Bo technieken

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Massage
Massagetechnieken
Theosophia Practica - Gichtel.jpg

Massagetechnieken

21 Han posities
Bo technieken
Thaise vrouwen zit
Trillen, pulseren en wiegen
Tsji'n
Tsjie
Vedische massage
Volle blaas massage
XYTI
Zetten
Oil drop.svg

Een Bo is een massage techniek op de rug waarbij je een zijwaartse beweging maakt vanaf de wervelkolom naar de zijkant van het lichaam toe. Dit kan op meerdere manieren:

  • een bo kan je plaatsen 90 graden op de wervelkolom. Dit doe je bij dikke mensen of bij zeer gespierde mensen. Doe dit altijd met de volle hand(en) op het lichaam.
  • een bo kan je plaatsen met de ribben mee. Dit doe je bij slanke mensen. Je plaats je vingers tussen de ribben en laat de rest van de hand met lichte druk op de ribben volgen.
  • een bo kan je ook plaatsen met de lijnen (spieren) van het lichaam mee. Dit doe je als mensen zeer gespierd zijn á la sportschool, dus geen natuurlijke spieropbouw hebben. Deze spieren zijn doorgaans kort en hard. Masseer met de bollingen en de loop van de spieren mee. Daarnaast kan je spelen met de lengte van de bo:

Nadi-bo

Deze bo is zeer kort en gaat van de wervelkolom over de blaas meridiaan of galblaas meridiaan tot aan de hoge rugspier. De bo is dus niet langer dan 1 a 2 centimeter. Door tegelijk te pulseren kan je de nadi stimuleren en zelfs aanvoelen of een nadi een kalapa kent.

Duwende bo

Deze bo duwt tegen de hoge rugspier aan zonder er overheen te gaan. Je ervaart dat de spier elastisch en opzij te duwen is. Door deze bo over de gehele lengte van de hoge rugspier uit te voeren ontdek je waar de spier meer of minder elastisch, dikker of voller is.

Korte bo

De korte bo gaat tot over de hoge rugspier. Je masseert deze spier dus, maar niet in de lengte- (Tsji'n) maar in de breedte richting. Je kunt dit in combinatie doen met de Nadi bo en de duwende bo.

Lange bo

Deze strekt zich tot aan de flanken. Je kunt hem ook met een hand uitvoeren waarbij je de andere hand bij de nadi houdt waardoor je de huid gaat scheuren.

Tji'n-bo

Dit is en combinatie van de Chi en de bo techniek en voer je alleen op de rug uit, liefst als je bij het hoofdeinde zit. Masseer met beide handen van nek tot rug over de rugspieren aan weerszijde van de wervelkolom (=Chi) en laat op een gegeven moment de handen naar de zijkant glijden (=bo). Blijf dit op verschillende delen van de rug herhalen.