Marmapunten

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
oude Tibetaanse kaart met de 7 Chakra's en de belangrijkste marmapunten

In de Japanse ‘Kami’ traditie (een sterk vergelijkbare variant van Tantra) zijn de Marmapunten zeer prominent in de Tantra-Dharma aanwezig. Ze worden gezien als een transcendente opening van het ene naar het andere lichaam. Tijd is een illusie en niet lineair maar circulair met de persoon in het midden. 5 minuten geleden ligt dus even ver van je af als 5 jaar geleden of in de toekomst. De uitwerking van tijd op het holistische lichaam is dan ook niet meer dan de schaduw van een momentopname. Alleen de conditionering en de identificatie zorgt voor binding en zodoende is een nieuwe Kalapa ontstaan. Deze Kalapa kan een uitwerking hebben op het fysieke lichaam, ook al is de herkomst het mentale lichaam. Kruisbestuiving vinden dus over en weer plaats en er is geen begin noch einde. De punten van deze kruisbestuiving zijn echter te lokaliseren als reeds bestaande energetische punten in het lichaam waar een natuurlijke verbinding reeds aanwezig is tussen 2 of meerdere lichamen.

Volgens sommige overleveringen zouden de Marmapunten onderdeel zijn geweest van de Phowa, de laatste yoga zoals Naropa deze heeft omschreven.

Drukpunten

Marmapunten zijn drukpunten op het lichaam vergelijkbaar met de reflexologie binnen de acupunctuur en acupressuur. Het verschil is dat die punten in relatie staan met organen, chakra's, processen, emoties, gemoedstoestanden, Kalapa’s, hormonen, spieren of botstructuren. Marma punten staan in relatie met het fysieke en energetische (emotioneel, mentaal, spiritueel/karmische) lichaam. Door binnen de massage druk te leggen op een een Marmapunt leg je niet alleen de nadruk op de verbinding, maar activeer je ook het healingsproces.

Tabel 52 marmapunten

In deze tabel vind je de belangrijkste marmapunten verdeeld per lichaamsdeel:

Muladhara.png marmapunten
Handen en polsen Kshipra - Kshiprai - Talhridaya - Talhridayass - Manibandha - Koorchsha
Armen Karpooram - Kurpara -Oorvi
Hoofd Bovenste Kraknrik - Onderste Kraknrik - Manya - Shamantrika - Neela - Shaunkh - Utkshepau - Apa - Sthapui - Adhipati - Nadi
Romp Apastamgh - Kadshadhara - Bovenste Hridayam - Onderste Hridayam - Manipura - Nabi - Vasth - Lohitaksham
Rug en billen Asaha - Asphalakah - Vrahti - Koopram - Nitamba - Kukundaraye - Gudam - Kteektaninam
Benen Oovi - Ani - Bovenste Janu - Onderste Janu - Januara - Onderste Indravastih - Bovenste Indravastih - Janu - Aanih - Vorvee
Voeten en enkels Bovenste Gulpha -Onderste Gulpha - Khipram - Koorcha - Talhridayam - Koorchshir

Marma punten zijn drukpunten op het lichaam vergelijkbaar met de reflexologie binnen de acupunctuur en acupressuur. Het verschil is dat die punten in relatie staan met organen, chakra's, processen, emoties, gemoedstoestanden, Kalapa’s, hormonen, spieren of botstructuren. Marma punten staan in relatie met het fysieke en energetische (emotioneel, mentaal, spiritueel/karmische) lichaam. Door binnen de Shakti Tantra Prana te sturen naar een Marmapunt leg je niet alleen de nadruk op de verbinding, maar activeer je ook het healingsproces. Mogelijke verbindingen zijn

fysieke lichaam en emotioneel lichaam

Dit is de meest voorkomende relatie. Gewaarwordingen (ziekte, pijn, aandoeningen, gewaarwordingen) worden veroorzaakt door Kalapa’s neergezet in het emotioneel lichaam. Zo kan stress hoofdpijn genereren en verdriet darmklachten genereren.

fysieke en mentale (rationele) lichaam

In het westen zijn we heel erg gericht op het denken, het rationaliseren en de theorie. Eén van de grootste 'fouten' die we maken is te denken dat we middels het rationele proces emotionele blokkades kunnen verhelpen. Zo beredeneren we onze gevoelens. Dit terwijl een emotionele blokkade alleen op emotioneel niveau verholpen kan worden. Doordat we proberen op mentaal niveau zaken op te lossen die op emotioneel of spiritueel/Karmisch niveau liggen maken we een onbalans die een weerslag heeft op het fysieke lichaam.

fysieke en spiritueel-/karmisch niveau

Niet alle blokkades die we ervaren zijn bepaald in dit leven. Die blokkades die voorkomen van voorgaande levens of die karmisch bepaald zijn bevinden zich op het spiritueel/Karmische lichaam. hoe de marmapunten gebruiken

Op het eerste gezicht lijken de Marmapunten zeer technisch en rationeel, maar schijn bedriegt. Het is bijna onmogelijk te omschrijven wat Marmapunten doen. Laat je niet voor de gek houden door de omschrijvingen in dit of andere boeken of op internet. Dat is slechts een zeer klein deel van het verhaal. De marmapunten zijn vergelijkbaar met de Sri-Yantra een meditatietechniek. Beoefen de punten op jezelf tijdens de meditatie. Beoefen de punten op iemand anders tijdens de massage of de yoga. Merk op wat er energetisch gebeurd.

Om toch enkele handvatten te geven aan de Marmapunten:

  • marmapunten hebben hun grootste uitwerking in serie. Zo zijn er punten voor balans en punten voor fysieke organen en punten voor emoties. Zou je de punten van balans zonder combinaties aanraken dan zou er geen effect optreden. Pas in combinatie met andere punten treed er op basis van die Marmapunten balans op. Er zijn 52 Marmapunten maar ontelbaar combinaties.
  • maak combinaties, maar maak niet teveel combinaties. Als je bijvoorbeeld alle 52 Marmapunten na elkaar aanraakt is de som van alle punten 0. Er gebeurd dus helemaal niets, wat handig is als je gaat oefenen.
  • sommige punten zitten links en rechts van de rug. Behandel deze punten altijd samen als één
  • een marmapunt is gevoelig als datgene waar het voor staat speelt in het lichaam. Het punt voelt aan als een beurse plek.
  • de meeste marmapunten liggen in natuurlijke rimpels, richels of gleuven in het lichaam.
  • masseer een marmapunt met een beetje olie. Tril er op zoals in het massage hoofdstuk staat beschreven.

Er zijn bij benadering 62.000 (sub) Marmapunten die allemaal onder 'beheer' staan van 52 (main) Marmapunten. Deze worden hier beschreven verdeeld over de lichaamsdelen.

Film: Lezing, uitleg en positie van de 52 belangrijkste Marmapunten