Verschil tantra en sweda

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Massage
Sweda
Yogin with six chakras, India, Punjab Hills, Kangra, late 18th century.jpg
Sweda
Emotieleer
Geschiedenis van de sweda
Gesprekstechnieken
Interpretatieleer
Shiva en Parvati onbalans
Sweda
Verschil tantra en sweda
Opleiding
Sweda opleiding
Plan-je-sessie.PNG
Oil drop.svg

Tantra is werken met de Prana energie als deze de grootste energiestroom in het lichaam is. Alles daarvoor is Sweda. De techniek Sweda richt zich ook helemaal op de Shiva en de Parvati energie, en alle mogelijke blokkades die zich daarin optreden.

Uitgebreider uitgelegd

  sweda tantra
energie Er wordt gewerkt met Shiva of Parvati. Er kan ook gewerkt worden met Shiva en Parvati, maar dan afzonderlijk van elkaar. Shiva en Parvati worden opgewekt en bijeengebracht (= 1e transformatie), er ontstaat dan prana. Bij tantra wordt altijd met deze prana gewerkt.
seksuele energie Bij de sweda wordt nooit gewerkt met de seksuele energie, deze wordt ook niet opgewekt. Tantra kent 3 transformaties en bij elke transformatie ontstaat een 'subenergie'. De subenergie bij de 1e transformatie (samenkomst van Shiva en Parvati) is seksuele energie. Hoewel deze energie nooit leidend zal zijn kan hier wel mee gewerkt worden. 
kleding De gemasseerde heeft een onderbroek aan, de masseur is geheel gekleed. Gemasseerde en masseur zijn beide bloot.
welk deel van het lichaam wordt gemasseerd Voornamelijk de rugzijde.In het 2e deel van de massage kan ook de voorzijde gemasseerd worden als daar nog tijd voor over is. De gehele geslachtstreek wordt nooit meegenomen in de massage. Het gehele lichaam.
welke technieken worden toegepast Sweda is puur gericht op de massage Zowel de massage, yoga en de meditatie. Voegen we deze 3 bijeen dan noemen we dat sessie.
kan de gemasseerde actief deelnemen Nee, nooit Ja.
doel van de behandeling Blokkades in het lichaam opmerken en proberen in balans te brengen. De sessie is voornamelijk gericht op de 1e en 2e transformatie. Conditioneringen in het lichaam opmerken en daar iets mee doen. Tantra poogt "over grenzen te gaan" om op te merken dat deze grenzen

geconditioneerd zijn en in wezen niet nodig.  

metta-ji ? Bij de sweda wordt niet gewerkt met de metta-ji. De metta-ji (gelijkwaardigheid, vertrouwen, universele liefde en vandaar uit overgave) is een basisvoorwaarde om aan de tantra te kunnen beginnen.
Seks ?

Zowel de sweda als de tantra hebben niets met seksualiteit te maken.