Lever meridiaan

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
lever meridiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

Lever

Net als veel andere organen wordt de lever binnen de Oosterse geneeswijze anders bezien dan in de Westerse geneeswijze:

Het scheppen en behouden van een goede gezondheid is in hoge mate afhankelijk van de juiste en zorgvuldige uitvoering van de functies van de lever. De lever heeft een gewicht van 1,5 kg en bestaat uit 350 miljard cellen. De lever ontvangt in 24 uur meer dan 600 liter bloed via het poortaderstelsel uit de spijsverteringsorganen en filtreert deze. De lever is de grote filter van ons lichaam; al het bloed in het lichaam wordt door de lever gezuiverd en ontdaan van afvalstoffen zoals bedorven voedsel, kleurstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddelen, reukstoffen, chemicaliën en medicamenten.

De behandelaar hecht veel waarde aan de leverenergie (de Zje Yue Yin), want die is belangrijk i.v.m. onder andere allergieën en jeuk. Voor de behandelaar is dit een logisch gevolg wanneer de lever het lichaam niet meer kan ontgiften.

De leverenergie begint aan de grote teen, loopt dan omhoog over de voet, dan aan de binnenkant van de enkel, naar de binnenkant van de knie, naar de lies, loopt dan in een klJeen over het geslachtsorgaan, dan over de buik en eindigt bij de ribbenboog. De leverenergie verzorgt de ogen (het zicht). Bij aandoeningen van de leverenergie kunnen wij ook direct verkleuringen zien op het oog. Omgekeerd wijst de achteruitgang van de ogen ook op een achteruitgang van de leverenergie. De leverenergie verzorgt ook de nagels; bij klachten van de leverenergie kunnen de nagels bros worden, snel afbreken of verkalken. Tevens verzorgt zij de pezen. Spierverkortingen en stijfheid in de spieren (pezen) hebben te maken met een stoornis in de leverenergie.

Fysiek klachten

Klachten die wijzen op problemen met de lever variëren van ingegroeide nagel aan de grote teen, afwijkingen in nagelgroei (dit hoeft niet alleen aan de grote teen te zijn, maar kan aan elke teen of vinger voorkomen), wreef- en enkelklachten, zweren aan de onderbenen, pijnlijke stijve spieren, artrose klachten van de knie, pijn in de uterus, jeuk in de lies, jeuk overal op het lichaam (ook jeuk die optreedt na het nemen van een bad), menstruatieklachten, onregelmatige menstruatie, diarree vaak met onverteerde voedselresten, pijn en druk op het borstbeen, pijn in de ribbenboog en sinusitis en oogklachten.

Psychische klachten

Psychisch kunt je ook aardig in de knoei zitten met klachten van de leverenergie. Plotseling, zonder reden, woede uitbarstingen. Deze mensen worden snel razend. Je ziet ze gewoon groen en geel worden van ergernis, rode ogen en de spieren zijn gespannen.

Zodra er een stoornis is in de leverenergie, kunnen er aardig wat (ongegronde) woede uitbarstingen optreden. Andersom kunnen ook de vele woede uitbarstingen de lever schaden. We kennen de verschillende spreekwoorden die duiden dat woede iets te maken heeft met de lever: "Er loopt hem een luis over de lever" (hij maakt zich kwaad over een kleinigheid), "iets op de lever hebben" (ermee bezwaard zijn), en willen we deze problemen oplossen dan luidt een spreekwoord "de lever doen schudden" (hartelijk doen lachen). Inderdaad, willen we woede doen oplossen, moeten we gewoon iemand weer aan het lachen maken. Bij de lever hoort ook het ‘plannen’. Bij stoornissen van de leverenergie ontstaan er problemen met de planning. Een simpele dagindeling kan niet eens gemaakt worden. Dit zijn de meest irritante mensen om mee te werken. Ze ergeren zich aan alles en kunnen, zoals al eerder gezegd, niets plannen; ze zijn star en stug (net als de pezen). De leverzone is in het gezicht te zien als een verticale plooi tussen de ogen.

Therapie

In de natuurgeneeswijze is het belangrijk om naar de oorzaak te zoeken. Of het nu oogklachten zijn of jeuk, het is niet belangrijk voor de patiënt om te weten dat hij respectievelijk een bril krijgt of dat hij allergie heeft en hiervoor zalfjes en pilletjes krijgt, maar de grote vraag die beantwoord moet worden: ‘Hoe is dit ontstaan?’ Dit is de vraag die altijd gesteld wordt door de patiënt. Natuurlijk is het ook belangrijk ‘hoe kom ik ervan af?’. In het geval van de lever is de eerste vraag toch de belangrijkste. Want als je als behandelaar geen antwoord op deze vraag hebt, kan je door het toedienen van medicatie de lever nog meer beschadigen, ....en dat zal de patiënt alleen maar woedend maken! Bij stoornissen van de leverenergie is er bijna altijd sprake van slechte of eenzijdige voeding. Het is belangrijk de eerder genoemde producten zoals kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakstoffen, reukstoffen en chemicaliën uit de voeding te halen. Maar ook de chemicaliën in spuitbussen, verf, etc.. spelen een belangrijke rol. Gezonde natuurlijke voeding is belangrijk; verse groente en groentesappen (wortelen). Vermijd koffie en andere cafeïnehoudende dranken. Gebruik liever verse vruchtensappen of vers fruit. Middels de Meridianenmassage kunnen we deze bewuste klachten tegengaan en verzachten dan wel voorkomen.