Sweda

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Massage
Sweda
Yogin with six chakras, India, Punjab Hills, Kangra, late 18th century.jpg
Sweda
Emotieleer
Geschiedenis van de sweda
Gesprekstechnieken
Interpretatieleer
Shiva en Parvati onbalans
Sweda
Verschil tantra en sweda
Opleiding
Sweda opleiding
Plan-je-sessie.PNG
Oil drop.svg

De Sweda (de Tibetaanse massagevormen) is de massage waar je werkt met 2 energieën die in het lichaam huizen; Shiva en Parvati. Deze 2 laten zich deels vergelijken met het Taoïstische model van yin (=Parvati) en yang (=Shiva). In het Westen worden deze 2 energiestromen vaak gezien als tegengestelden maar dat is onjuist. Yin en yang geven aan dat niets absoluut is maar alles relatief. In alles zit zowel het ene als het andere en de som der delen maakt het geheel. In het Taoïsme is alles opgedeeld als zijnde yin of als zijnde yang. Het zijn echter geen tegengestelde van elkaar maar vullen elkaar juist op, stimuleren elkaar en ze zijn van elkaar afhankelijk. Nacht (yin) is de periode dat de zon niet schijnt. Als deze wel schijnt is het dag (yang). Yang bepaalt dus yin en yin bepaalt yang. Of zoals de Zen meester Tang Wei schreef:

Als het lichaam rustig is wil de geest bewegen
Als het lichaam beweegt is de geest rustig.

Shiva

Shiva is de energiestromingen van het mannelijke aspect, enigszins vergelijkbaar met yang. Deze energie huist in het mastoïd (3e dantiën punt) welk gelegen is in het hoofd ter hoogte van het gehemelte en stroomt door de pingali nadi naar beneden toe. Zodoende ontstaat Shiva vanuit abstractie en totale overgave en eindigt in de vorm en de structuur. De bovenste drie chakra’s staan sterk onder invloed van Shiva en worden dan ook Shiva-chakra's, of chakra's van het mannelijke aspect genoemd . Shiva is de ongemanifesteerde energiestroming en is de grondslag van elke abstractie, ingeving en intuïtie. Het mist elke vorm en structuur en is totaal vrij. Om iets met deze energiestroming te kunnen doen moet Shiva naar beneden toe stromen, door de pingali nadi door alle chakra’s heen. Hoe meer hij naar beneden stroomt en door lagere chakra’s stroomt hoe meer structuur en aarding hij krijgt.

Shiva chakra’s

Kruin-, 3e-oog en Keel chakra zijn de 3 chakra’s die verbonden zijn met Shiva. Tegelijk zijn deze 3 chakra’s verantwoordelijk voor het creëren van de intuïtie welk net als Parvati een energiestroming naar beneden toe gericht is. Het zijn 2 verschillende energieën maar ze zijn sterk met elkaar verwant. Als iemand te sterk in zijn intuïtie zit dan is de invloed van deze bovenste 3 chakra’s veel groter dan de overige chakra’s. 3 Voorbeelden:

Steven is laborant bij een wetenschappelijk onderzoeksbureau. Zijn werk bestaat uit het doen van systematisch wetenschappelijk onderzoek waarbij de resultaten dubbelblind zijn verkregen, verifieerbaar, controleerbaar en herhaalbaar te verkrijgen zijn. Steven is intelligent, vindt ratio en kennis van belang en heeft een goed ontwikkeld intuïtief vermogen. Hij heeft zaken heel snel door en zolang ze logisch zijn kan hij deze ook beargumenteren en onderbouwen. Zijn vriendin heeft de laatste tijd verschillende kwalen en loopt daarvoor bij een haptonoom en een homeopaat en Steven vind dit belachelijk. Beide technieken zijn niet logisch, niet verklaarbaar en al helemaal niet te bewijzen. Det heel veel mensen baat hebben bij beide technieken kan Steven niet verklaren maar hij blijft het onzin vinden en doet het weg als placebo. Steven kan zich niet inleven in de ervaringen van anderen als deze niet logisch verklaarbaar zijn.

Ellen is een gezellige flierenfluiter. Elk weekend gaat ze naar verschillende feesten toe en vaak weet ze aan het begin van de avond niet waar ze aan het eind van de avond zal belanden. Ze heeft vaak een ander vriendje, haar kledingkast puilt uit van de kleren en toch heeft ze altijd moeite om iets leuks aan te trekken. Ellen heeft vaak goede ideeen maar heeft moeite om deze ‘handen en voeten’ te geven.

Nico is een depressieve man die door allerlei problemen zeer op zichzelf is en tegelijk slecht voor zichzelf kan zorgen. Hij is slecht verzorgd, eet onregelmatig, komt vaak te laat voor afspraken en heeft weinig oog voor zijn omgeving.

In het westen zijn we gewend om rationeel te zijn; je moet dingen “zeker weten”, je moet altijd bijleren, je moet argumenten hebben voor een uitspraak en “wie zegt dat dan of waar staat dat dan?” Gevoel is secundair aan ratio en een besluit nemen puur op gevoel wordt als onverstandig gezien. Als we teveel op ons ratio gaan vertrouwen komen we teveel in de energiestroming van intuïtie en deze zal moeite hebben om het 4e chakra (hart) te passeren. Er moet een zachtheid, inlevingsvermogen en gevoel in zitten wil het door dit chakra kunnen stromen, is dat niet het geval dan kunnen 4 dingen gebeuren met de Shiva stroming:

  • De energie ‘knalt’ er in de 5e chakra (keel) eruit. Het is niet verwonderlijk dat veel kunstenaars (creativiteit) een minder aangename jeugd hebben meegemaakt en om dit allemaal niet te voelen in het hoofd zijn gaan zitten. * Shiva zal sterk aanwezig zijn (waaronder intuïtie) maar als deze met boze gedachten is gemengd zal de energie niet door het 4e chakra komen en uit zich heel sterk in het 5e chakra.
  • De energie gaat terug naar het 7e chakra en geeft daar vaak een bevestiging af (dat emotionele mens begrijpt het niet, ik snap het tenminste). Zodoende zal de energie blijven draaien van chakra no: 7 → 6 → 5 → 7, etc…
  • De energie gaat zich ergens in het lichaam vastzetten met fysieke kwalen als gevolg.

Kruin chakra

is het 7e chakra gelegen op de kruin welk staat voor totale overgave. In de yoga filosofie wordt dit ook wel “het chakra van de overgave op vertikaal niveau” genoemd, hiermee wordt bedoeld dat je middels dit chakra signalen van hogere sferen zou kunnen ontvangen. Dit 7e chakra staat in verbinding met het mastoïd daar waar Shiva geboren wordt.

Gnome-go-down.svg

3-oog chakra

is het 6e chakra gelegen tussen de wenkbrauwen welk staat voor intuïtie. In de yoga filosofie wordt dit ook wel “het chakra van de overgave op vertikaal niveau” genoemd, hiermee wordt bedoeld dat de signalen welk je zou kunnen ontvangen op aards niveau liggen. Shiva vertrouwt zeer sterk op de logica, rationeel moet het een goed en logisch verhaal zijn, alles moet op een rijtje staan en te verklaren zijn.

Gnome-go-down.svg

Keel chakra

is het 5e chakra gelegen in de keel welk staat voor creativiteit en communicatie. Hier krijgt Shiva al meer structuur omdat er een eerste vorm aan gegeven wordt, de vorm van stem, woorden of beelden. De logica komt hier tot zijn verklaring, zowel naar jezelf toe als naar een ander.

Gnome-go-down.svg

Hart chakra

is het 4e chakra en, van bovenaf gezien, het eerste niet-Shiva chakra. Het staat voor onvoorwaardelijke Liefde, compassie, mededogen en barmhartigheid. Hier rust tevens het tweede dantiën punt waar prana in huist en is daarmee het centrum van balans. Liefde en neutraliteit in ons lichaam. Het hart chakra is vaak een corridor die er voor zorgt dat de Shiva energie niet verder naar beneden kan stromen. Het is niet zo dat het chakra geblokkeerd is (veel voorkomende denkfout) maar dat Shiva te weinig zachtheid in zich heeft om langs dit chakra te geraken. De Liefde (wat het hart chakra eigenlijk is) accepteer de hardheid van Shiva gewoonweg niet. Dit komt voor als een idee rationeel en cognitief aardig in elkaar steekt maar elk inlevingsvermogen, gevoel en attentie mist. Het hart chakra vormt dan de buffer zodat de onderste chakra’s niet geraakt kunnen worden door deze Shiva stroming.

Gnome-go-down.svg

Zonnevlecht chakra

is het 3e chakra en hier huist het ego die op zijn beurt een vertaling maakt vanuit de emotie naar een gemoedstoestand. Hier gaat Shiva het inlevingsvermogen ervaren en merken hoe het ego erover ‘denkt’. Een slecht zelfbeeld leidt ertoe dat een persoon zichzelf niet waard vind om bepaalde ideeën toe te laten, dan blokkeren deze hier.

Gnome-go-down.svg

Sacraal chakra

is het 2e chakra en hier huist de emotie en wordt het waardeoordeel “positief” en “negatief” gemaakt. Ook Shiva wordt beoordeelt naar ‘gevoel’, hoe voelt het idee aan.

Gnome-go-down.svg

Perineum chakra

is het 1e chakra en hier wordt Shiva opnieuw beoordeeld of Shiva wel past binnen de normen-en-waarden-structuur van de persoon in kwestie. Shiva moet hier gaan wortel schieten en gaan aarden.

Shiva komt dus van abstractie en overgave en zoekt aarding en structuur. Alleen als deze aarding en structuur gevonden wordt kan Parvati tot ontplooiing komen. Parvati is dus afhankelijk van Shiva.

Parvati

Parvati is de energiestroming van het vrouwelijke aspect, enigszins vergelijkbaar met yin. Deze energie huist in de hara (1e dantiën punt) welk gelegen is in de onderbuik ter hoogte van het schaambeen en stroomt door de ida nadi naar boven toe. Zodoende ontstaat Parvati vanuit ‘een veilig huis’ met duidelijkheid, veiligheid en structuur en gaat vandaar uit de wijde wereld in. De onderste drie chakra’s staan sterk onder invloed van Parvati en worden dan ook Parvati-chakra’s, of chakra’s van het vrouwelijke aspect genoemd:

Parvati chakra’s

Perineum, Sacraal en Zonnevlecht zijn de 3 chakra’s die verbonden zijn met Parvati. Tegelijk zijn deze 3 chakra’s verantwoordelijk voor het creëren van het instinct welk net als Parvati een energiestroming naar boven toe gericht is. Het zijn 2 verschillende energieën maar ze zijn sterk met elkaar verwant. Als iemand te sterk in zijn instinct zit dan is de invloed van deze onderste 3 chakra’s veel groter dan de overige chakra’s. 3 Voorbeelden:

Johan is al zijn hele Feyenoord supporter. Al zijn vrienden zijn dat ook, hij heeft clubkleding, zijn denkbed en handdoeken hebben het logo van de club en hij is bij elke wedstrijd aanwezig. Ajax is de natuurlijke vijand (waarom weet Johan ook niet) en hij zal om die reden nooit naar Amsterdam (welk hij 010 noemt) gaan, behalve als Feyenoord daar speelt. Als hij een Amsterdammer tegen komt kijkt hij diegene met de nek aan, en als iemand in Rotterdam met een Ajax shirt rondloopt kan diegene een pak slaag krijgen. Johan leeft binnen een subcultuur met een heel duidelijk normen-en-waarden besef en met een duidelijke natuurlijke vijand. Zijn buurman houdt niet van voetbal en zegt wel eens tegen hem: “Hoe kan je nu een hekel hebben aan alle inwoners van een stad waar je ook nog nooit bent geweest. Waarom zou een Ajax supporter niet een aardig iemand kunnen zijn?” Johan vindt dat zijn buurman dom denkt.

Wanda is beschermd opgevoed met een zeer helder pakket aan normen en waarden. Dat maakt het leven overzichtelijk en ze weet waar ze aan toe is. Haar leven verloopt volgens vaste patronen en kent geen uitspattingen. Wanda is van de “wat de boer niet kent dat eet hij niet” en de “kat uit de boom kijken”. Ergens in haar voelt ze wel een sleur en ze is jaloers op haar zus die vaak op reis gaat en soms zomaar alleen ergens op stap gaat en op haar 30e nog aan een nieuwe studie begint. Maar Wanda vind dat dit haar niet past, dat hoort niet bij haar.

Gerard is een perfectionist, niet alleen naar anderen maar ook, en vooral, naar zichzelf. De volgende keer moet altijd beter zijn dan de voorgaande keer en vaak is hij moe en gestressed. Hij baalt als hij een bepaald niveau niet weet te halen en geeft zichzelf dan de schuld.

Een dier kan heel instinctmatig reageren zoals een leeuwin die haar welpen beschermt. Een mens heeft de mogelijkheid inzicht en logica te vormen maar om daar te komen moet de energie van het instinct wel door het hart chakra heen en deze zal de energie alleen toelaten als er enig gevoel van zachtheid in zit. Zo kan het dus gebeuren dat de energie niet door het hart chakra geraakt (en dus ook niet bij het inzicht en de logica uitkomt) waardoor deze energie zich gaat ophopen. Er kunnen nu 4 dingen gebeuren:

  • De energie ‘knalt’ er bij het 3e chakra eruit. Omdat hier het ego en de gemoedstoestand zitten kan dit zeer heftig gebeuren.
  • De energie gaat terug naar het 1e chakra en geeft daar vaak ook een bevestiging af (mijn buurman snapt het niet omdat hij geen Feyenoord supporter is). Zodoende zal de energie blijven draaien van chakra no: 1 → 2 → 3 → 1, etc…
  • De persoon zal veel moeten doen om de energie middels aarding kwijt te raken.
  • De energie gaat zich ergens in het lichaam vastzetten met fysieke kwalen als gevolg.

Perineum chakra

Eerst moet Shiva aarding en structuur gevonden hebben wil Parvati tot ontplooiing komen. Alleen op een stevige fundering kan je bouwen; Shiva is de fundering en Parvati het gebouw. Als de fundering niet in balans is of niet stevig genoeg zal dat problemen gaan opleveren als Parvati gaat stromen. Muladhara staat hier voor een veilige omgeving, een veilig en vertouwt thuis (ook in jezelf) waar het altijd prettig is om weer thuis te komen.

Descenso.png

Sacraal chakra

Parvati vertrouwt sterk op het emotionele gevoel. In het 2e chakra is dat sterk gericht op het “voelt dit goed aan of niet”. Dit voelen is niet een intuïtief voelen maar veel sterker een instinctmatig aanvoelen.

Descenso.png

Zonnevlecht chakra

Naast het emotionele gevoel doet ook het ego zeer sterk mee binnen Parvati. Het 3e chakra is van nature gekoppeld aan het 5e chakra en de intuïtie van dat chakra wordt in het 3e chakra ervaren, gevoeld en beleeft: “je intuïtie voelen”.

Descenso.png

Hart chakra

Ook hier geldt dat het hart chakra een corridor vormt die de bovenste chakra’s beschermt voor onjuiste signalen. Deze zullen namelijk een verklaring gaan zoeken voor de dogma, emotie of gemoedstoestand en zal zich daarin gaan verstrikken. Als hieraan te zwaar getild wordt zal het 4e chakra de energie niet doorlaten, er dient ‘lucht’ in de energie te zitten en ruimte voor een andere zienswijze. De bovenste chakra’s kan die zienswijze bieden, maar niet als er geen ruimte is.

Descenso.png

Keel chakra

De “brok in de keel” (maar ook andere klachten in nek, schouder, bovenrug) komt vaak als Parvati hier terecht komt. Parvati wil zich uiten, kenbaar maken, haar verhaal doen, maar dit verhaal is een gevoels-verhaal en de juiste woorden vinden kan lastig zijn. Dit chakra kan een goede uitlaatklep voor Parvati zijn en het is verstandig hier aandacht aan te geven, maar het kan ook een vlucht zijn. Als alle energie hier verdwijnt, kan de energie niet ervaren worden in de bovenste 2 chakra’s en wordt een heel leerproces overgeslagen. Dit chakra moet de woorden vinden bij de energie, het is het begin van de logica te herkennen en openheid te vinden.

Descenso.png

3e-oog chakra

Het centrum van de intuïtie laat je inzien dat er een ander verhaal is te vertellen, laat je andere gezichtspunten, benaderingen en invalshoeken ervaren. De energie krijgt diepgang en met de woorden die reeds gekozen zijn (5e chakra) ook ruimte en openheid.

Descenso.png

Kruin chakra

Het ultieme loslaten en totale overgave. Het belang van het onbelang kunnen scheiden en aangezien meer onbelang dan belang is zal veel losgelaten worden. Echter, belangrijk is wel dat “de les” eerst geleerd dient te worden. Het 7e chakra is ook het centrum van het neutraal observeren; wat was deze gemoedstoestand (veroorzaakt door) emotie (veroorzaakt door) dogma nu precies en waar komt dit dogma vandaan en waarom heb ik ooit ruimte in mij geboden voor dit dogma?

Bij de tantra wekken we eerst Shiva en Parvati op. Als beide afzonderlijk in een (redelijke) balans verkeren, brengen we ze samen en ontstaat prana, dit is de 1e transformatie. Echter, is er een duidelijke onbalans van of en/of tussen Shiva en Parvati waardoor er geen transformatie kan plaatsvinden, dan is tantra onmogelijk omdat er geen prana ontstaat. Eerst zal de bewuste kalãpa opgeheven moeten worden en om dit te bereiken werk je niet meer met Shiva én Parvati, maar met Shiva of Parvati. Dit traject heeft een duidelijk therapeutisch karakter en wordt sweda genoemd.