Nier meridiaan

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nier meridiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

Ons lichaam fungeert in principe net zoals een groot hotel-restaurant waar grote hoeveelheden voedsel binnengebracht wordt, waarvan een gedeelte goed en gezond is, en deze gebruikt wordt voor verdere bereiding en opname. Er zullen afvalstoffen ontstaan die via bepaalde wegen afgevoerd worden; er zal verbranding plaatsvinden van pakketten afval; vloeistoffen zullen in afwateringskanalen afgevoerd worden. In dit groot restaurant moeten we zorgen dat vooral de afvoerwegen niet belemmerd worden, anders ontstaat er een ophoping van afvalstoffen, rotting en ongedierte op de plaatsen waar wij het juist niet mogen en willen hebben. Westers gezien zijn de nieren organen die urine vormen. Het zijn belangrijke organen voor eliminatie van afvalstoffen die uit de voeding (zoals vlees, melk eieren, en afvalstoffen uit de spieren) gehaald worden.

De nieren

Als wij het over de nieren hebben in de Oosterse geneeswijze dan refereren wij naar een totaal ander begrip. De nier, of beter gezegd de nierenergie (Zu-Chiao-Yin), zorgt behalve voor de waterhuishouding ook nog voor vele andere processen in het lichaam. Volgens "de Chinees" wordt je geboren met een pakket levens-energie. Met dit pakket moet je je leven lang mee doen. Indien je in een bepaalde periode van je leven teveel energie "versnoept" dan zult je dit later met minder moeten doen.

De nierenergie is niet gemakkelijk weer bij te vullen. De nierenergie is de opslag plaats voor de erfelijke energie. Dit houdt in dat, indien je voorouders een ziekte hebben meegemaakt of bijvoorbeeld veel drugs hebben gebruikt, je een tekort krijgt aan erfelijke (sterke, krachtige, verdedigende energie) energie. De nierenergie staat dus voor de kracht van het leven.

De nieren liggen in de onderrug ongeveer ter hoogte van de elfde rib. De nieren liggen goed beschermd in vet en tussen stevige rugspieren en aan de voorkant beschermd door het peritoneum (buikvlies). De nieren liggen dus niet in de buikholte, maar er achter. De rechternier ligt normaal iets lager dan de linkernier. De vorm lijkt op een grote (bruine) boon.

Ligging

De niermeridiaan begint onder de voet (beiderzijds hetzelfde), loopt dan omhoog aan de binnenkant van de enkel, via binnenkant van het onderbeen, naar de knie, bovenbeen, duikt dan in de lies naar de geslachtsorganen, loopt dan omhoog langs de navel, over de borst naar het sleutelbeen, waar hij de diepte in duikt naar de keel en dan naar de oren gaat . Als Je het verloop aandachtig volgt, kunt Je de volgende klachten gemakkelijk begrijpen.

Klachten

De nierenergie heeft invloed op de voortplanting, de seksuele energie en de geslachtsorganen. Indien de nierenergie goed en gezond is, zal er geen probleem optreden met de potentie. De andere kant van de medaille is dat indien Je de nierenergie te veel uitput, verbruikt of misbruikt, klachten kunnen optreden van impotentie, seksuele zwakte en/of ongewenste steriliteit. De nierenergie regelt de prenatale en postnatale groei (respectievelijk de groei voor en na de geboorte).

Bij zwakte van de nierenergie kunnen er stoornissen optreden in de groei van de botten. Tevens kunnen er klachten optreden in de groei en ontwikkeling van de tanden, hersenen en ruggenmerg. De nierenergie heeft ook haar psychische kant: Deze energie bepaalt de karaktervastheid van een persoon. Een zwakte in nierenergie geeft angst en fobie.

De klachten die zich kunnen voordoen en die de behandelaar op de nierenergie wijzen zijn o.a.: krampen aan de voet, zweren aan het onderbeen, pijn in de botten, pijn in de knie, botontkalking, pijn in de lies, impotentie, onvruchtbaarheid, droge stoelgang, weinig urineren, opgeblazen buik, veranderingen in de kleur en reuk van de urine, ontsteking van de navel, druk op de borst, keelpijn, problemen van de schildklier, doofheid, dikke wallen onder de ogen en hoofdpijn op het achterhoofd.

Klachten van de nierenergie kunnen ontstaan door o.a het uitputten van het lichaam: je kunt deze mensen ook herkennen door de dikke wallen onder de ogen. je ziet hetzelfde verschijnsel ook bij jonge kinderen, of studenten die heel lang studeren of veel slaapverlies hebben. Een andere oorzaak is het gebruik van drugs; drugs hoe weinig dan ook, of hoe licht dan ook, zal de nierenergie ongetwijfeld aantasten. Het is dus niet raar dat de drugsgebruikers een versneld verouderingsproces ondergaan en dat er later angsten (hallucinaties) ontstaan.

Te veel seks kan de nierenergie ook schaden. Nu is het voor mij erg moeilijk om voor je te bepalen hoeveel "te veel" is. Het enig advies die ik Je kan geven is vaker de smoes "nee-ik-heb-hoofdpijn-schat" te gebruiken. Het gebruik van varkensvlees en zout is schadelijk voor de nierenergie; voor de natuurgeneeswijze zal de patiënt bij bovenstaande klachten direct geadviseerd worden elk product dat gemaakt is met varkensvlees of een derivaat daarvan, uit te voeding te schrappen.

De nierenergie is erg belangrijk zoals je uit het bovenstaande hebt kunnen begrijpen. Het is mogelijk om bepaalde kruiden te gebruiken om deze energie te onderhouden (o.a. Ginseng, Eulotherococcus). Met de acupunctuur is het ook mogelijk om de nierenergie te behandelen. Door gebruik van bepaalde punten op de rug is het mogelijk de resterende nierenergie te stimuleren, en te behouden. Met veel rust, gezonde voeding en “nee-ik-heb-hoofdpijn” bent Je al een heel eind op de goede weg.