Dikke darm meridiaan

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dikke darm meridiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

Voor ons is het te begrijpen dat de afvoer van de keukenwasbak verstopt zal raken, indien er teveel grote resten afval in dit afvoerkanaal geloosd worden. Bij verstopping kunnen er grote problemen ontstaan. De enige oplossing is dan zorgen dat de verstopping weer zo snel mogelijk verholpen wordt en zorgen dat dit euvel niet meer voorkomt. Onze darmen vormen een van de grote afvoerkanalen (colon-irrigatie) voor afvalstoffen van ons lichaam. Bij het niet kunnen uitscheiden van afvalstoffen spreken we van "constipatie".

Constipatie is afgeleid van het Latijs woord "constipatus" wat samendrukken of opeenhopen betekent. Constipatie betekent hardlijvigheid, dat de opgeslagen hoeveelheid ontlasting (faeces) in de darmen niet of nauwelijks geëlimineerd wordt.

Klachten

Voor de therapeuten die zich bezighouden met colon-irrigatie is de dikke darm onderverdeeld in gebieden die allemaal weer te maken hebben met andere organen en delen van het lichaam. Met andere woorden elk deel van het lichaam wordt weer teruggevonden in de darmen en kan bij klachten ook via de darmen behandeld worden. Voor de Chinezen is de dikke darm energie (Tsu Yang Ming) ook heel belangrijk. De dikke darm is voor de Chinezen een uitgebreider begrip dan hetgeen wij in Westerse termen onder dikke darm verstaan.

Het is de grote eliminator, die afvalstoffen in de eerste instantie uitscheidt via de anus en op de tweede plaats via de huid. Voor de behandelaar wordt de huid verzorgd door de dikke darm. Alle huidproblemen, zoals ontstekingen van de huid, eczeem, zweren enz. worden via de dikke darm-energie behandeld.