Het vasten

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Tantra
Tantra en voeding
Fruit-49741 - bananas apples tangerines close-up - Hans Braxmeier.jpg

Tantristische voedingsleer

Tantristische voedingsleer
Yin yang verhouding voeding
Lijst yin yang verhouding voeding
Lijst zuur base verhouding voeding
Zuur base verhouding voeding
Het vasten
Voedingsstoffen
Kruiden en specerijen
Do's and don'ts in voeding
EndlessKnot03d.png

De tantristische voedingsleer bestaat 3 deelgebieden:


Waarom vasten

De tantristische voedingsleer bestaat dus uit 2 voedingsleren en 1 onthouding-van-voeding. Deze houding heeft een sterke uitwerking op de 2 voedingsleren, het zorgt ervoor dat ze als een vlechtwerk samenvallen en elkaar gaan versterken. Elk denkbaar systeem, of deze nu natuurlijk, kunstmatig, mechanisch of biologisch is, heeft zijn rust nodig; de natuur kent zijn winter, dieren hun (winter)slaap en ook het verwerkingsproces van de mens is gebaat bij een periodieke rust. Zo heeft het vasten een scala van positieve fysieke en energetische uitwerkingen:

 • uitbalanceren van de pH waarden van het bloed
 • uitbalanceren van de bloedsuikerspiegel
 • verbeteren kwaliteit, kwantiteit en doorstroming van bloed
 • opschonen van het darmkanaal (in combinatie met darmspoelingen)
 • verlies van vet
 • verlies van toxische (afval)stoffen
 • verlies van zware metalen
 • verlies van opgebouwde suikers
 • versterken van het immuunsysteem
 • versterken van orgaanfuncties
 • verscherpte geest
 • betere concentratie
 • betere bioritme's waaronder slaapritme
 • heldere zintuigen

Binnen de tantristische voedingsleer wordt vasten vaak omschreven als bezinning van het lichaam; geef het lichaam zijn rust en het kan weer helder en neutraal beginnen.

Kanttekening

Naast al het positieve van vasten is er ook een kanttekening te maken; vasten doen we niet om af te vallen. Tijdens het vasten verlies je wel gewicht maar dit is deels vocht. Vocht wordt in de spieren gebonden middels glycogeen wat uit koolhydraten afkomstig is. Eén gram koolhydraten word in de spieren opgeslagen met 3 gram water. Na ongeveer 3 dagen vasten met geen of weinig koolhydraten zijn de glycogeendepots in de spieren opgeraakt en raken we vocht in de spieren kwijt. Hoewel we zodoende gemakkelijk gewicht verliezen is er geen werkelijk sprake van afvallen aangezien dit vocht als eerste terugkeert als je weer gaat eten. Naast water verliezen we door het vasten ook vet. Dit is een mooi als je wilt afvallen maar voor iemand met obesitas gaat dit verlies aan vet te snel. Clusters van toxische stoffen en zware metalen liggen opgeslagen in het vetweefsel en kunnen te abrupt vrijkomen wat schadelijk kan zijn voor het lichaam omdat deze het niet adequaat kan afvoeren. Wil je afvallen, kies een uitgebalanceerd dieet.

Het vasten is veel meer gericht op een spiritueel/inzichtelijk proces dan dat het gaan om een fysiek proces. Daarom is een behoorlijk mate van balans een noodzaak wil je gaan beginnen met vasten. Dit geldt wellicht niet voor soep- en smoothies vasten, maar wel voor sapvasten en zeker voor water- en thee vasten.

Methode 1: soep- en smoothies vasten

soep- en smoothies vasten is de meest lichte vorm van vasten. En hoewel het door velen niet gezien wordt als "serieus vasten" is het wel een goede methode om aan vasten gewend te raken, is het prima voor de opbouw en afbouw fase en kan het, weliswaar minder effectief als sap- en watervasten, ook als een zelfstandige vastenperiode gezien worden. Hoewel de 2 elementen van deze vastenkuur, de soep en de smoothies, duidelijk van elkaar verschillen hebben ze 1 grote overeenkomst, ze worden beiden gepureerd maar niet gezeefd. het vasten

 • Kies voor een niet te groot aantal (2-4) groenten of fruit.
 • Voor de soep kook je de groente enige tijd op in water en je gebruikt zo weinig mogelijk (liefst geen) kruiden of toevoegingen en al helemaal geen smaakversterkers.
 • Zorg bij het pureren dat er geen vaste stukjes meer overblijven.
 • Een smoothies kun je het beste direct opdrinken. Bij het bewaren, ook luchtdicht in de koelkast, zal een het toch snel gaan oxideren en fermenteren. Een soep kan je wel een dag bewaren.
 • Ga niet groente en fruit in één sap maken en zorg ook dat er minimaal 3 uur zit tussen het drinken van fruit en groente (ongeacht of dit verwerkt is in een soep of een smoothie). Voor de verwerking van groente en fruit gaat het lichaam verschillende enzymen aanmaken die elkaar tegenwerken met gisting, fermentatie en rotting tot gevolg. De enige uitzondering geldt voor appels, deze kan je dus bij zowel groente als ook bij fruit gebruiken.
 • Weet wat fruit is. Veel fruit ligt in de winkel bij de groente omdat we ze vaak verwerken, maar alles wat de vrucht van een plant is is fruit zoals paprika, couchette, aubergine en komkommer.
 • Aangezien de meeste vitaminen net onder de schil zitten is het raadzaam fruit te wassen in plaats van de schillen. Schil bij een citrusvrucht alleen de gekleurde (geel/oranje) buitenschil eraf en laat het wit zitten omdat juist dit heel voedzaam is en je sap een fijne romige smaak geeft.
 • Drink ongeveer 1,5 tot 2 liter sap op een dag en vul dit aan met evenzoveel vocht van water of kruidenthee. De nieren kunnen 1 liter vocht per uur verwerken dus drink gedurende de gehele dag.
 • Daarnaast mag er kruidenthee en water gedronken worden. Taboe is koffie, zwarte thee, groene thee, witte thee, alcohol, frisdrank, sap uit pak, zuivelproducten, zetmeelproducten, vlees, boter, olie, etc...

Voor het soep- en smoothies vasten is geen afbouw- en opbouw periode nodig. Ook is er geen maximumperiode aan deze vastenkuur verbonden.

Methode 2: sapvasten

Waarschijnlijk is sapvasten de meest toegepaste vastenkuur. Bij sapvasten wordt alleen het sap van groente en fruit (niet gezamenlijk) gedronken. Dit sap kan verkregen worden door sap te pureren en vervolgens te zeven met een zeefzak, of middels een sapcentrifuge. Sap kan ook kant en klaar in de winkel gekocht worden maar vaak hebben deze sappen een verwerkingsproces doorgemaakt om het langer houdbaar te maken. Het beste is zelf je sap te maken en deze direct na het maken ervan te consumeren.

afbouw

De overgang van "normale voeding" naar sapvasten is voor het lichaam niet zo heel groot en is in één keer te doen. Wil je toch een afbouw hebben dan kan je 3 á 4 dagen gepureerde soep en smoothies drinken (zie hierboven). Daarnaast mag er kruidenthee en water gedronken worden. Taboe is koffie, zwarte thee, groene thee, witte thee, alcohol, frisdrank, sap uit pak, zuivelproducten, zetmeelproducten, vlees, boter, olie, etc...

het vasten

 • Lees alle tips hierboven bij soep- en smoothie vasten, deze gelden ook bij het sapvasten.
 • In principe komen alle groenten en vruchten in aanmerking voor het sapvasten, maar kijk wel even naar de structuur van het gewas. Zo is er nagenoeg geen sap te verkrijgen vanuit een banaan. Ook uit gember zal geen sap verkregen worden terwijl gember wel heel goed is tijdens het vasten omdat het sterk yang is en dus veel warmte afgeeft. Kook de gember uit en maak er thee van.
 • Hoe lang je gaat sapvasten bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Weet dat het echt detoxing (ontgiften) pas begint ná dag 3-4 van het sapvasten en dat het na dag 7-8 een dubbele uitwerking heeft. Dit proces stabiliseert zich na dag 20-22.

opbouw

De opbouw bij het sapvasten is eender als de afbouw, alleen nu is het verstandig dit zeker 4 dagen te blijven doen. De opbouw ná een vastenperiode is zo mogelijk nog belangrijker en invloedrijker dan het vasten op zich aangezien al je receptoren in het lichaam open staan. je kunt je gehele vastenperiode teniet doen en het lichaam zelfs schade toebrengen door te snel weer "normaal" te gaan eten. helemaal als dit een overschot aan zuren, suikers en toxische stoffen inhoudt. Neem de opbouwperiode dus serieus.

Methode 3: water- en theevasten

Bij het water- theevasten drink je alleen (koolzuurvrij) water en kruidenthee, verder niets.

afbouw

Een afbouw van "normale voeding" naar water- en theevasten is absoluut noodzakelijk en bestaat uit het sapvasten voor een periode van 3-4 dagen. Daarvoor zou je ook enkele dagen kunnen soep- en smoothies vasten maar dat is niet strikt noodzakelijk.

het vasten

 • Lees alle tips hierboven bij soep- en smoothie en sapvasten, deze gelden ook bij het water- en theevasten.
 • Zoals gezegd; bij het water- theevasten drink je alleen (koolzuurvrij) water en kruidenthee, verder niets. Je kunt gewoon kraanwater drinken omdat in bron- en mineraalwater extra mineralen zitten die het lichaam ook weer moeten verwerken. Drink je water liefst op kamertemperatuur of lauw.
 • Extra supplementen is niet nodig en zelfs ongewenst. Je krijgt niet na een week vasten een vitaminegebrek of een insulinetekort.
 • In de beginperiode kan je dagelijks groene klei drinken. Dit is geen supplement maar neutraliseert bacteriologische activiteiten; bacteriën kunnen zich niet meer vermenigvuldigen en worden door de klein meegevoerd en uit het lichaam verwijderd. Daarnaast stimuleert de klei voor het ontslakkingsproces, ofwel het verwijderen van oude feces uit de darmen. Tot slot absorbeert klei toxische stoffen en zware metalen.
 • Ondersteun het ontslakkingsproces met dagelijks een darmspoeling. Speciale darmspoelingsets zijn online te koop.
 • Je kunt je urine en je speeksel dagelijks testen met pH-waarden strips. Ook deze zijn online te verkrijgen. Om te zorgen dat je pH-waarden niet te laag worden, een natuurlijk proces tijdens het ontgiften kan je 2 maal daags zuiveringszout/bakpoeder (bijvoorbeeld van Jacob Hooy) kunnen innemen. Deze is sterk base waardoor de pH-waarde zich kan neutraliseren.
 • Pijnlijke nieren is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens het vasten. Om de nieren extra zuivering te geven kan je maximaal 6 maal daags een theelepel appel-cider-azijn innemen.
 • Doe deze vorm van vasten in de warme periode en niet in de winter.

opbouw

Is de opbouw na het sapvasten al belangrijk, na het watervasten is deze wellicht nog belangrijker. Voel je lijf goed aan en begin eerst met sapvasten en daarna naar soep- en smoothies vasten. Wees heel voorzichtig met alle niet-natuurlijke producten. De eerste dagen zul je merken dat je spieren weer voller worden en je in gewicht toeneemt, dit is puur vocht. Dit proces gaat nog eens versnellen als je koolhydraten gaat eten.

Methode4: dagelijks vasten

Dagelijks vasten is geen periode van vasten maar een manier van leven waar een bepaald voedingspatroon in past. Zoals elk systeem is ook het menselijk lichaam gebaat bij perioden van rust. Hoewel meerdere voedingsschema's aangeven dat meerdere kleinere maaltijden gedurende de dag beter is, is het tegendeel waar. Het lichaam, inclusief het darmkanaal en alle organen, hebben hun rust nodig. Vanuit deze rust komt er energie welk normaal naar de vertering toegaat vrij om andere dingen te doen. Een heldere geest is een direct gevolg van dagelijks vasten. Meer vanuit fysiek oogpunt bezien zien we dat 70% van insuline-reductie plaatsvindt binnen de eerste 24 uur van een vastenperiode.

Afhankelijk wat en hoeveel je gegeten hebt is de maag en de darmen na 4-6 uur tot rust gekomen. Eet je binnen 6 uur na de voorgaande maaltijd weer, snacks inbegrepen, dan blijft het systeem actief. Dagelijks vasten is op meerdere manieren in te vullen:

 • Sla het ontbijt of avondeten over. Zodoende is de middagmaaltijd de 1e of laatste maaltijd van de dag en heb je een periode van 18-20 uur waarin je niets eet.
 • 1 of 2 maal per week 24 uur niets eten.

Methode 5: enkelvoudig vasten

Elke vergelijking gaat mank, maar toch. Vergelijk ons verteringssysteem even met productieproces bestaande uit 6 silo's. Om de zoveel tijd dienen deze silo's schoongemaakt te worden en dat kan door het gehele proces stil te leggen (zie de vergelijk met water- thee vasten). Een andere manier is door steeds 1 silo stil te leggen en die te zuiveren. Dit is de vergelijk met enkelvoudig vasten.

Bij het enkelvoudig vasten ga je voor een langere periode (liefst 3 weken) 2 of 3 productgroepen consumeren. Veel mensen eten veel meer productgroepen en maken combinaties, eten snacks, snoep, limonade, alcohol en koffie door elkaar. Bepaalde klachten in het lichaam kunnen voortkomen door een onhandige combinatie van productgroepen of omdat een productgroep niet goed is voor ons lichaam (zonder het gelijk een allergie te noemen). Door in een periode van 3 weken 2 á 3 productgroepen te consumeren en dit in de volgende 3 weken te herhalen met andere productgroepen kan je redelijk eenvoudig achterhalen wanneer je vitaler en energierijker bent, een minder opgeblazen gevoel hebt, beter slaapt of minder slaap nodig hebt, etc...