Sweda massage Breda

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Dharma-Lotus
Kum-nye Tantra bij Ivar in Breda
Tantra sessie
Tantra massage
Tantra duo-yoga
Tantra meditatie
4-handen massage
Tantra experience
Andere massages
Sweda massage
Energetische massage
Info
Prijzen
Boek zelf je sessie
Workshops en cursussen in Breda
Boeddhistische Massage Technieken
Tantra-kring
Tantra thema-dag
Cursussen op Ekãyano
Meerdaagse cursussen op Ekãyano
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus
Kum-nye Tantra massage en sessie bij Dharma-Lotus

Wat is sweda?

De Sweda is een verzamelnaam voor alle Tibetaanse technieken die het zelfhelende vermogen van het lichaam stimuleren, waaronder massage. In de Sweda gaan we ervan uit dat het dualisme veroorzaakt wordt door 2 tegengestelde energieën: Shiva en Parvati (vergelijkbaar met Yang en yin in het Taoïsme). Deze 2 energieën zijn niet elkaars tegengestelden maar hebben elkaar juist nodig, maar dat kan alleen als ze in balans zijn. Zodra ze allebei in balans zijn stimuleren en versterken zij elkaar. Een voorbeeld:

Nacht (Parvati/yin) is de periode dat de zon niet schijnt. Als deze wel schijnt is het dag (Shiva/yang). Yang bepaalt dus yin en yin bepaalt yang. Of zoals de Zen meester Tang Wei schreef:

Als het lichaam rustig is wil de geest bewegen
Als het lichaam beweegt is de geest rustig.

Om tot deze balans te komen is belangrijk dat:

  • Shiva op zichzelf in balans is
  • Parvati op zichzelf in balans is
  • Shiva en Parvati gezamenlijk in balans zijn

Vergelijk het met je lichaamstemperatuur; deze kan te hoog of te laag zijn. Zo is het ook met een energie. Is er teveel, dan ben je in onbalans en is er te weinig dan met je ook in onbalans. Het is dus belangrijk dat zowel Shiva als Parvati in balans zijn.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: Sweda

Balans en onbalans

Er zijn nu verschillende vormen van onbalans denkbaar waarbij we in ons lichaam ervaren dat het niet in balans is, maar dat we het tegelijk kunnen accepteren; de onbalans is handelbaar. Echte diepe balans wordt pas ervaren zodra Shiva (in balans) en Parvati (in balans) ook samen in balans komen. Dan vormen zij samen Prana en dat is de energie van innerlijke vrede en rust:

  • rust in het fysieke lichaam: een gezond en sterk lichaam zonder vage klachten
  • rust in het emotionele lichaam zonder heftige emotieschommelingen
  • rust in het mentale lichaam zonder piekeren of vastzittende gedachten

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: Shiva en Parvati

De Sweda Massage

De Sweda massage is helemaal gericht op het opheffen van onbalansen in het lichaam. Door het masseren van bepaalde zone's in het lichaam, het aanraken van de Sen lijnen en marmapunten,worden bloakkes aangeraakt en zo mogelijk afgevoerd. Bij een tekort aan energie maken we die energie aan en verplaatsen we deze, bij een overschot voeren we deze af. Zodoende zal er een balans ontstaan in het lichaam.

is sweda healing?

Healing vindt nooit van buitenaf plaats maar als er healing is, doet het lichaam dat zelf. In die zin helpt de Sweda bij aan jouw healing. Maar de Sweda is geen alternatieve geneeswijze en geen alternatief voor de reguliere zorg.

Sweda is meer dan alleen massage

De Sweda is een verzamelnaam voor alle Tibetaanse technieken die het zelfhelende vermogen van het lichaam stimuleren. Dat is onder andere massage, maar uiteindelijk moet jouw lichaam de balans vinden en dus moet jij met jouw lichaam aan de slag. Na de massage kan het dus zijn dat je tips krijgt over voeding of een paar oefeningen meekrijgt. Uiteindelijk moet jij het zelf gaan doen...

Voorbeeld van de sweda