Het Boeddhisme in Hong-Kong

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 2020 werd het Boeddhisme door ongeveer 500 miljoen mensen wereldwijd beoefend, wat neerkomt op 7% tot 8% van de totale wereldbevolking. Het Boeddhisme is de dominante religie in Bhutan, Myanmar (Burma), Cambodja, Hong-Kong, Japan, Tibet, Laos, Macau, Mongolië, Singapore, Sri-Lanka, Thailand en Vietnam. Op het vasteland van China, Taiwan, Nepal en Zuid-Korea leven grote boeddhistische bevolkingsgroepen. China is het land met de grootste populatie boeddhisten, ongeveer 244 miljoen of 18,2% van de totale bevolking.
Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: Alle statistieken van de spreiding van het Boeddhisme wereldwijd

Categorie indeling
Home - Boeddhisme - Boeddhisme per land
Alle Boeddhistische landen
Buddhist Expansion.svg
Boeddhisme per land
Introductie en statistieken
Bhutan - Burma - Cambodja - China - Hong-Kong - India - Indonesië
Japan- Korea - Laos - Maleisië - Mongolië - Nepal - Rusland
Singapore - Sri-Lanka - Taiwan - Thailand - Tibet - Vietnam
Dhamma wiel

Hong-Kong

Het boeddhisme is een belangrijke religie in Hong-Kong en heeft een grote invloed gehad op de traditionele cultuur van de bevolking. Een van de meest prominente boeddhistische tempels in de stad is het Chi Lin Nunnery in Diamond Hill, gebouwd in de architectonische stijl van de Tang-dynastie; het Po Lin-klooster op het eiland Lantau, beroemd om het bronzen beeld buiten, Tian Tan Buddha, dat tijdens de weekenden en feestdagen een groot aantal bezoekers trekt.

Organisaties

Boeddhistische organisaties en tempels in Hong-Kong zijn al lang betrokken bij maatschappelijk welzijn en onderwijs. De Hong Kong Buddhist Association met bijna 10.000 leden beheert een tiental basisscholen en middelbare scholen, bejaardentehuizen en centra voor jongeren en kinderen in Hong Kong. Het beheert ook het Hong-Kong Buddhist Hospital, dat werd opgericht in 1971.

Onder leiding van de voormalige Chief Executive Tung Chee Hwa erkende de regering van Hongkong formeel de invloed van het boeddhisme in Hongkong. In 1997 wees de regering de geboortedag van Gautama de Boeddha aan als een officiële feestdag, die in de plaats kwam van de verjaardag van de koningin. Tung zelf is een boeddhist en nam deel aan grote boeddhistische activiteiten die veel publiciteit kregen in Hong Kong en China.

Academische studies en onderzoek naar het boeddhisme in Hong Kong hebben de afgelopen decennia een grote vlucht genomen. De Universiteit van Hong-Kong heeft in 2000 een Centrum voor Boeddhistische Studies (CBS) opgericht. De Chinese Universiteit van Hong Kong heeft ook een Centrum voor de studie van het humanistisch boeddhisme . Het Boeddha-Dharmacentrum van Hong-Kong (BDCHK) werd in april 2012 opgericht door Ven. Prof. KL Dhammmajoti, met als voornaamste doel de studie en het onderzoek van het boeddhisme te bevorderen door middel van academische cursussen en publicaties, en om boeddhistische studie en spirituele praktijk te integreren.

Verschillende boeddhistische stromingen

Theravada boeddhisme

Het Theravada boeddhisme een minderheidstraditie en wordt voornamelijk beoefend door immigranten uit de verschillende Theravada boeddhistische landen. Er is een grote belangstelling van een groeiend aantal lokale Hongkongers in de Theravada. Er zijn een aantal meditatiegroepen die gebaseerd zijn op Vipassana meditatie. Er zijn ook boeddhistische centra die zich specifiek richtten op de Birmese en Sri-Lankaanse boeddhistische gemeenschappen in Hong Kong.

Tibetaans boeddhistisme

Boeddhistische organisaties in Hong-Kong uit de Tibetaanse traditie zijn verenigd is de 'Diamond Way Buddhism', een netwerk van boeddhistische lekencentra in de Karma Kagyu-traditie, opgericht door Lama Ole Nydahl en onder het spirituele gezag van de 17e Karmapa Trinley Thaye Dorje.

Zen boeddhistisme

De Soka Gakkai International heeft naar schatting 50.000 leden in Hong-Kong. De lokale vereniging heet Soka Gakkai International of Hong Kong (HKSGI) en bevordert vrede, cultuur en onderwijs op basis van de principes van het Nichiren-boeddhisme.