Yoga

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Yoga
Yoga PLank.jpg
Sub categorieën Yoga
Duo yoga
Vishna oefeningen
Individuele yoga
Yoga opleiding
Overige artikelen op Yoga
6 yoga's van Naropa
Aarde oefeningen
Bijali
De 5 tibetanen
De yoga oefeningen van Bodhidarma
Gong oefeningen
Vedische yoga
Yoga
Aum Om dark red circle hollow tomato.svg

De yoga kennen we als het beoefenen van bepaalde lichaamshoudingen in meditatieve staat. De tantra yoga is anders dan alle andere yoga systemen omdat naast de individuele yoga ook duo yoga bestaat. Daarnaast heeft de massage een grote rol bij de verschillende houdingen.

Tantra yoga

De tantra-yoga bestaat uit een serie houdingen waarin je lichaam in een bepaalde houding gebracht wordt door de tantrik en vervolgens gemasseerd of in spanning gehouden (frictie). Periodiek wordt je lichaam weer in een andere houding gezet. In deze houdingen worden spieren en meridianen gestrekt waardoor er afvalstoffen vrij kunnen komen en er een betere doorstroming van energie kan plaatsvinden. Veel van deze houdingen kun je nooit alleen uitvoeren en heb je juist de ander nodig die je in deze houding ondersteunt.

Normaal gesproken zal er snel verzuring en verkramping optreden, maar door bewust te masseren over zowel de nadi’s, de marmapunten (kleinere chakra’s) en de spieren, wordt verzuring en kramp weggevoerd middels de blaas- en galblaas nadi. Zodoende kun je veel langer in een houding blijven waardoor prana een nog sterkere doorstroming krijgt.

Bij de tantra-yoga is er dus een samenspel van yoga, massage en meditatie. De prana die ontstaat wordt dan ook steeds weer afgevoerd door en over het gehele lichaam, dit kan middels de massage maar ook middels de ademhalingstechnieken. Hoe vaker we dit doen, hoe meer we merken dat dit afvoeren en verdelen van prana steeds meer vanzelf gaat. De kalãpa's die eerst de prana tegenhield zijn nu verdwenen en prana kan vrij stromen. Dit is een prachtige gewaarwording; Bezig zijn met Liefde, liefdevol handelen zodat je steeds krachtiger gaat voelen door de ontstane prana en de mogelijke transformatie. Net als binnen andere grote Yoga technieken (Karma-, Bhakti-, Jnana en Raja Yoga ) en bij verschillende inzichtmeditatie technieken (Vipassana) is er een punt van Satori mogelijk. Dit is het punt dat prana als een flow door het etherische lichaam begint te stromen wat een enorm gelukzalig gevoel geeft. Daarmee wordt ook de nadruk van de tantra ook zeer duidelijk op het spirituele vlak gelegd (Yantra tantra). We voelen ons nadien energieker, intenser en dichter bij onszelf aanwezig. Het is een methode om dichter bij je eigen boeddha-natuur te komen, alsook contact te maken met de boeddha-natuur van de partner (namaste-ji).

De Tantra yoga is op verschillende manieren op te delen