Blaas meridiaan

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blaas meridiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

De blaasmeridiaan (Zu Tae Yang) is met haar 67 punten de langste meridiaan en tevens de meest oppervlakkig gelegen meridiaan. Het is een belangrijke meridiaan want via de rug maakt zij verbinding met alle organen. Met andere woorden: het is mogelijk om elk orgaan te behandelen via de blaasmeridiaan.

Ligging

De Blaasmeridiaan loopt aan beide zijden over het lichaam en verbindt verschillende lichaamsdelen met elkaar. De blaasmeridiaan begint in de ooghoeken naast de neus, loopt dan omhoog naar het voorhoofd, over de schedel naar het achter hoofd, dan omlaag langs de dwarsuitsteeksels van de ruggenwervels, langs het heiligbeen, het stuitje , dan weer omhoog en beschrijft dan een baan vanaf de nek tot de stuit net naast het eerder beschreven gedeelte, dan verder omlaag over de bil, achterbeen, knieholte, kuit, de enkel, aan de buitenzijde van de voet en stopt aan de nagel van de vijfde teen. Klachten

Als je het verloop van de blaasmeridiaan nogmaals volgt dan worden de volgende klachten die bij de blaasenergie horen duidelijk; Neusverkoudheid, tranende ogen, hoofdpijnklachten op het voorhoofd, pijn op de schedel, hoofdpijnklachten op het achterhoofd, doorbloedingsstoornissen van de hersenen zoals vergeetachtigheid, epilepsie, evenwichtsstoornissen, gehoorstoornissen (ziekte van Menière), stijve nek, pijnklachten van de wervelkolom zoals nek-, schouder- en lage rugklachten (ook postoperatieve herniaklachten), blaasklachten zoals het niet kunnen ophouden van de urine, blaasontsteking, uitstralende pijn in het been, pijn in de knieholte, krampen in de kuiten, enkelklachten en pijn in de voet.


Klachten

De blaas heeft ook haar psychische aspecten: indien de blaasenergie zwak is, ontstaan er klachten van wilszwakte, angsten, fobieën, gebrek aan mentale weerstand (het populair woord dat te pas en te onpas gebruikt wordt .....STRESS!); een te hoge blaasenergie kan agitatie en mentale verbittering veroorzaken.

De blaas-energie kan op verschillende manieren aangetast worden; het eten van te veel zout en varkensvlees zijn twee van de produkten die zeker afgeschaft moeten worden bij klachten van de blaas-energie.

De blaas-energie is erg gevoelig voor kou! Daarom kan die blaasontsteking weer opkomt na het op blote voeten lopen op een koude of natte vloer. Het "kou-vatten" gebeurt ook altijd via de blaasmeridiaan! De blaas-energie is goed te behandelen met acupunctuur. Vanwege de eerder beschreven connectie met andere organen biedt de blaas-energie een uitgebreide mogelijkheid om klachten van andere organen en orgaan-energieën te behandelen. Vaak worden de punten op de rug gebruikt om door middel van hitte om de energie te stimuleren van de te behandelen organen.