Maag meridiaan

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maag meridiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

De maag is het orgaan die het voedsel ontvangt en met de scheiding begint van het voedsel in wat het lichaam kan gebruiken, de bouwstoffen (het zuivere) en de afvalstoffen (het onzuivere) worden doorgestuurd en verder afgebroken in de darmen.

Ligging

De Maag-meridiaan loopt beiderzijds over het lichaam en begint onder het oog; vandaar loopt de meridiaan naar de wang, naar de kaak, weer omhoog naar het voorhoofd, dan omlaag naar de keel, over het sleutelbeen, over de borst, over de buik, langs de navel, via de lies naar het bovenbeen, knie naar het onderbeen en eindigt op de tweede teen.

Op de maagmeridiaan liggen 45 acupunctuurpunten, die bij verschillende aandoeningen gebruikt kunnen worden. De maagenergie verzorgt de smaak; iemand met een gezonde maagenergie kan de vijf verschillende smaken goed van elkaar onderscheiden. Er bestaat een direct verband met het tandvlees, de tong, de speekselklieren en de kaakholte.

Voeding

Klachten van de maag ontstaan in de meeste gevallen door ongezond, onvolwaardig voedsel. Voedsel dat chemisch behandeld is, zoetigheid (suiker, alcohol), witmeel producten (zoals witbrood), koffie, en andere chemische drankje’s. Het voedsel moet, voordat het in de maag komt goed gekauwd worden. De vertering begint al in de mond. Snel en haastig eten is slecht voor de maag. Het is ook af te raden om tijdens het eten te drinken. Het beste is enige tijd na het eten. Melk is voor de maagpatiënt af te raden. In tegenstelling tot wat Je maar al te vaak hoort, zal melk juist een averechtse werking creëren. Klachten zoals winderigheid, oprispingen, darmklachten, en slijmvorming zijn maar enkele gevolgen die melk kan hebben op vele mensen. Indien je veel last heeft van maagzuur en je wilt een product gebruiken om dit tegen te gaan, dan kunt je het beste sojamelk gebruiken. Sojamelk is trouwens veel gemakkelijker te verteren. Bij maagklachten is het altijd verstandig om een diëtiste te raadplegen.

Fysieke klachten

Als we weer terug gaan naar het verloop van de maagmeridiaan, zullen de klachten waar de behandelaar op let, heel gemakkelijk te volgen zijn. Oogpijn, vermoeide ogen, kaakholteontstekingen, pijn in de wang, pijnen in de onderkaak en tanden, hoofdpijnklachten, voornamelijk aangezichtspijnen, keelpijn, pijn in de borst, het niet op gang komen van de melkproductie na de zwangerschap, maagklachten zoals maagbranden, maagzweer, overgeven, verminderde eetlust, pijnen in de onderbuik, knieklachten en pijnen in het been.

Psychische klachten

De maag-energie heeft ook haar psychische uitingen. Dit zijn mensen die veel piekeren, zorgelijke figuren. Bij een te hoge maag-energie zien we dat iemand mensenschuw is of isoleringsdrang heeft. Er kunnen ook agressiviteit en angstdromen optreden. Mensen met een zwakte hebben in de maag-energie kunnen echter juist behoefte hebben aan en het prettig vinden dat zij aangeraakt worden. Dit zijn de mensen die dol zijn op massage. Diagnostiek

In de gezichtsdiagnose komt de maag tot uiting in de bovenlip. De bovenlip is dan heel erg dun en vaak zie je de patiënt op zijn bovenlip bijten. De lip kan ook droog zijn, of te rood. Soms zie je een scheurtje in de bovenlip die wijst op een maagzweer. De tongdiagnose kan ons ook veel informatie over de maag verschaffen. De maagzone op de tong ligt in het midden van de tong. Soms is er een zweertje te zien op de tong; dit kan ook op een maagzweer wijzen.

Behandelingen

Aangezien de oorzaak van de maag-energie stoornis vaak de voeding is, wordt tijdens de behandeling veel aandacht besteed aan de voeding. Acupunctuur kan heel goed helpen bij stoornissen van energie. Hierbij worden de punten van de maag- meridiaan gebruikt (en ook van andere meridianen). Door middel van druk, massage (Shiatsu, drukpunt massage of Tsubo-massage) of acupunctuur wordt het evenwicht weer teruggebracht.