Massage

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Binnen de Kum-nye is massage het grootste onderdeel. Niet omdat massage het belangrijkste is maar omdat de massage bij de Kum-nye Tantra de basis is welke ook terugkomt in de meditatie en yoga. Zonder massage kan je deze niet uitvoeren.

De massage verschilt in zoverre van de overige Yoga onderdelen, dat één persoon actief en gevend is en de ander passief en ontvangend. Het is ook het enige Yoga onderdeel waar de ademhalingstechnieken (tenang) niet nodig zijn. Hierdoor wordt de massage laagdrempelig en kan iemand van de tantra genieten zonder verdere kennis of ervaring. Maar laagdrempelig wil niet zeggen eenvoudig. De massage is voor de tantrik wellicht wel het moeilijkste onderdeel binnen de Yoga. Het lichaam vertelt namelijk hoe en waar te masseren. Dit luisteren is een intuïtief proces met een constante schakeling naar je eigen ervaring en kennis. Zonder Metta-ji zal de massage technisch gaan worden, en hoewel er vele technieken zijn (zie dit boek) moet de techniek enkel een lijdraad zijn waarlangs ervaring hand in hand gaat met intuïtie. Binnen de Kum nye is er een hele duidelijke stelregel:

Kennis + ervaring + intuïtie = wijsheid . Vanuit deze wijsheid masseer je.

De tantriki masseert, is actief en neemt ogenschijnlijk de beslissingen hoe-wat-waar-en-wanneer gemasseerd wordt. Bij vele massagevormen is dat inderdaad zo maar dit geldt nooit bij de tantra. De tantriki laat zich leiden door datgene het lichaam vertelt en het lichaam vertelt veel, op fysiek-, emotioneel-, mentaal- en spiritueel niveau. De tantriki masseert op de energie welk vrij komt door de massage en de tantrik reageert daar op door in een gemoedstoestand te geraken waardoor het lichaam reageert waar de tantriki naar luistert waardoor de tantrik… (etc..) Uiteindelijk wordt het één geheel, reactie gevolgd op actie welk op zich weer een reactie is. Als je in dit traject komt ontstaat er naast de Metta-ji ook de namaste-ji. En dan ontstaan er prachtige dingen.

Opbouw van een massage

Tantra is één van de meest intuïtieve spirituele leren die er zijn. En intuïtie laat zich niet leiden door ratio of sturen door systemen. Te spreken over een opbouw binnen de tantra massage is dan ook een beetje als vloeken in de kerk. Je kunt de massage alleen maar goed uitvoeren als je luistert naar de energie. Dit betekent het luisteren naar de energie van de ander. Uiteindelijk zal alleen deze de opbouw bepalen en niet een structuur. Dit hoofdstuk moet je dus zien als een handreiking, niet als een vaste behandelingsmethodiek. Masseer bij voorkeur op een mat of matras en niet op een tafel. Een tafel is afstandelijk en dat is nu net wat tantra niet is. Voorts moet je alle kracht bij een tafelmassage uit je lichaam halen terwijl op een matras je gebruik maakt van je eigen gewicht en de massage van de tantrik. Tot slot heb je op een matras veel meer mogelijkheden, zowel binnen de massage als binnen de gehele Yoga. Het natuurlijk overgaan van massage naar meditatie of yoga is alleen mogelijk op een matras en masseren met meer dan alleen je handen is erg moeilijk op een tafel.

Het doel van de massage is om prana aan te maken en deze te verdelen over het gehele lichaam (surya tantra, 1e transformatie). Indien gewenst kan je daarna de prana laten transformeren naar helende energie (shakta tantra, 2e transformatie) of spirituele energie (tantra Yantra, 3e transformatie). Om prana aan te maken hebben we Shiva en Parvati nodig en om Parvati wakker te maken moeten we doorgaans eerst Shiva wakker maken . Daarom begint de surya tantra over het algemeen bij Shiva en deze huist in het derde dantiën punt (mastoïd). We beginnen de massage dus op de bovenrug.

De bovenrug

Shiva is gelegen in het mastoïd, hoog in de nek tegen de schedelrand aan. Toch masseren we dit gebied maar sporadisch en zijn we meer bezig Shiva indirect wakker te maken op de bovenrug. Dit gebied wordt begrensd door de nek, onderkant schouderbladen en de ellebogen. Belangrijk is om dit gebied warm c.q. gloeiend te krijgen. Neem hier ruim de tijd voor, 15 á 20 minuten ben je zeker bezig. Concentreer je op de spieren, pezen, marmapunten en meridianen en niet op de huid. Het is gemakkelijk om de huid snel warm te krijgen door grote wrijving maar dit heeft nauwelijks uitwerking op Shiva. De massage moet veel dieper plaatsvinden. Masseer dus niet alleen horizontaal (over het lichaam) maar ook (en vooral) de diepte in. Masseer met druk, met pulsatie, trilling, etc.

Masseer de huidlagen, bindweefsel, spieren, pezen en aanhechtingen en stimuleer tegelijk de pingala-, galblaas meridiaan en blaas meridiaan. Dit lijkt allemaal veel om te onthouden, maar dat hoeft niet. Het lichaam vertelt je waar je moet zijn. Masseren is niet technieken aanleren, masseren is leren luisteren. Je hoeft alleen maar te reageren en reactie komt vanuit de Metta-ji verbindingen welk je hebt met je partner. Bevestig die verbinding middels de liefdevolle aanraking. Volg de contouren, volg de spieren, volg de energie. Jouw positie ten opzichte van de tantrik kan de zijkant van het lichaam zijn, het hoofdeinde of gezeten over de billen. Zorg voor contact tussen de beide lichamen.

De onderrug

Na Shiva volgt Parvati; na de bovenrug volgt de onderrug. We slaan dus de middenrug (voorlopig) over.

Net als Shiva gaan we ook Parvati niet direct wakker maken. Het direct aanmaken van Parvati doen we door de yoni of fallus (niet lingham ) massage uit te voeren. Hoewel je nu direct op Parvati werkt bereik je het tegenovergestelde. De Metta-ji (vertrouwen, overgave, gelijkwaardigheid en doelloosheid) is nog niet aanwezig en als je Parvati wilt opwekken middels de yoni of fallus massage werk je met een doel. Later in dit boek komen we hier uitgebreid op terug, de Parvati gaan we nu indirect opwekken. We concentreren ons op de onderrug welk begrensd wordt door de stijgende lijn vanaf het kuiltje in de rug (sacraal chakra) naar de billen tot aan de knieën. Ook dit gebied gaan we warm maken en als Shiva al goed stroomt zal Parvati snel volgen. Stimuleer bij vrouwen voornamelijk het sacraal chakra over de volle breedte van het lichaam en bij mannen het stuitbeentje en de billen. Parvati wakker maken neemt zeker 10 á 15 minuten in beslag. Lukt het niet goed om Parvati wakker te krijgen dan kan dit veroorzaakt zijn doordat de bovenrug toch te kort of te oppervlakkig gemasseerd is. Shiva is dus erg bepalend voor Parvati. Hou daar rekening mee.

Verenigen en verdelen

Tijdens het masseren van de onderrug merk je op dat de bovenrug reeds warm en rood is en de onderrug dat nu ook wordt. Het middenstuk is nog niet gemasseerd en is wit. Door nu eerst één hand op de bovenrug en één hand op de onderrug te plaatsen, en hier te gaan wiegen, trillen of te pulseren (zie massagetechnieken) wordt deze middenrug vanzelf opgevuld met warmte en zal ook vanzelf rood kleuren. Dit gaan we stimuleren door de gehele rug te masseren. Dit doen we met lange halen van bovenrug tot over de billen en met korte halen van hart chakra tot aan sacraal chakra.

Doordat we Shiva en Parvati bijeen brengen wordt prana aangemaakt (1e transformatie). Maar we gaan niet alleen prana aanmaken, maar deze tegelijk verdelen over het gehele lichaam met uitzondering van hoofd, onderarmen en onderbenen. Gezeten bij het hoofdeinde of over de billen kun je masseren met je onderarmen, je romp, je haren, je mond en tanden. Dompel het lichaam helemaal onder met prana en doe dit met je gehele lichaam en met overgave. Neem hier je tijd voor.

Borstgebied

Op een gegeven moment laat je de persoon omdraaien. Als Shiva en Parvati goed wakker zijn gemaakt zal de borstpartij ook warm en rood zijn, ook al heb je hier nog niet gemasseerd. Dit laat nogmaals zien dat je niet oppervlakkig moet masseren maar de diepte in moet gaan. Alle energieën zitten diep in het lichaam. Om deze aan te raken moet je dus diep masseren. Wordt deze energie wakker dan stroomt het alle kanten op, zowel naar de voor- als de achterzijde. Hoe beter je dit doet hoe meer energie er vrij komt en des te meer prana. Als de persoon zich omdraait is een rode en hete voorzijde een teken dat je het goed doet.

Op het borstgebied masseren we zachter dan op de rug. Het gebied is teerder, heeft minder spieren, bij mannen vaak behaard en de huid is dunner. Bij voorkeur masseren we dit gebied met de handen en de onderarmen. De warmte moet op de rug neergezet zijn, hier gaan we deze alleen maar oplaaien, als heet sintel op een kampvuur. Masseer met één of beide handen van de linkerschouder over de thymus naar de rechterschouder. Je kan ook een stukje van de bovenarm mee masseren. Zorg dat je onder het sleutelbeen blijft. Een variant is om dit met één hand te doen, en met de andere hand strijk je tegelijkertijd van sleutelbeen naar borstbeen.

Bekken

In het bekkengebied gebeurt enorm veel op fysiek (geslachtsorganen, vertering, hormoonhuishouding, zuivering) en emotioneel gebied.

 • activeer de aarding tot aan de knieën.
 • masseer de buik met de klok mee (volle blaasmassage).
 • masseer het perineum.
 • gebruik je intuïtie, gebruik je fantasie en gebruik je humor.

Uiteindelijk ga je ook hier over tot een totale massage van de voorzijde van het lichaam. Voel je als een wilde schilder met een doek van 10 bij 10 meter en gooi, smijt en klieder met verf. Ogenschijnlijk maakt de tantriki er een zooitje van, maar hij weet, intuïtief, precies wat hij aan het doen is. Het lichaam van de tantrik baadt nu in prana en voelt een mate van opwinding. Masseer hierop met je hele lichaam, speel ermee en stuur de energie.Binnen de tantra Yoga duurt een sessie gemiddeld anderhalf uur. Hierna heeft het lichaam even tijd nodig om tot rust te komen. Dit hoeft maar 5 minuten te zijn en je kan daarna verder met sessie nummer 2. Zorg voor een kort moment van rust tussen twee sessies.

Sweda

Binnen de sweda zijn de massagetechnieken nauwkeurig omschreven en is er ook een duidelijke structuur aanwezig. sweda is het therapeutische lichaamswerk binnen de tantra, en ook als we de tantra anderszins toepassen kunnen we gebruik maken van deze sweda technieken. Binnen de sweda zijn de technieken zeer doelgericht. Bij de tantra is het een toepassing welk je kunt gebruiken. Het intuïtieve karakter van tantra, het luisteren naar de energie, mag niet verloren gaan. Standaard kan je zeggen:

 • masseer van boven naar beneden
 • masseer van het midden naar buiten
 • masseer met de spieren en nadi’s mee
 • masseer met kracht
 • masseer met de volledige hand
 • volg de contouren van het lichaam.

De buik masseren kan gevoelig zijn en voorzichtigheid is geboden. Dat neemt niet weg dat de buikmassage stevig tot zeer stevig uitgevoerd kan worden afhankelijk van waarop je masseert:

 • darmen
 • blaas
 • huidlagen
 • organen
 • het geheel

Kijk niet vreemd op wanneer de darmen aangeven dat er een interne verhuizing gaande is, het kan lawaai maken. Ook de blaas zal zeer snel vol aanvoelen, helemaal wanneer je de rug en vandaar de blaas- en galblaas meridiaan eerder gemasseerd hebt. De volle-blaasmassage die je kan uitvoeren wordt later besproken.

In alle technieken gericht op de buikholte ligt de tantrik met de rug op de mat. jJij zit tussen de benen. Masseer de gehele buikholte met een redelijke hoeveelheid olie. Masseer altijd met de klok mee en van boven naar beneden, zodoende masseer je met de loop van de darmen mee en stimuleer je deze. Gebruik je onderarmen om van de flanken naar het schaambeen te masseren en vandaar weer naar de flanken aan de andere zijde.