21 Han posities

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Massage
Massagetechnieken
Theosophia Practica - Gichtel.jpg

Massagetechnieken

21 Han posities
Bo technieken
Thaise vrouwen zit
Trillen, pulseren en wiegen
Tsji'n
Tsjie
Vedische massage
Volle blaas massage
XYTI
Zetten
Oil drop.svg

Binnen de tantra massage worden de Han posities met beide handen tegelijkertijd uitgevoerd. Eén hand, of een deel ervan, masseert de blaas meridiaan of de galblaas meridiaan en de andere hand masseert een spier of spiergroep.

Blaas- en galblaas meridiaan

Volgens de Sweda ligt de blaas meridiaan links en de galblaas meridiaan rechts tegen de wervelkolom aan gelegen (in de Chinese geneeswijze worden beide de primaire en secundaire blaasmeridiaan genoemd). Je kunt dit voelen door in het plasgootje tussen de wervelkolom en hoge rugspier met een vinger te masseren. Beide meridianen zetten het lichaam aan om afvalstoffen af te voeren, dit zijn zowel fysieke-, emotionele-, mentale- als spirituele blokkades. Deels gaan deze middels de natuurlijke weg (blaas) het lichaam uit, deels middels de aarding. Dit is ook de reden waarom we deze meridiaan altijd van boven naar beneden masseren. Masseren van onder naar boven mag wel als de massagebeweging terug naar beneden maar steviger is.

Spieren

Bij een Han positie masseer je continue met een (deel van de) hand over de blaas- of galblaasmeridiaan. Met de andere hand masseer je een spier of spiergroep aan dezelfde kant van de rug. Grofweg zijn deze in vier spiergroepen in te delen.

de hoge rugspier

Deze loopt vanaf de nek aan weerszijden van de wervelkolom recht naar beneden en verdwijnt onder het bekken. Tussen de wervelkolom en de hoge rugspier loopt de galblaas- (rechts) of blaasmeridiaan (links).

de middengroepspieren

In het midden van de rug lopen van de schouder tot onderaan de rug meerdere spieren diagonaal over de rug en overlappen elkaar.

de okselspier

Vanaf het schoudergewricht loopt een dikke spier aan de zijkant van het lichaam tot aan de zwevende ribben.

de nekspier

Deze loopt vanaf de hals de schouder in tot aan het schoudergewricht. Als je een spier(groep) masseert aan de linkerkant van de rug masseer je tegelijk de blaasmeridiaan. Masseer je een spier(groep) aan de rechterkant van de rug dan masseer je tegelijk de galblaasmeridiaan. Tijdens het masseren van een spier(groep) komen afvalstoffen en blokkades vrij vanuit de spier(groep), Chakra, andere meridianen, marmapunten, Shiva en Parvati die dan gelijk afgevoerd worden.

Tricks, do’s en dont’s

 • De Han posities kennen geen volgorde of nummering. De nummering welke ik in ons boek aangeef is puur en alleen om dit schrijfwerk overzichtelijk te houden en verwijzingen te kunnen maken.
 • Om de houding en posities aan te geven ga ik er van uit dat de massage op een mat plaatsvindt en dat de tantric zich op dezelfde mat begeeft, er is dus geen hoogteverschil.
 • Als ik een Han positie beschrijf welk op een rughelft gericht is ga ik uit van de linkerzijde en dus ook van de blaasmeridiaan. Dezelfde Han positie kan je ook op de rechterzijde uitvoeren (inclusief galblaasmeridiaan).
 • Afhankelijk van de Han positie gebruik je weinig of veel olie.
 • Bij weinig olie moet je meer kracht zetten en krijg je meer wrijving en meer warmte.
 • Bij veel olie kan je meer vanuit je gewicht masseren en is er minder wrijving en voelt de massage sensueler aan.
 • Wees creatief, de mogelijkheden zijn eindeloos.

21 Han posities

Er zijn in totaal 21 Han posities op zowel de linker- als rechter rughelft. Afhankelijk van iemands spieropbouw vallen er Han posities af. Voorts kent elke Han positie meerdere varianten doordat je de handen op een andere manier kunt plaatsen. Je kunt de Han positie uitvoeren aan de zijkant van het lichaam, zittend over de billen of zittend aan het hoofd. Daardoor plaats je de handen steeds anders en wordt de massagebeweging anders. Hierdoor krijg je steeds een variant. Tot slot is het mogelijk om Han posities met elkaar te combineren. Een kort overzicht van de 21 Han posities:

Positie 1 – de brede Han Positie 2 – Tji’n Han van de hoge rugspier Positie 3 – Tji’n Han van de middengroepspieren Positie 4 – trekken van een sterke okselspier Positie 5(a) – Bo Han van een sterke okselspier Positie 5(b) – Tji’n Han van de okselspier Positie 6 – trekken van een sterke nekspier Positie 7(a) – Bo Han van een sterke nekspier Positie 7(b) – Tji’n Han van de nekspier Positie 8 – horizontaal rolletje Positie 9 – verticaal rolletje Positie 10 – scheuren van de huid verticaal Positie 11 –scheuren van de huid Bo Positie 12 – korte Bo Positie 13 – lange Bo Positie 14 – vlinderen Positie 15 – de grote rotatie Positie 16 – de nek knijpen Positie 17 – de nek trekken Positie 18 – schouderblad liftend trekken Positie 19 – schouderblad liftend duwend Positie 20 – kleine rotatie Positie 21 – pushen

positie 1 – de brede Han

 • Positie: de tantric zit aan de zijkant van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de volle (linker) helft van de rug en de blaasmeridiaan.
 • Er wordt met beide open handen gemasseerd.

Dit is een zeer brede en algemene Han positie waarmee je goed de massage kunt beginnen. De tantric zit op de knieën en plaatst beide handen naast elkaar op de tegenovergestelde rughelft (je masseert de linkerrug helft, dus je zit zelf rechts of vice versa). De duimen wijzen nu naar elkaar en de polsen liggen tegen de wervelkolom aan. Je masseert nu met open handen van boven (nek) naar beneden (bekken) waarbij de duimen de meridiaan masseren en de rest van de handen de hoge rugspier (palm) en de middengroepspieren (vingers). Masseer kruislings waarbij de onderste hand steeds weer naar boven toegaat en contact houdt met het lichaam.

 • Deze positie laat zich zeer goed combineren met de posities 14 en 15. Maak hier 1 geheel voor door de gehele rug(helft) te masseren met deze combinaties van Han’s.
 • Als je weinig olie gebruikt bij deze positie zal je meer kracht moeten geven, de huid zal meer scheuren (spanning opbouwen) en sneller rood en warm worden.

je kunt ook wat meer olie gebruiken waardoor je meer op het liggen kunt hangen en glijden, de massage zal sensueler aanvoelen.

positie 2 – Tji’n Han van de hoge rugspier

 • Positie: de tantric zit aan het hoofd van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de hoge rugspier en de blaasmeridiaan.

Plaats je duim of zijkant van je linkerhand in de blaasmeridiaan en je rechterhand leg je op de hoge rugspier. Beide handen bewegen nu naar beneden toe. Dit werkt het fijnst als ze om en om gaan zodat je altijd met minstens een hand contact houdt met het lichaam.

 • Deze positie laat zich zeer goed combineren met positie drie en vier/vijf (afhankelijk van de ontwikkeling van de okselspier). Masseer enkele malen de rugspier, waaier uit om enkele malen de middengroepspier te masseren en ga zo ook naar de okselspier.

positie 3 – Tji’n Han van de middengroepspieren

 • Positie: de tantric zit aan het hoofd van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de middengroepspieren en de blaasmeridiaan.

Plaats je duim of zijkant van je linkerhand in de blaasmeridiaan en je rechterhand leg je op de middengroepspieren. Beide handen bewegen nu naar beneden toe. Dit werkt het fijnst als ze om en om gaan zodat je altijd met minstens een hand contact houdt met het lichaam.

 • Deze positie laat zich zeer goed combineren met positie twee en vier/vijf (afhankelijk van de ontwikkeling van de okselspier). Masseer enkele malen de rugspier, waaier uit om enkele malen de middengroepspieren te masseren en ga zo ook naar de okselspier.

positie 4 – trekken van een sterke okselspier

 • Positie: de tantric zit aan de rechterzijde van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de okselspier en de blaasmeridiaan.
 • Uitgaande van een sterk ontwikkelde okselspier.

Plaats je rechterhand zo op de linkerrug helft dat de palm van je hand of je duim in de blaasmeridiaan (naar beneden gericht) ligt en gemakkelijk naar beneden kan masseren. Je linkerhand leg je op de okselspier in de oksel. Uitgaande dat dit een goed ontwikkelde spier is kan je deze met je hand volledig omvatten als een kabel en terwijl je naar beneden masseert en omhoog naar je toe te trekken. Beide handen bewegen nu naar beneden toe. Dit werkt het fijnst als ze om en om gaan zodat je altijd met minstens een hand contact houdt met het lichaam.

 • Positie vier en vijf zijn zeer goed te combineren. Maak de trekkende beweging met je hand en de duwende (Bo) beweging met je pols en onderarm.
 • Deze positie laat zich zeer goed combineren met positie twee en drie. Masseer enkele malen de rugspier, waaier uit om enkele malen de middengroepspieren te masseren en ga zo ook naar de okselspier.
 • Deze positie is ook goed te combineren met de nekspier (zes/zeven). Begin in de nek en vanaf de schouder ga je de oksel in om deze te masseren.

positie 5 (variant a) – Bo Han van een sterke okselspier

 • Positie: de tantric zit aan de rechterzijde van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de okselspier en de blaasmeridiaan.
 • Uitgaande van een sterk ontwikkelde okselspier.

Plaats je rechterhand zo op de linkerrug helft dat de palm van je hand of je duim in de blaasmeridiaan (naar beneden gericht) ligt en gemakkelijk naar beneden kan masseren. Je linkerhand leg je op de okselspier vanaf de oksel. Uitgaande dat dit een goed ontwikkelde spier is kan je deze met je hand volledig omvatten als een kabel, terwijl je naar beneden masseert duw je de spier naar beneden. Beide handen bewegen nu naar beneden toe. Dit werkt het fijnst als ze om en om gaan zodat je altijd met minstens een hand contact houdt met het lichaam.

 • Positie vier en vijf zijn zeer goed te combineren. Maak de trekkende beweging met je hand en de duwende (Bo) beweging met je pols en onderarm.
 • Deze positie laat zich zeer goed combineren met positie twee en drie. Masseer enkele malen de rugspier, waaier uit om enkele malen de middengroepspieren te masseren en ga zo ook naar de okselspier.
 • Deze positie is ook goed vanaf het hoofdeinde te doen.
 • Deze positie is ook goed te combineren met de nekspier (zes/zeven). Begin in de nek en vanaf de schouder ga je de oksel in om deze te masseren.

===positie 5 (variant b) – Tji’n Han van de okselspier

 • Positie: de tantric zit aan het hoofd van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de okselspier en de blaasmeridiaan.
 • Uitgaande van een niet sterk ontwikkelde okselspier.

Plaats je duim of zijkant van je linkerhand in de blaasmeridiaan en je rechterhand leg je op de okselspier vanaf de oksel. Beide handen bewegen nu naar beneden. Dit werkt het fijnst als ze om en om gaan zodat je altijd met minstens een hand contact houdt met het lichaam. De okselspier is niet sterk ontwikkeld en zodoende masseer je de gehele spier en duw je deze deels het lichaam in, deels naar beneden toe gericht en deels knijp je in de spier. Deze positie is geen extra Han, maar een variant op vier en vijf indien de okselspier slap is. Is de okselspier sterk, dan is het beter deze middels Han positie vier en vijf te masseren.

 • Deze positie laat zich zeer goed combineren met positie twee en drie. Masseer enkele malen de rugspier, waaier uit om enkele malen de middengroepspieren te masseren en ga zo ook naar de okselspier.
 • Deze positie is ook goed te combineren met de nekspier (zes/zeven). Begin in de nek en vanaf de schouder ga je de oksel in om deze te masseren.

positie 6 – trekken van een sterke nekspier

 • Positie: de tantric zit over de billen
 • Deze Han positie richt zich op de nekspier en de blaasmeridiaan.
 • Uitgaande van een sterk ontwikkelde nekspier.

Je rechterhand plaats je naast de wervelkolom met de zijkant van je hand op de blaasmeridiaan, deze hand masseert over de meridiaan naar beneden toe. De vingers van de linkerhand leg je om de nekspier vanaf de hals. Uitgaande dat dit een goed ontwikkelde spier is kan je deze met je vingers omvatten als een kabel en terwijl je naar de schouder masseert omhoog trekken. In deze Han positie masseer je dus naar links(de nekspier) en naar beneden (blaasmeridiaan). Zorg voor een goede balans. Dit werkt het fijnst als de handen om en om gaan zodat je altijd met minstens een hand contact houdt met het lichaam.

 • Positie zes en zeven zijn zeer goed te combineren. Maak de trekkende beweging met je hand en de duwende (Bo) beweging met je pols en onderarm.
 • Deze positie is ook goed te combineren met de okselspier (vier/vijf). Begin in de nek en vanaf de schouder ga je de oksel in om deze te masseren.

positie 7 (variant a) – Bo Han van een sterke nekspier

 • Positie: de tantric zit over de billen
 • Deze Han positie richt zich op de nekspier en de blaasmeridiaan.
 • Uitgaande van een sterk ontwikkelde nekspier.

Je rechterhand plaats je naast de wervelkolom met de zijkant van je hand op de blaasmeridiaan, deze hand masseert over de meridiaan naar beneden toe. De vingers van de linkerhand leg je om de nekspier vanaf de hals. Uitgaande dat dit een goed ontwikkelde spier is kan je deze met de onderkant van je hand tegen de nekspier duwen terwijl je deze ook naar de schouder toe masseert. In deze Han positie masseer je dus naar links(de nekspier) en naar beneden (blaasmeridiaan). Zorg voor een goede balans. Dit werkt het fijnst als de handen om en om gaan zodat je altijd met minstens een hand contact houdt met het lichaam.

 • Positie zes en zeven zijn zeer goed te combineren. Maak de trekkende beweging met je hand en de duwende (Bo) beweging met je pols en onderarm.
 • Deze positie is ook goed te combineren met de okselspier (vier/vijf). Begin in de nek en vanaf de schouder ga je de oksel in om deze te masseren.

positie 7 (variant b) – Tji’n Han van de nekspier

 • Positie: de tantric zit over de billen
 • Deze Han positie richt zich op de nekspier en de blaasmeridiaan.
 • Uitgaande van een niet sterk ontwikkelde nekspier.

Je rechterhand plaats je naast de wervelkolom met de zijkant van je hand op de blaasmeridiaan, deze hand masseert over de meridiaan naar beneden toe. De linkerhand leg je op de nekspier vanaf de hals en masseer je naar de schouder toe. In deze Han positie masseer je dus naar links(de nekspier) en naar beneden (blaasmeridiaan). Zorg voor een goede balans. Dit werkt het fijnst als de handen om en om gaan zodat je altijd met minstens een hand contact houdt met het lichaam. De nekspier is niet sterk ontwikkeld en zodoende masseer je de gehele spier en trek je deze deels het lichaam in, deels naar de schouder toe gericht en deels knijp je in de spier.

 • Deze positie is geen extra Han, maar een variant op zes en zeven indien de nekspier slap is. Is de nekspier sterk, dan is het beter deze middels Han positie zes en zeven te masseren.
 • Deze positie is ook goed te combineren met de okselspier (vier/vijf). Begin in de nek en vanaf de schouder ga je de oksel in om deze te masseren.

positie 8 – horizontaal rolletje

 • Positie: de tantric zit aan het hoofd van het lichaam.
 • Er bestaan vele varianten van deze Han positie.

Naast de wervelkolom (dus op de blaasmeridiaan), plaats je de handen naast elkaar zodat je duimen elkaar licht overlappen. De handen liggen niet plat, alleen de vingertoppen rusten op het lichaam. Terwijl de duimen op hun plaats blijven knijp je met de vingers naar de duimen toe (harken) zodat er een huidplooi ontstaat tussen de vingers en je duimen. Beweeg nu met je duimen naar beneden toe en blijf met de vingers harken zodat er een huidplooi ontstaat. Doe dit redelijk stevig zoals bij een bindweefselmassage. Tegelijk kan je met de linkerduim extra kracht geven in de blaasmeridiaan.

 • Wees bij het grijpen van een huidplooi niet voorzichtig. Zorg dat je diep genoeg pakt en zodoende meerdere huidlagen meeneemt. Als je alleen de eerste en tweede huidlaag pakt kan het veel pijn doen.
 • Variant: Je kunt met beide handen apart een rolletje maken, dit vergt oefening. Je linkerhand concentreert zich op de blaasmeridiaan en de rechterhand concentreert zich op de hoge rugspier of op de middengroepspieren.

positie 9 – verticaal rolletje

 • Positie: de tantric zit aan de rechterzijde van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de hoge rugspier en de blaasmeridiaan.

Het hetzelfde rolletje als bij positie acht. Nu liggen je duimen tegen de wervelkolom aan en de vingers over de hoge rugspier. Door nu weer te gaan harken (knijpen) met de vingers trek je de hoge rugspier naar je toe. Doe dit tegelijk met een korte heen en weer gaande beweging van beide handen en masseer zo naar beneden toe. Doe dit redelijk stevig zodat de hoge rugspier in zijn geheel gemasseerd wordt. Geef met de duimen extra druk op de blaasmeridiaan.

 • Wees bij het grijpen van een huidplooi niet voorzichtig. Zorg dat je diep genoeg pakt zoals bij positie acht omschreven.
 • Deze positie laat zich zeer combineren met positie achttien. Doe steeds een aantal malen de ene positie en dan een aantal malen de andere, blijf dit zodoende herhalen.

positie 10 – ‘scheuren van de huid’ verticaal

 • Positie: de tantric zit aan de rechterzijde van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de hoge rugspier en de blaasmeridiaan.

Bij het scheuren van de huid pak je met beide handen een stevig rolletje tussen je duim en vingers. Tussen de twee rolletjes trek je met een korte rukkende beweging de huid strak. Doe dit tegelijk met een korte heen en weer gaande rukkende beweging van beide handen en masseer zo naar beneden toe. Doe dit redelijk stevig zodat de hoge rugspier in zijn geheel gemasseerd wordt. Geef met de duimen extra druk op de blaasmeridiaan.

 • Deze positie laat zich zeer combineren met positie negen. Doe steeds een aantal malen de ene positie en dan een aantal malen de andere, blijf dit herhalen.

positie 11 –‘scheuren van de huid’ Bo

 • Positie: de tantric zit aan het hoofd van het lichaam.
 • Deze Han is gericht op de blaasmeridiaan en de huidlagen.

Plaats de duim of vingers van de linkerhand op de blaasmeridiaan. Met de rechterhand pak je een huidplooi (horizontaal) tussen duim en vingers en knijpt/trekt deze naar de zijkant van het lichaam toe (Bo). Hierdoor komt spanning te staan op de meridiaan waar je met de linkerhand over masseert naar beneden toe.

 • Deze positie laat zich goed combineren met het scheuren van de huid (positie dertien). Doe eerst positie dertien en masseer daarna de Bo naar de flanken toe.
 • Je kunt zelf bepalen tot hoever je de trekbeweging maakt. Je kan de huidplooi ook met de volle hand pakken zodat je verder kan doortrekken.
 • Gebruik bij deze Han positie weinig olie, hoe minder olie je gebruikt des te meer grip heb je.

positie 12 – korte Bo

 • Positie: de tantric zit aan de rechterzijde van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de hoge rugspier en de blaasmeridiaan.

Plaats beide handen plat naast elkaar op het lichaam zodat de duimen elkaar een beetje overlappen. De polsen liggen nu tegen de wervelkolom aan. Duw nu met de zijkant van de duim tegen de rechterzijde van de wervelkolom, over de blaasmeridiaan en vervolgens tegen de hoge rugspier. Doe dit vervolgens ook met je rechter duim, gevolgd door de linker duim, etc… Duw de hoge rugspier zo ver mogelijk weg, totdat deze terugschiet.

 • Deze positie is samen met Han positie twintig en een-en-twintig gericht op de blaasmeridiaan. Je kunt zodoende deze drie zeer goed met elkaar combineren. Wissel niet te snel af, herhaal de positie en ga dan over naar de volgende.

Terug naar de index

positie 13 – lange Bo

 • Positie: de tantric zit aan de rechterzijde van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de hoge rugspier, middengroepspieren en de blaasmeridiaan.

De beginpositie is eender als bij de korte Bo (positie twaalf), alleen bij de lange Bo voer je de Bo met de rechterhand uit terwijl de linkerhand de korte Bo op de meridiaan maakt. Je kunt dit echter ook met linkerhand-rechterhand-linkerhand afwisselen. Bij deze korte Bo stop je als de hoge rugspier terug schiet, nu masseer je door en gebruik je de onderkant van je hand/pols om door te masseren tot aan/voorbij de okselspier. Als iemand dikkig of gespierd is kan je dit doen in een hoek van 90 graden t.o.v. de wervelkolom. Als de ribben duidelijk voelbaar zijn doe je deze positie diagonaal met de ribben mee.

 • Deze positie laat zich goed combineren met het scheuren van de huid (positie elf). Doe eerst elf positie elf en masseer daarna de Bo naar de flanken toe.
 • Gebruik bij deze Han positie niet teveel olie, hoe meer grip hoe beter.

positie 14 – vlinderen

 • Positie: de tantric zit aan het hoofd van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de hoge rugspier, middengroepspieren en de blaasmeridiaan.
 • Bij deze positie masseer je met je handen, polsen en onderarmen.

Je linkerhand ligt zo gedraaid op de linker rughelft dat de duim op de blaasmeridiaan ligt (wijzend naar boven) en de rest van de hand over de hoge rugspier. Je rechterhand ligt op de middengroepspieren. Masseer nu met druk (gebruik je gewicht) naar beneden toe. Je rechterhand gaat nu diagonaal naar de zijkant toe, onder het schoudergewricht door (masseer met de polsen) tot ongeveer bij de zwevende ribben en trek dan deze hand langs de flanken terug (masseer met de gehele onderarm en hand) tot in de oksel en keer weer terug naar je beginpositie. Je linkerhand masseert recht naar beneden waarbij de onderkant hand en duim de blaasmeridiaan masseert en de rest van je hand de hoge rugspier. Zorg voor een goede balans. Dit werkt het fijnst als de handen om en om gaan zodat je altijd met minstens een hand contact houdt met het lichaam.

 • Deze positie laat zich zeer goed combineren met de posities een en vijftien. Maak hier een geheel van door de gehele rug(helft) te masseren met deze combinatie van Han’s.
 • Doe deze positie in combinatie met liften, trekken en duwen van het schouderblad (achttien/negentien) Doe eerst Han positie achttien/negentien, en ga daarna vanuit de blaasmeridiaan onderlangs de schouderbladeren naar de heupen.
 • Als je weinig olie gebruikt bij deze positie zal je meer kracht moeten geven, de huid zal meer scheuren (spanning opbouwen) en sneller rood en warm worden. Je kunt ook wat meer olie gebruiken waardoor je meer erop kunt liggen, hangen en glijden. De massage zal sensueler aanvoelen.

positie 15 – de grote rotatie

 • Positie: de tantric zit aan het hoofd van het lichaam.
 • Deze Han positie richt zich op de hoge rugspier, middengroepspieren en de meridianen aan beide zijden van de rug. Je masseert dus beide rug helften tegelijkertijd.
 • Bij deze positie masseer je met je handen, polsen en onderarmen.

Plaats je linkerhand op de rechter rug helft (vanaf jouw positie gezien links) en vice versa. Je duim ligt op de meridiaan, de rest van de hand over de hoge rugspier, middengroepspieren en wellicht (afhankelijk van de grote van de handen en rug) de vingertoppen bij de okselspieren. Laat je nu naar beneden glijden, maak daarbij goed gebruik van je eigen gewicht. Masseer door tot aan het bekken en ga vlak ervoor naar de zijkanten (Bo) tot aan de heupen. Maak deze neergaande massagebeweging met je handen, polsen en onderarmen. Ga nu vanaf de heupen langs de flanken naar de oksels en terug naar de beginpositie. Herhaal dit meerdere malen.

 • Doe dit met beide handen zo synchroon mogelijk, dat voelt het fijnste aan voor beiden.
 • Deze positie laat zich zeer goed combineren met de posities een en veertien. Maak hier een geheel van door de gehele rug(helft) te masseren met deze combinaties van Han’s.
 • Als je weinig olie gebruikt bij deze positie zal je meer kracht moeten geven, de huid zal meer scheuren (spanning opbouwen) en sneller rood en warm worden. Je kunt ook wat meer olie gebruiken waardoor je meer erop kunt liggen, hangen en glijden. De massage voelt sensueler aan.

positie 16 – de nek knijpen

 • Positie: de tantric zit aan de rechterzijde van het lichaam.
 • Deze Han positie is gericht op de beide nekspieren en beide meridianen aan weerzijde van de wervelkolom. Je masseert dus beide zijden tegelijk.

Linkerhand: plaats de middelvinger op de blaasmeridiaan (links) en de wijsvinger op de galblaasmeridiaan (rechts). Doe dit met de vingertoppen naar het hoofd gericht. Rechterhand: plaats je middelvinger en/of wijsvinger op de nekspier ter linkerzijde en de duim op de nekspier ter rechterzijde. Doe dit met de vingertoppen naar beneden toe gericht. Je linkerhand maakt nu korte masserende beweging over de meridianen vanaf de schedelrand tot aan 4e nekwervel. Je rechterhand knijpt aan weerszijde tegen de nekspieren aan om ze samen te knijpen. Doe de bewegingen van de linker- en rechterhand om en om zodat er een mooie masserende balans ontstaat.

 • Positie 16 en 17 kan je samen zeer goed combineren in een rotatie.

positie 17 – de nek trekken

 • Positie: de tantric zit aan de rechterzijde van het lichaam.
 • Deze Han positie is gericht op de beide nekspieren en beide meridianen aan weerzijde van de wervelkolom. Je masseert dus beide zijden tegelijk.
 • Linkerhand: plaats de middelvinger op de blaasmeridiaan (links) en de wijsvinger op de galblaasmeridiaan (rechts). Doe dit met de vingertoppen naar het hoofd gericht.

Rechterhand: plaats je middelvinger en/of wijsvinger op de nekspier ter linkerzijde en de duim op de nekspier ter rechterzijde. Doe dit met de vingertoppen naar beneden toe gericht. Je linkerhand maakt nu korte masserende beweging over de meridianen vanaf de schedelrand tot aan vierde nekwervel. Je rechterhand knijpt aan weerszijde tegen de nekspieren aan om ze uit elkaar te trekken. Doe de bewegingen van de linker- en rechterhand om en om zodat er een mooie masserende balans ontstaat.

 • Positie 16 en 17 kan je samen zeer goed combineren in een rotatie.

positie 18 – schouderblad liftend trekken

 • Positie: de tantric zit aan het hoofd van het lichaam.
 • Deze Han positie is gericht op de verborgen rugspieren liggend onder het schouderblad en de blaasmeridiaan.
 • Wees voorzichtig met deze techniek.

De kunst is om eerst het schouderblad te liften. Dit kan soms moeizaam gaan. Een hulpmiddel is door de linkerarm van de persoon op de rug te leggen (duim wijzend naar boven) en voorzichtig omhoog te halen. Een andere methode is door op het schoudergewricht te duwen. Je ziet nu dat het schouderblad enigszins omhoog steekt en dat je met je vingers eronder kunt komen. Hoe meer je het schouderblad omhoog en/of opzij trekt hoe meer ruimte je eronder ervaart. Hier liggen meerdere spieren die je nu kunt masseren. Doe dit weer tegelijk met het masseren van de blaasmeridiaan.

 • Soms heb je beide handen nodig bij het trekken van het schouderblad. Doe dit dan ook met beide handen en ga daarna de meridiaan af masseren.
 • Deze positie laat zich ook goed combineren met het liften, trekken en duwen van het schouderblad (18/19) Doe eerst Han positie 14 en 19, en ga daarna vanuit de blaasmeridiaan onderlangs de schouderbladeren naar de heupen masseren.

positie 19 – schouderblad liftend duwend

 • Positie: de tantric zit aan het hoofd van het lichaam.
 • Deze Han positie is gericht op de verborgen rugspieren liggend onder het schouderblad en de blaasmeridiaan.
 • Wees voorzichtig met deze techniek.

Deze positie is een gevolg op positie 17, maar kan ook individueel gedaan worden. Neem de beginpositie over zoals in Han positie 17 besproken. Ga nu niet meer trekken aan het schouderblad, maar roteer ermee. Maak kleine, steeds grotere cirkelvormige bewegingen. Doe dit weer tegelijk met het masseren van de blaasmeridiaan.

 • Soms heb je beide handen nodig bij het trekken van het schouderblad. Doe dit dan ook met beide handen en ga daarna de meridiaan af masseren.
 • Deze positie laat zich ook goed combineren met het liften, trekken en duwen van het schouderblad (14/18) Doe eerst Han positie 18 en 19, en ga daarna vanuit de blaasmeridiaan onderlangs de schouderbladeren naar de heupen masseren.

positie 20 – kleine rotatie

 • Positie: onbelangrijk
 • Deze Han positie richt zich geheel op de blaasmeridiaan.

Bij de kleine rotatie maak je kleine cirkel-, ovaal-, of lemniscaat achtige bewegingen op de meridiaan en blijf je dus tussen wervelkolom en hoge rugspier. Draai de cirkels linksom. Tijdens deze beweging ga je geleidelijk naar beneden toe.

 • Deze positie is samen met Han positie12 en 21 geheel gericht op de blaasmeridiaan. Je kunt zodoende deze drie zeer goed met elkaar combineren. Wissel niet te snel af maar herhaal de positie en ga dan over in de volgende.

positie 21 – pushen

 • Positie: onbelangrijk
 • Deze Han positie richt zich geheel op de blaasmeridiaan.

Bij het pushen beweeg je met een vinger pulserend op de meridiaan. Alsof je een verstopping in een rietje zoekt maak je kleine op en neergaande bewegingen over de gehele meridiaan naar beneden toe. Dit kun je met 1 vinger doen of met meerdere. Als je het met 1 hand doet, plaats de ander ergens neutraal op het lichaam, deze masseert niet.

 • Deze positie is samen met Han positie12 en 20 geheel gericht op de blaasmeridiaan. Je kunt zodoende deze 3 zeer goed met elkaar combineren. Wissel niet te snel af, herhaal de positie en ga dan over in de volgende.