Puja

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Puja is zowel Sanskriet als Pali en betekent Eer in devotiale aandacht. Binnen het boeddhisme komt het veelvuldig voor en veel kloosters organiseren bij zonsopgang en zonsondergang een Puja. Elk klooster en elke boeddhistische stroming doet dit weer op zijn geheel eigen manier. Een Puja kan nog wel eens verwarrend overkomen, omdat het soms lijkt op aanbidding van een Boeddha-beeld of de verafgoding van een object. Een Puja is echter zeer symbolisch, een uitleg.

Postreren

Postreren is het buigen en dit kan op vele manieren. De meest uitgebreide vorm is het knielen op een bepaalde manier buigen:

  • de handpalmen tegen elkaar gevouwen boven het hoofd, voorhoofd, hart. Vervolgens languit liggen met de handpalmen nog steeds tegen elkaar en de grond niet aanrakend.
  • het verlagen van het hoofd in een gebaar van eerbetoon en nederigheid.
  • buigen naar een object wordt doorgaans drie maal gedaan: ter herinnering aan de 3 grote waarheden: Boeddha, de Dharma en de Sangha.

Offering

Symbolische offers aan de Drie Juwelen worden vaak voorafgaand aan de meditatie gemaakt.

  • aan de voorzijde van een Boeddha beeld staan vaak acht kommen met water. Zij symboliseren de acht hospitaliteiten aangeboden aan een gast.
  • Een andere favoriete stijl van het aanbod bevat verlichting, bloemen, wierook, fruit, muziek en water om te wassen en te drinken. Elk vertegenwoordigt een ander aspect van de boeddhistische leer en ook de vijf zintuigen. De bloemen bijvoorbeeld zijn een symbool van vergankelijkheid en Samsara (de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte), als gevolg van hun korte levensduur. De kaarsen symboliseren de verlichting en het gevoel van het zicht, terwijl wierook wordt gebruikt om aan te tonen dat de boeddhistische leer kan worden verspreid over de hele wereld, net als de geur van de wierook, die ook de lucht zuivert . Het water is een noodzaak van het leven. Fruit is de onderlinge afhankelijkheid van alle dingen en dankbaarheid en als symbool van smaak. Een bel wordt gebruikt om aan te geven wanneer je puja moet beginnen en eindigen en om het gehoor te stimuleren maar toont het geloof van oorzaak en gevolg en karma aan. Het stimuleert gehoor en geplaatst op een lotusvormig kussen symboliseert het de verlichting en de cyclus van wedergeboorte.

Chanten

Meestal uitgevoerd in traditionele talen, zoals Pali. Vaak worden bepaalde soetra's gereciteerd.