Opleiding energetische massage

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Massage Opleiding.jpg
Categorie indeling
Home
Massage
Sweda
Yogin with six chakras, India, Punjab Hills, Kangra, late 18th century.jpg
Sweda
Emotieleer
Geschiedenis van de sweda
Gesprekstechnieken
Interpretatieleer
Shiva en Parvati onbalans
Sweda
Verschil tantra en sweda
Opleiding
Sweda opleiding
Plan-je-sessie.PNG
Oil drop.svg

Sweda is een massagetechniek afkomstig uit het Tibetaans boeddhisme (Kum-nye). Het gaat, vergelijkbaar met het Taoïsme, uit van polariteiten: Parvati (vergelijkbaar met yin) en Shiva (vergelijkbaar met yang). Elke blokkade in het lichaam is een onbalans in Shiva en/of Parvati of een onbalans tussen Shiva en Parvati. Bij de sweda leer je intuïtief deze 2 energiestromingen te herkennen en zo mogelijk weer in balans te krijgen. Zodoende is Sweda tegelijk een hele intuïtieve massagevorm, maar is het tevens een hele technische toepassing.

Doel van de opleiding

Het doel van de opleiding is te leren om middels massage blokkaders te herkennen en, zo mogelijk, er iets ermee te doen zodat er weer balans ontstaat. belangrijke onderdelen in de opleiding zijn:

  • zowel Shiva als Parvati te voelen ervaren
  • een blokkade leren te herkennen en te weten wat voor blokkade het is
  • de blokkade op de juiste manier aan te pakken middels de massagetechnieken

Dit rijtje dient rationeel zeer goed begrepen, en in de massage ook zeer goed ervaren te worden. Intuïtief aanvoelen is een belangrijk onderdeel, net als het opbouwen van veel ervaring. Binnen het boeddhisme dien je ten aller tijden te handelen vanuit wijsheid:

Kennis + ervaring + intuïtie = wijsheid

En dat zijn dan ook de 3 belangrijkste onderdelen binnen de opleiding.

kennis

Je krijgt van ons studieboeken. Het is belangrijk de achterliggende filosofie (dharma) te kennen, de werking van het energetische lichaam, de verschillende technieken maar ook hoe je zelf massage olie maakt. Dit is dus gewoon ouderwets studeren.

Kennis haal je echter niet alleen uit boeken. Als je iemand masseert masseer je een lichaam welk in de basis eender is met ieder ander lichaam. De werking is eender, de ligging van organen is eender en de werking van het energetisch lichaam is eender. Hoe iemand een emotie aanmaakt is hetzelfde als hoe jij een emotie aanmaakt (het verschil ontstaat pas hoe de emotie ervaren wordt). Door naar jezelf te kijken (neutrale observatie) leer je hoe processen verlopen, in jou en ook in iemand anders. Ook dat is kennis.

  • Je dient een gedegen kennis op te bouwen over het menselijk lichaam, zowel op fysiek (huid, facia, bindweefsel, spieren, aanhechtingen, lymfe, bloedvaten) als op energetisch (Chakra's, Sen-lijnen, Meridianen en nadi's, marmapunten, energiestromingen) niveau.

ervaring

Ervaring opdoen doe je door te oefenen. Héél veel oefenen. En iedereen is anders dus oefen op zoveel mogelijk lichamen. Er zijn echter ook oefeningen die je individueel doet. Als je maar oefent, oefent en vooral oefent.

intuïtie

Wellicht het moeilijkste onderdeel. Intuïtie is luisteren, in dit geval luisteren naar de energie. Uiteindelijk is alles energie, ook een emotie, een gedachte of een blokkade. Om te kunnen luisteren hebben we 2 dingen nodig; een signaal en stilte. Het signaal wordt gegeven door de emotie of gedachte maar voor de stilte moet je zelf zorgen. Als het in jou niet stil is zal je het signaal van de ander niet opmerken. We moeten het dus zo stil mogelijk krijgen in onszelf. Om goed te kunnen luisteren (om goed te kunnen masseren) is er stilte in onszelf nodig. Sweda is meer dan massage:

  • omdat "goed luisteren" (en dus de stilte) belangrijk is om goed te kunnen masseren besteden we binnen de opleiding tijd aan de meditatie
  • een goede massagehouding zonder rugpijn en een effectieve druk vraagt om yoga binnen de opleiding

Organisatie

Zoals gezegd is de Sweda zowel een intuïtieve massagevorm en is het tevens behoorlijk technisch. De meeste mensen die met de Sweda beginnen hebben al de nodige ervaring en soms zelfs een massage praktijk. Daarom is de opleiding een individueel traject (maximaal 2 personen) waar we eerst kijken wat je al kunt om daar vervolgens op in te gaan spelen. Soms loop je mee met één van de andere opleidingen, omdat er op bepaalde onderwerpen een grote overlap is. Soms zijn we 1 op 1 bezig, of is er een 'proefmodel" waarop ik de technieken kan laten zien.

Als je de opleiding wilt doen plannen we een intake waarin we elkaar ontmoeten, alles doorspreken en een uitwisseling doen met massage. Dan kan ik ervaren wat jij reeds kunt en kent en op basis daarvan doe ik een voorstel voor de opleiding.

Naast deze opleiding hebben we nog 4 opleidingen. Omdat je reeds leerling bent kan je een andere opleiding erbij doen voor 30% (70% korting).

Sweda training op Ekãyano

Op ons retraitecentrum Ekãyano houden we eens per jaar een Massage workshop als onderdeel van je opleiding waarbij alle leerlingen bijeen komen.

Gegevens

Er zijn mogelijkheden om gespreide betaling en hoe je dit wenst te doen laten we aan jou over. Het enige wat we vragen is een 1e betaling vóór je eerste opleidingsdag.