Dunne darm meridiaan

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dunne darm medidiaan
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De meridianen
Yinwei (Yin Link) channel, C17-18 Chinese book art Wellcome L0039982.jpg
Meridianen
de belangrijkste meridianen
long meridiaan
dikke darm meridiaan
dunne darm meridiaan
maag meridiaan
milt meridiaan
hart meridiaan
blaas meridiaan
nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan
Drievoudige verwarmer
galblaas meridiaan
lever meridiaan
Muladhara.png

De dunne darm is voor de Chinese geneeswijze een orgaan. De dunne darm zorgt voor de verdere afbraak van het voedsel dat uit de maag komt. De dunne darm is het belangrijkste deel van het spijsverteringsstelsel. De cellen in de wand van de dunne darm nemen de belangrijke voedingsstoffen uit het voedsel op en geven deze af aan het bloed in de poortader (resorptie) genoemd. Hierna worden de voedingsstoffen naar de lever vervoerd.

De voedselbrij in de 12-vingerige darm zet cellen in de wand aan tot productie van hormonen. In de dunne darm vindt verder de vertering plaats van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Ligging

De dunne darm meridiaan begint op de handrug aan de nagelrand van de pink (zowel links als rechts); loopt dan langs de zijkant van de hand, langs de pols, onderarm, loopt dan aan de binnenzijde van de elleboog, naar de bovenarm, over het schouderblad, naar de nek, naar de kaak en eindigt bij het oor.

Klachten

De klachten van de dunne darm energie zijn ook vaak in het verloop van de meridiaan zoals; Pijn in de pols, golfers-elleboog, ontsteking van de onderarmzenuw, pijn in de schouder en schouderblad, stijve nek, pijn in de kaken, ontsteking van de sinus, oorsuizen, buikklachten, diarree met onverteerbare voedselresten, pijn in het scheenbeen en pijnen in de onderrug.

Behandelen

De dunne darm is uiteraard het beste te behandelen via de voeding. Je moet dus niet vreemd kijken wanneer Je behandelaar bij nekklachten of bij oorsuizen, Je een dieet voorschrijft.

Het is altijd belangrijk dat je het lichaam met gezonde voeding voedt. Natuurlijk kun je eens een keertje iets verkeerds eten of drinken. Je lichaam moet dan zo gezond zijn, of beter gezegd, moet dan over een goede weerstand beschikken om het schadelijke gemakkelijk uit het lichaam te verwijderen. Dit kan gebeuren door overgeven, diarree, zweten, koorts, huiduitslag, bloedingen, enz.

Bij elke afwijking of uitingsvorm van het lichaam is het belangrijk om te kijken:

  • hoe is de ziekte ontstaan?
  • wat doet het lichaam om de ziekte uit te drijven?
  • hoe kan ik op een natuurlijke weg het lichaam helpen?
  • na elk ziekteproces behoor je ook te leren van je fout.

Als je gemerkt hebt dat een bepaalde voedingsstof niet goed is voor je lichaam, laat het dan staan en kijk het nooit meer aan. Een vervelende zaak wordt het pas als deze klachten te lang gaan duren; dan moet er deskundige hulp ingeroepen worden en dan is weer het belangrijkste: Je moet gewezen worden op de oorzaak. De ziekmakende factor! Dan pas komen de pilletje s en drankje’s, en daarna pas -als het nog nodig is- een operatie. De dunne darm is ook heel goed te behandelen met acupunctuur. Op de onderbuik liggen hele belangrijke punten die ook gemakkelijk gemasseerd kunnen worden. Dit wordt vooral bij baby’s en kleine kinderen gedaan.

Op de meridiaan zijn er ook enkele punten die vaak gebruikt worden bij bovenstaande klachten. Natuurlijk zijn er ook heel wat kruiden verkrijgbaar die heel goed op de dunne darm en op eerdergenoemde klachten inwerken.