Seksuele energie

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Tantra
Tantra en seksualiteit
Art Gallery (Tanjore, Inde) (13902683658).jpg
Tantra en Seksualiteit
Tantristische seks
Seksuele energie
Gemeenschap en orgasme
Yab-yum houding
Tantra en homoseksualiteit
Intimiteit coaching
Begeleiding
Swedana
Intimiteit coaching
EndlessKnot03d.png
No-sex.JPG
een lingham in India
Samantabhadra en Samantabhadri in de Yab-yum houding

Seksuele energie als zodanig bestaat niet. Er is geen afzonderlijk afscheidbare energetische stroming, hormonaal of anderszins, die aangemerkt kan worden als seksuele energie. Seksuele energie is een optelsom van prikkels, stimulaties en hormonen die bij elkaar een gemoedstoestand genereren die wij 'seksuele energie' noemen. Hiermee leggen we gelijk enkele verschillen bloot tussen seksuele energie en prana:

  • seksuele energie is een gemoedstoestand, prana is een werkelijke energie
  • seksuele energie uit zich fysiek, prana uit zich energetisch/spiritueel
  • seksuele energie moet 'aangemaakt' worden, prana is er altijd
  • seksuele energie wordt bij mannen anders aangemaakt dan bij vrouwen, bij prana is dat eender

Seksuele energie

Het hormoon dat het meest verantwoordelijk is voor de beleving van seksuele verlangen als gemoedstoestand is DHEA (dehydro-epiandrosteron). DHEA is een steroïde hormoon dat door de bijnieren, geslachtsklieren, vetweefsel en de huid wordt aangemaakt uit cholesterol. DHEA is een prohormoon van androsteendion, dat verder omgezet kan worden in testosteron en oestrogeen. Ook ligt DHEA aan de basis van de feromonen en geurstoffen die weer verantwoordelijk zijn voor de seksuele aantrekkingskracht. Dat tijdens de puberteit seksuele verlangens ontstaan en seksuele interesse toeneemt is verklaarbaar, want in die periode neemt de concentratie van DHEA-hormonen toe. DHEA stimuleert de seksuele verlangens bij vrouwen meer dan bij mannen. Bij mannen stimuleert testosteron (welke aangemaakt wordt in de testikels) het seksuele verlangen eveneens sterk. In mindere mate stimuleert oestrogeen en progesteron de seksuele verlangens bij de vrouw.

(Geen) zin in seks

Hormonen worden onder bepaalde voorwaarden aangemaakt en hebben altijd een bepaalde functie en tijdsduur. Omdat testosteron bij de man en oestrogeen/progesteron bij de vrouw bepalend zijn voor de seksuele energie maar op een verschillende manier worden aangemaakt is er een verschil tussen seksbeleving tussen man en vrouw. Er zijn stimulerende activiteiten nodig om deze hormonen aan te maken en die zijn ook anders tussen man en vrouw. Voor testosteron is het fysieke- en visuele contact mede belangrijk, voor oestrogeen en progesteron geldt dit niet. De aanmaak van oestrogeen is deels afhankelijk van de eisprong en de verdere cyclus zodat de mate van seksuele energie eveneens afhankelijk is van deze cyclus.

DHEA, testosteron, oestrogeen en progesteron zijn dus op hormonaal niveau de voorwaarden voor de belevenis van seksuele energie. Maar ze doen veel meer dan dat. Testosteron zorgt voor spiermassa en haargroei maar stimuleert ook de competitiedrang, machogedrag en de wil om te winnen. Oestrogeen zorgt dat je je vrouwelijk voelt, maakt je gevoeliger en remt stress en depressie. DHEA is omgekeerd evenredig gekoppeld aan cortisol, een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol. Cortisol wordt wel eens het stress hormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. DHEA dempt cortisol en oxytocine reguleert cortisol: hoe meer oxytocine hoe minder cortisol. Oxytocine wordt op zijn beurt aangemaakt middels knuffelen en vrijen en zo zorgt elk geslachtshormoon voor meerdere fysieke uitwerkingen op het lichaam.

Misverstanden over seksuele energie en tantra

Seksuele energie heeft dus een zeer sterk en duidelijk fysiek component en er kan nauwelijks gesproken worden over een spiritueel component. Bij tantra gaat het dus in het geheel niet om de seksuele energie maar om prana. Het is verrassend dat alle 3 de grote oosterse tantra stromingen (hindoeïstische tantra, taoïstische tantra en boeddhistische tantra) dit heel duidelijk hebben vermeld en dat daar in het westen zo weinig van overgebleven is. Zelfs een seksueel gerichte filosofie als de Kama soetra legt uit dat het niet gaat om de seksuele energie, maar om prana:

Men moet niet naar genoegens streven, omdat ze ons belemmeren bij het beoefenen van Dharma en Artha, die beide belangrijker zijn en omdat ze door deugdzame mensen worden veracht. Genoegens brengen de mens ook in moeilijkheden en in contact met laagstaande individuen; ze brengen hem ertoe onrechtmatige daden te plegen en maken hem onzuiver. (Kama soetra, H2, 4e bezwaar).

In één van de aller-oudste erotische geschriften (Handboek van de witte tijgerin, ca 2.500 v. Chr.) wordt dit ook duidelijk aangehaald:

De meeste van ons hebben geen idee hoe krachtig en positief seks kan zijn, vooral als we leren hoe we onze seksualiteit vanuit prana leren te gebruiken en richting te geven. Seks vanuit prana is een discipline om ons grootste vijand te overwinnen; ons ego.

seksuele energie is onze levensenergie

Hierboven staat helder uitgelegd dat seksuele energie een optelsom is van hormonen die vanuit verschillende stimulansen aangemaakt worden. Al deze hormonen hebben een uitwerking op het fysieke lichaam en zijn zodoende doelgericht. Mannen en vrouwen hebben een geheel andere hormonale opbouw van seksuele energie en al deze hormonen zijn tijdelijk van aard en onderhevig aan fluctuaties. Dat zijn niet de eigenschappen die horen bij een levensenergie en de seksuele energie is ook niet onze levensenergie.

seksuele energie is de scheppende energie

De seksuele energie schept niets. Het is niet de oestrogeen dat de eisprong of testosteron die de zaadcel genereert maar FSH (follikel stimulerend hormoon). Ook zijn oestrogeen en testosteron niet bepalend voor de bevruchting, inbedding of welke latere ontwikkeling van de foetus dan ook.

seksuele energie is de energie van balans

Seksuele energie is allesbehalve balans. Het is sturend en doelgericht (naar een orgasme), verblindend en verslavend (seksverslaving). Er heeft nog nooit een verkrachting plaatsgevonden vanuit prana, wel vanuit seksuele energie.

seksuele energie is liefde

Je kan seksuele energie zien als liefde. Maar samen op een terras zitten is ook liefde en een strandwandeling is ook liefde en simpelweg zwijgend naast elkaar zitten is ook liefde terwijl daar geen seksuele energie bij komt kijken. Seksuele energie kan liefde zijn, maar liefde is géén seksuele energie. Een one-night-stand is wel seksuele energie maar geen liefde. Liefdevol vrijen is liefde maar kan zonder seksuele energie.

seksuele energie is tantra

Seksuele energie heeft 2 kanten, een mooie en een minder mooie kant. En er zijn mensen bij wie het verstandig is om naar die minder mooie kanten te gaan kijken. En heel goed mogelijk dat veel mensen eens wat meer fantasie en humor en variatie in hun seksleven mogen hebben. Er zijn meerdere technieken die daarbij ondersteuning geven zoals sexual-healing, koka shastra en kama soetra. Dit zijn mooie technieken die hun uitwerking hebben, het is alleen géén tantra.

Seksuele energie en prana

Prana is de energie van de balans en mededogen en compassie komen daar uit voort. Je kunt alleen mededogen en compassie ervaren als er prana is. Deze prana is altijd aanwezig aangezien dit de levensenergie is, maar prana is niet altijd de grootst mogelijk aanwezige energie in het lichaam. En aangezien het gehele lichaam reageert op de grootst mogelijk aanwezige energie is het belangrijk dat dit prana is. Vanuit de drievoudige verwarmer weten we dat er 3 manieren zijn om prana aan te maken, waaronder de samenkomst van Shiva en Parvati.

Shiva (yang) en Parvati (yin) zijn de 2 grote dualen is ons systeem; de tegengestelden, de uitersten. Door deze bewust aan te maken, middel massage yoga of meditatie en ze vervolgens bijeen te brengen transformeren deze in prana. Dit wordt de 1e transformatie genoemd. Prana kan op zijn beurt weer transformeren naar helende energie (2e transformatie) en inzichtelijke energie (3e transformatie). Bij elk transformatieproces ontstaat er een restenergie. Deze restenergie kan mooie en geweldig aanvoelen, maar is slechts een bijproduct en een bijverschijnsel. Het hogere doel zijn de 3 transformaties van prana.

  • fysieke opwinding is de restenergie van de 1e transformatie
  • healing is de restenergie van de 2e transformatie
  • inzicht is de restenergie van de 3e transformatie

Fysieke opwinding (als restenergie van de 1e transformatie) kan op zijn beurt heel gemakkelijk transformeren naar euforie of seksuele energie en het kan zeer verleidelijk zijn om in deze energiestroom mee te gaan. Hier is op zich niets mis mee, maar weet dat je dan ook in de seksuele energie verkeert en dat je niet meer met tantra bezig bent.

Het orgasme

In veel stromingen die zich tantra noemen is gemeenschap en orgasme een belangrijk onderdeel. Er bestaan hele cursussen en workshops die gaan over het bereiken van een diepte-orgasme, vallei-orgasme, piek-orgasme, innerlijk-orgasme, spiritueel-orgasme of flow-orgasme. Speciale technieken worden toegepast om tot dit orgasme te komen zoals de yoni (vrouwelijk geslachtsorgaan) massage of de lingam (mannelijk geslachtsorgaan) massage. Nogmaals; dit kunnen hele goede technieken zijn voor mensen die blokkades hebben op seksueel niveau. Het kunnen hele fijne technieken zijn voor tijdens de seks en er is niets mis met deze technieken. Het is alleen geen tantra.

Elk orgasme is een plotselinge verbranding van energie. Doorgaans is dit een combinatie van seksuele energie en prana, maar in principe kan elke energie de brandstof zijn voor het orgasme. Dat is ook de reden waarom we meerdere niveaus van orgasme kunnen beleven; fijne, emotionele, pijnlijke, etc... Zo kan woede of angst ook tot een orgasme leiden; vrouwen die verkracht worden kunnen zodoende een orgasme ervaren. Zij voelen zich hier naderhand enorm schuldig over, maar tijdens het orgasme vindt er verbranding plaats van angst en pijn en daar zit geen enkel genot of plezier bij. Het is een ontlading die het lichaam verkiest om het eigen lichaam te beschermen tegen het overschot van energie aanwezig op dat moment. Ook extase, passie, drugs of adrenaline zijn energieën die, mits ze maar groot genoeg zijn, tot ontlading kunnen komen in een orgasme.

Alle oorspronkelijke tantra systemen hebben geen oordeel over het orgasme. Ze leggen echter wel uit dat elk orgasme een verbranding is van deels de levensenergie (prana) wat uiteindelijk een schadelijk effect kan hebben op de organen en vandaar uit de processen in het lichaam.

De ejaculatie van het mannelijk zaad die niet als doel heeft kinderen voort te brengen, is een verspilling van een uitzonderlijk waardevolle schat. Dit energieverlies gedurende een lange periode verzwakt de fysieke gezondheid van een man, kan leiden tot onbewuste emotionele woede tegenover vrouwen en ontneemt geleidelijk de hogere geest/ziel van de man de kracht zichzelf te verjongen. (Täoïstische geheimen der liefde I, Mantak Chia, Michael Winn, blz. 27). Tantra begint op het moment dat de prana als grootst mogelijke energie in je systeem aanwezig is. Als je lichamelijke processen, je emoties, gevoelens, gemoedstoestanden, handelingen en gedachten komen dan voort vanuit prana en dus vanuit balans en rust. Alleen vanuit balans en rust kan mededogen en compassie ontstaan, alleen vanuit balans en rust kunnen de transformatieprocessen ontstaan. De wens om dit gevoel, deze energie te laten verbranden in een orgasme zal eerder niet dan wel aanwezig zijn.

Yoni en lingam

Een lingam is in het hindoeïsme een fallusvormig, langwerpig voorwerp, meestal een kleine pilaar of zuil, dat de scheppingskracht van de god Shiva representeert. Lingams zijn bijna altijd van steen. Tijdens een ritueel wordt melk, ghee (yoghurt) of water over de lingam gegoten en bloemen gelegd. Veel lingams hebben een yoni in de vorm van een opstaande rand rondom de lingam waarin de geofferde vloeistoffen worden opgevangen. De yoni representeert het vrouwelijke aspect terwijl de lingam het mannelijke aspect representeert. Maar het heeft niets met de geslachtsorganen of mannelijkheid en vrouwelijkheid te maken. De letterlijke betekenis van lingam is "teken" of "kenmerk" en symboliseert de kiem van een heelal die door Brahman in en door de ruimte (de eeuwige baarmoeder of yoni) wordt uitgestraald om het komende heelal te vormen. Deze drie-eenheid werd later steeds vaker Brahma, Vishnu en Shiva genoemd, en tegenwoordig noemt men de lingam meestal het teken van Shiva.

Op sommige lingams is het gezicht van Shiva afgebeeld. Dit wordt een "ekamukha-lingam" genoemd. Een lingam met vier gezichten wordt een "chaturmukha-lingam" genoemd. Deze vier gezichten symboliseren dan de vier aspecten van Shiva: begeerte, ego, bewustzijn en inzicht. De eerste 2 aspecten zijn werelds, de laatste 2 zijn boven-werelds. Hiermee wordt symbolisch weergegeven dat begeerte en ego zich dienen te transformeren naar bewustzijn en inzicht.

Wat zegt de wetenschap

Wetenschappelijk gezien zijn energiestromingen in het lichaam lastige onderwerpen. Het is niet altijd direct te meten en daarom probeert de wetenschap indirecte methoden te vinden om energiestromingen te kunnen vastleggen. Dit kan onder andere middels het meten van de hersengolven. Hersengolven zijn kleine elektrische stroompjes en er komen 4 hersengolven voor: bèta, alfa, thèta en delta. Net als elke vorm van energie hebben ze een frequentie (aantal trillingen per seconde) en een amplitude (hoogte en diepte van de trilling). Hersengolven zijn gekoppeld aan het hele energetische en fysieke proces van de mens inclusief hormoonhuishouding, hartslag, ademhaling, emoties, gemoedstoestanden, gedachten en handelen. Beta-golven (14-38 Hz) trillen het snelst en komen voor bij grote activiteit en naar buiten gericht zijn. Delta golven (0,5-4 Hz) komen voor in diepe slaap waarbij het lichaam het meest inactief is. Hoe langzamer de trilling, des te rustig een persoon is in heel zijn lichaam en in al zijn activiteit en hoe meer naar binnen gericht.

Verkeert een persoon in een grote mate van seksuele energie dan vertonen de hersenen een beta-curve. Alles in het lichaam staat op scherp, is alert en actief, doelgericht en gespannen. Verkeert iemand in een grote mate van prana dan vertonen de hersenen een theta-curve (4-8 Hz). Eenzelfde curve wordt middels meditatie bereikt waarbij een totale rust en balans in het lichaam zit terwijl het lichaam wel alert is. Seksuele energie zorgt dus nooit voor innerlijke rust en ook hier is duidelijk dat het nooit de levensenergie kan zijn.

Tantra en seks

Als je in prana bent verkeer je in rust, vrede en balans. Al je handelingen komen voort uit deze energie en een handeling vanuit rust creëert rust. Dat is het doel van tantra, rust vinden in alles wat je doet en ervaart omdat je het vanuit innerlijke rust doet. En met alles bedoelen we ook alles, dus ook seks. Seks als 1 van de vele handelingen die we doen, dus tantra gaat niet alleen over seks. En vanuit tantra doen we alle handelingen, inclusief seks, vanuit prana en niet vanuit een andere energie. Er bestaat wel zoiets als Tantristische seks, maar dat is vrijen vanuit Prana en heeft als zodanog nog weinig met seks te maken.

Samantabhadri en Samantabhadra

De ontstane misverstanden tussen de seksuele energie en prana waren al in een vroeg stadia voorzien, getuige de beeltenis van Samantabhadri gezeten op schoot van Samantabhadra in een zogeheten yab-yum houding. Ze zijn beide bloot en het geheel ziet er zeer seksueel en erotisch uit. De houding is echter niet in coïtus en heeft een energetische betekenis. Het gaat om gelijkheid van het hartscontact, van chakra's, van ademhaling en hartslag. Het blote staat voor het loslaten van schaamte en beperkingen en dan voornamelijk op conditioneel niveau.

Deze gehele houding, Samantabhadri en Samantabhadra, en daarmee de gehele tantristische visie is gericht op prana en opgaan in prana, niet op seksuele energie. Een ieder die denkt dat tantra wel gaat om seksuele energie heeft de diepere essentie van het tantristisch boeddhisme niet begrepen.

Uitleg over de boeddhistische visie op Liefde