Long meridiaan

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Long meridiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

Longen

In het ademhalingsstelsel kennen we de longen als het orgaan dat het lichaam voorziet van zuurstof en ontdoet van koolzuur. Tot het ademhalingsstelsel behoren ook de neus en de luchtpijp. De neus verwarmt en bevochtigt de buitenlucht tijdens inademing. In de neus zitten kleine haartjes en een slijmvlies, dat de fijne stofdeeltjes kan opvangen zodat deze niet in de longen terecht komen. Daarna stroomt de lucht door de keelholte in de luchtpijp. De luchtpijp splitst zich in tweeën; een tak gaat naar de linker long en de andere tak gaat naar de rechter long. Deze takken heten bronchiën. De bronchiën vertakken weer in een aantal bronchialen. De ademhaling is ongeveer 14 tot 20 keer per minuut. Dit kan tijdens sport of activiteit 2 of 3 maal zo veel worden. De hoeveelheid lucht die ingeademd wordt tijdens rust is ongeveer 0,5 liter, terwijl tijdens inspanning de ingeademde lucht 1,5 tot 3,5 liter kan zijn. Dat betekent dat de ingeademde lucht tijdens rust, per minuut, 8 liter kan zijn en kan oplopen van 75 tot 175 liter per minuut.

De belangrijkste oorzaken van ziekten van de longen zijn infectieziekten of klachten ontstaan door roken. Voor de Oosterse geneeswijze hebben de longen behalve de boven beschreven functie, ook nog andere functies. De longenergie heeft zowel lichamelijk als psychisch een apart en groot verzorgingsgebied. De longen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak en circulatie van de lichaamsenergie. Elke cel in het hele lichaam krijgt zijn energie van de longen. Je kunt zich dus voorstellen wat er allemaal met de energie gebeurt in het lichaam wanneer Je geen verse zuurstof inademt. Een goed voorbeeld is het roken. Tijdens het roken worden niet alleen de longen voorzien van slechte of ongezonde energie, maar het gehele lichaam. De longen hebben relatie met verschillende organen. Elke relatie is belangrijk voor het lichaam. De miltenergie en de longenergie geven samen klachten van vocht of slijm in de longen, vocht (oedeem) in de enkels en een misselijk gevoel.

De relatie met de dikke darm energie is voor de behandelaar duidelijk. Voor de westerse geneeswijze is de relatie niet zo vanzelfsprekend. Wel ziet men dat kinderen met longklachten vaak ook last hebben van obstipatie of juist diarree. De dikke darm en de longenergie zorgen voor de huid en lichaamshaar. De kracht van de longenergie is te zien in de glans van het haar. Daarom is het helemaal niet vreemd dat iemand met klachten van de longen (bijvoorbeeld astma) plotseling geen klachten meer heeft. In de westerse geneeswijze zegt men dan de patiënt over de klachten is gegroeid. Voor de behandelaar is dit onjuist. Aangezien de longen een sterke relatie hebben met de dikke darm en de huid zien we juist klachten zoals eczeem, allergische huidklachten, puisten ontstaan. Ook de dikke darm kan meedoen met pijnklachten in de buik, obstipatie of juist diaree.

De longenergie verzorgt ook de stem. De behandelaar kan aan de stem horen hoe de kracht van de longenergie is. Iemand met een zwakke longenergie heeft een zwakke stem en spreekt langzaam en zacht. Een roker heeft geen zuivere stem, omdat de longenergie aangetast is. Je kunt dus aan de stem van iemand horen of hij verdrietig of vrolijk is.

Ligging

De longmeridiaan (Cheou Tai Yin) loopt beiderzijds op het lichaam en begint op de borst, vlak onder het sleutelbeen; van daaruit loopt hij over de schouder naar de elleboog, aan de buitenzijde van de onderarm, over de pols en eindigt op de duim. Er bestaan 11 punten op de longmeridiaan. Elk punt heeft haar specifieke werking, hetzij om de energie te stimuleren of te verplaatsen. Het enige dat nodig is, is een behandelaar die weet wat, waar, hoe en waarom hij een punt kiest om daarin een naald te steken.

Fysieke klachten

Als je het verloop goed gevolgd heeft, kunt je de klachten die te maken hebben met de long-energie gemakkelijk begrijpen. De klachten zijn: longproblemen, zoals eerder genoemd, astma, bronchitis, slijmproductie, bemoeilijkte ademhaling, pijn aan de voorkant van de schouder, pijn in de elleboog, zoals tenniselleboog, pijn in de onderarm, pijn in de duim. Huidproblemen, zoals acne, huidirritaties, eczeem en slechte wondgenezing.

Psychische klachten

Voor de behandelaar is de long-energie verantwoordelijk voor het vermogen om naar anderen te kunnen luisteren, het kunnen leren en het vermogen om helder te kunnen denken. Verdriet kan de long schaden en is ook een uiting van zwakte van de long. Het is niet voor niets dat de Oosterse geneeswijze de long "De zetel der sentimenten" noemt. Verdriet, smart en tranenvloed putten de longenergie uit. In chronische fase geeft dit een verlies van interesse in het leven. Dit zijn vaak de suïcide gevallen. De longenergie is gemakkelijk te zien bij de tiener. Bij een krachtige longenergie is het een stabiel persoon met krachtige eigenschappen en zit vol liefde en levensvreugde. Op het moment dat het echter uit is met de liefde dan kan dezelfde persoon veranderen in een verdrietig persoon, die echt loopt te snikken van verdriet. Een zee van tranenvloed en ze zien het niet meer zitten; het leven heeft geen zin meer.

Belangrijk voor een goed functionerende Longmeridiaan is:

  • niet roken.
  • een gezond milieu. Niet alleen buiten, maar ook in huis. Goed ventileren dus
  • let op de juiste voeding. Indien je merkt dat je niet tegen melk kunt omdat het slijm veroorzaakt moet je de inname van alle melk- en melkproducten direct stoppen.
  • suiker is ook een product dat schadelijk is voor de longenergie. Tevens is het aan te raden om mosterd, pikant voedsel (peper) en te veel koude producten te vermijden.
  • doe aan sport en beweging om de longen zoveel mogelijk te ontplooien. Yoga en ademhalingsoefeningen zijn ook goed voor de longenergie.