Galblaas meridiaan

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galblaas meridiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

De galblaas meridiaan' loopt beiderzijds op het lichaam. In de westerse geneeswijze is de galblaas een peervormig zakje , gelokaliseerd in het onderste deel van de lever. Vanuit dit zakje gaan er verbindingen, die producten van de galblaas vervoeren naar de darmen. Er zijn ook verbindingen tussen de lever en de galblaas die stoffen van de lever naar de galblaas vervoeren.

Ligging

Het begint aan de buitenkant van de ooghoeken, loopt dan naar het oor, rond het oor, enkele malen over het achterhoofd naar het voorhoofd, dan via die schouder naar de zijkant van de borst, loopt vervolgens aan de zijkant van het lichaam naar de heup, zijkant bovenbeen, knie, onderbeen, enkel en eindigt op de vierde teen bij de nagelrand. Op de galblaasmeridiaan liggen 44 acupunctuurpunten, waarvan er punten zijn die de galenergie kunnen afremmen, stimuleren en verplaatsen.

Klachten

In de Oosters geneeswijze is de galblaas een onderdeel van een heel systeem dat te maken heeft met verschillende andere lichaamsdelen en functies.

Bij obstructie in het kanaal die van de galblaas naar de dunne darm loopt, kunnen er ontstekingen ontstaan. De galblaas kan ook ontstoken raken net als elk ander orgaan. De meest voorkomende ontstekingen zijn het ontstaan van galstenen en de gevolgen daarvan. Galstenen komen vaker voor bij vrouwen die wat stevig in het vlees zitten en boven de veertig zijn (bekend als de 3 f’s: fatty, forty, female). Vaak heeft men galstenen die geen klachten geven. De klachten ontstaan vaak wanneer de galstenen het kanaal naar de dunne darm afsluiten. Zo'n galaanval is alles behalve aangenaam. Heftige pijnen, steken in de zijde, voornamelijk rechts, met vaak een harde buik. Heel vaak treedt de pijn op vlak voor het slapen gaan. De pijn kan ook vaak verdwijnen met als restverschijnsel een vol gevoel in de maag, pijn onder de ribben, voornamelijk na het eten van vettig voedsel. Pijnen in de rug ten gevolge van de borstwervels en veel last van gasvorming zijn ook klachten die vaak voorkomen. Ernstige klachten leiden heel vaak tot een operatie, waarbij het orgaan verwijderd wordt. Tegenwoordig bestaan er heel wat technieken om galstenen te doen verdwijnen zonder dat een operatie noodzakelijk is. Door nogmaals het verloop te volgen kunt je gemakkelijk de klachten behorende bij galenergie stoornissen begrijpen:

 • oogklachten, problemen met het zicht, oogirritaties en pijnklachten in het oog
 • oorsuizing, het horen van fluittonen in het oor, pijnklachten in het oor
 • hoofdpijn, duizeligheid, migraine
 • stijve nek, spierpijn in de schouder, niet kunnen bewegen van de hoofdpijn tussen de schouderbladen
 • klachten van de borsten, gezwellen in de borst, pijnlijke borsten
 • klachten van de galblaas, zure oprispingen, krampen in de zijde, harde buik, overgeven
 • pijn in de onderrug, stijfheid in de onderrug
 • klachten in de heup, heupartrose, stijfheid in de heup
 • klachten in de knie, knieartrose, stijfheid in de knie
 • krampen in het been
 • klachten in de enkel, artrose in de enkel, pijn in de voet
 • klachten van de nagels

Psychische klachten

Voor de Oosterse geneeswijze heeft elk orgaan ook haar psychische uitingsvorm. Bij de galblaasenergie kunnen er veranderingen ontstaan in de psyche die typisch zijn voor de galblaasenergie. Bij stoornissen in de galblaasenergie kunnen er klachten ontstaan in de besluitvorming van de patiënt. De galblaasenergie geeft stoornissen in het "plannen" en het nemen van besluiten. Het zijn mensen waarmee de bijvoorbeeld ellenlange discussies kunt voeren in het restaurant, omdat zij niet kunnen beslissen wat ze zullen bestellen. Een menukaart met de vele mogelijkheden brengt enkel nog meer verwarring. En als jij, ‘met een gezonde galblaasenergie’ hulp wil bieden dan krijg je de wind van voren. De galblaas patiënt (de mens met galblaasenergie stoornissen) is volgens de oosterse geneeswijze koppig en besluiteloos.

Het zijn de ‘ja-maar patiënten’. Deze mensen hebben bij elk advies of argument van iemand anders als antwoord: "ja maar........" en dan volgt een goedkope smoes om te bewijzen dat zij toch gelijk hebben. Wanneer de klachten van de galblaas lang blijven bestaan, komen verschijnselen van geweldpleging, chaos, onnodige, zinloze agressiviteit op de voorgrond. Als de galblaasenergie gezond en sterk is zal zo'n persoon gekarakteriseerd worden door moed en vertrouwen. Het zijn dan krachtige leiders gekenmerkt door besluitvaardigheid. In de kleurentherapie wordt de kleur paars gebruikt om de galblaasenergie te stimuleren. Gedurende de dag heeft elk orgaan een periode van twee uren waarbij het orgaan haar maximale energie heeft.

Voor de galblaas is dit de tijd tussen 11 en 1 uur 's nachts. Twaalf uur ’s nachts is dus piektijd van de galblaasenergie. Het is dus voor de behandelaar niet vreemd dat iemand een galaanval krijgt juist rond middernacht of bij het slapen gaan. In de oosterse geneeswijze spreekt men vaak over de galblaasenergie als de energie waar het nieuwe begint. Het begin van de nieuwe dag, begin van de lente, begin van het leven. Paars is de kleur van de galblaas energie en is ook de kleur van de rouw (en niet zwart zoals men vaak denkt).

De galblaas heeft te maken met woede. De woede wordt echter niet binnen gehouden maar geuit, zoals het gezegde luidt: ‘zijn gal moet spuwen’. Voordat je het weet is het antwoord er al uitgeflapt. Meestal is het antwoord scherp, hard en pijnlijk. Dat is de ‘galblaaspatiënt’. In de gezichtsdiagnose herkent Je deze mensen vaak aan de paarse verkleuring aan de zijkant van de onderkaak. Het ontstaan van galenergie stoornissen

De behandelaar heeft het altijd over de galenergie en zoals hierboven uitgelegd heeft hij het dan over een hoeveelheid van klachten die zich voor kunnen doen. Een behandelaar kan dus ruim van tevoren aangeven dat het orgaan ‘galblaas’ aangetast kan worden. Er kunnen dus galstenen ontstaan, hoge cholesterol met als gevolg een hoge bloeddruk. De behandelaar zal de diagnose stellen na het voelen van de pols, de gezichtsdiagnose, de tongdiagnose en na het tasten (indrukken) van enkele acupunctuurpunten aan de zijkant van de borsten en op de ribben. Aanvullend onderzoek in de westerse geneeswijze, zoals echo van de galblaas en bloedonderzoek is een goede aanvulling. Vele klachten van de galblaasenergie ontstaan voornamelijk door verkeerde voeding. Producten zoals vettig voedsel, chocolade, KOFFIE, zwarte thee, zure producten, limonades, malta en alle chemische (nep-)drankje s zijn de grote boosdoeners. Behalve gezonde voeding is het belangrijk om oefeningen te doen met name rekkingoefeningen om de verkrampte en verkorte spieren op te rekken. Vermijd emotionele situaties, discussies en ergernis.