lijnen tegelijk bestaan die elkaar ondersteunen, tegenwerken of zelfs uitschakelen. In de boeddhistische filosofie wordt karma uitgeschreven in 4 vormen (kammacatukka, letterlijk: de viervoudige verdeling van kamma) wat elk een viervoudige analysemethode is om karma te omschrijven. Zodoende ontstaan er 16 (4x4) typen aan karma, deze zijn:
Karma, op grond van functie
- productief karma (janaka)
- ondersteunend karma (upatthambaka)
- tegenwerkend karma (upapïlaka)
- vernietigend karma (upaghãtaka)
Karma op grond van de volgorde van tot rijping komen
- zwaarwegend karma (garuka)
- nabij-de-dood karma (ãsanna)
- gewoonte karma (ãcinna)
- reserve karma
Karma op grond van de tijd van tot rijping komen
- onmiddellijk effectief karma (ditthadhammavedanïya)
- later effectief karma (upapajjavedanïya)
- onbepaald effectief karma (aparãpariyavedanïya)
- uitgewerkt karma (ahosi)
Karma op grond van de plaats van tot rijping komen
- onheilzaam karma
- lichamelijk handelen
- verbaal handelen
- mentaal handelen
- heilzaam karma in de zintuiglijke sfeer
- heilzaam karma in de fijnstoffelijke sfeer
Volledig artikel
Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op Karma.