Het Boeddhisme in Rusland

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 2020 werd het Boeddhisme door ongeveer 500 miljoen mensen wereldwijd beoefend, wat neerkomt op 7% tot 8% van de totale wereldbevolking. Het Boeddhisme is de dominante religie in Bhutan, Myanmar (Burma), Cambodja, Hong-Kong, Japan, Tibet, Laos, Macau, Mongolië, Singapore, Sri-Lanka, Thailand en Vietnam. Op het vasteland van China, Taiwan, Nepal en Zuid-Korea leven grote boeddhistische bevolkingsgroepen. China is het land met de grootste populatie boeddhisten, ongeveer 244 miljoen of 18,2% van de totale bevolking.
Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: Alle statistieken van de spreiding van het Boeddhisme wereldwijd

Categorie indeling
Home - Boeddhisme - Boeddhisme per land
Alle Boeddhistische landen
Buddhist Expansion.svg
Boeddhisme per land
Introductie en statistieken
Bhutan - Burma - Cambodja - China - Hong-Kong - India - Indonesië
Japan- Korea - Laos - Maleisië - Mongolië - Nepal - Rusland
Singapore - Sri-Lanka - Taiwan - Thailand - Tibet - Vietnam
Dhamma wiel

Rusland

Het boeddhisme wordt beschouwd als een van de traditionele religies van Rusland en maakt wettelijk deel uit van het Russische historische erfgoed. Behalve de historische monastieke tradities in Boerjatië, Tuva en Kalmukkië, waarvan de laatste de enige republiek met een boeddhistische meerderheid in Europa is. De religie van het boeddhisme verspreidt zich nu over heel Rusland, met veel etnische Russische bekeerlingen.

De belangrijkste vorm van boeddhisme in Rusland is de Gelukpa-school van het Tibetaans boeddhisme, met andere Tibetaanse en niet-Tibetaanse scholen als minderheden. Hoewel het Tibetaans boeddhisme het vaakst met Tibet wordt geassocieerd, verspreidde het zich naar Mongolië en via Mongolië naar Siberië voordat het zich verspreidde over heel Rusland.

Geschiedenis

Het eerste bewijs van het bestaan ​​van het boeddhisme op het grondgebied van het moderne Rusland (meer specifiek Siberië, de regio die het dichtst bij Oost-Azië ligt) dateert uit de 8e eeuw na Christus en wordt geassocieerd met de staat Balhae, die in 698-926 een deel van het huidige Primorye bezette. De Mohe, een volk waarvan de cultuur sterk werd beïnvloed door het naburige China, Korea en Mantsjoerije, beoefende een vorm van Mahayana-boeddhisme. Het verspreidde zich aanvankelijk naar die samenstellende regio's van Rusland die geografisch of cultureel grenzend aan Mongolië zijn (het gebied dat bekend staat als de Mongoolse steppe ) of worden bewoond door Mongoolse etnische groepen: Boerjatië, Zabaykalsky Krai, Tuva en Kalmukkië. De laatste hiervan was de enige boeddhistische regio in Europa, gelegen in het noorden van de Kaukasus.

Sovjet-unie (USSR)

In 1887 waren er 29 boeddhistische uitgeverijen en talrijke kloosters. In 1917 telden deze etnische regio's ongeveer 20.000 boeddhisten en 175 tempels. Toen de Sovjet-Unie tot stand kwam, werden alle religies, inclusief het boeddhisme, beschouwd als "instrumenten van onderdrukking", en werden boeddhisten in gezagsposities ongunstig bekeken. In 1917 had Joseph Stalin ervoor gezorgd dat er geen kloosters meer ontstonden in het land. De USSR probeerde het boeddhisme en andere religies te verwijderen, omdat ze geloofden dat een gebrek aan religie in combinatie met verstedelijking zou resulteren in een toename van de productie. In 1929 werden veel kloosters gesloten en werden monniken gearresteerd en verbannen. In de jaren dertig leden boeddhisten meer dan enige andere religieuze gemeenschap in de Sovjet-Unie met lama's die werden verdreven en ervan beschuldigd werden "Japanse spionnen" en "de vijanden van het volk" te zijn. In 1943 werden alle Kalmukkiërs gedwongen verbannen naar Siberië omdat de regering vermoedde dat ze collaboreerden met nazi-Duitsland toen het een deel van Kalmukkië had bezet. Ongeveer 40% van de Kalmukkische bevolking stierf tijdens hun ballingschap en degenen die het overleefden konden pas in 1956 naar hun vaderland terugkeren.

Het boeddhisme verdween echter niet uit Rusland als gevolg van de inspanningen van Bidia Dandaron, een volgeling van Tsydenov en een beroemde boeddholoog en denker. Dandaron probeerde het boeddhisme in de atheïstische staat nieuw leven in te blazen door het concept van het neo=boeddhisme te introduceren, een combinatie van boeddhistische leringen en hedendaagse westerse filosofie met wetenschappelijke theorieën. Dandaron werd later gearresteerd voor het creëren van een religieuze gemeenschap en stierf uiteindelijk in een gevangenkamp. Niettemin speelden zijn discipelen in de jaren negentig een sleutelrol bij de heropleving van het Russische boeddhisme.

Heropleving van het Boeddhisme

Na de val van de Sovjet-Unie begon in Kalmukkië een boeddhistische heropleving met de verkiezing van president Kirsan Ilyumzhinov. Het werd ook nieuw leven ingeblazen in Boerjatië en Tuva en begon zich te verspreiden naar Russen in andere regio's. In 1992 bracht de Dalai Lama zijn eerste bezoek aan Tuva in Rusland. Er zijn verschillende Tibetaans-boeddhistische universiteitskloosters in heel Rusland, geconcentreerd in Siberië. Fyodor Shcherbatskoy, een beroemde Russische indoloog die in de tijd van het Russische rijk naar India en Mongolië reisde, wordt door velen algemeen beschouwd als verantwoordelijk voor het leggen van de basis voor de studie van het boeddhisme in de westerse wereld.

Er zijn nu tussen de 700.000 en 1,5 miljoen boeddhisten in Rusland, voornamelijk in de republieken Boerjatië, Kalmukkië en Tuva.

Federale staat Buddhists (2016)
Tuva 61.8% 52.2%
Kalmykia 47.6% 53.4%
Buryatia 19.8% 19.8%
Zabaykalsky Krai 6.3% 14.6%
Rusland 0.5% 0.6%