Swedana

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Massage
Sweda
Yogin with six chakras, India, Punjab Hills, Kangra, late 18th century.jpg
Sweda
Emotieleer
Geschiedenis van de sweda
Gesprekstechnieken
Interpretatieleer
Shiva en Parvati onbalans
Sweda
Verschil tantra en sweda
Opleiding
Sweda opleiding
Plan-je-sessie.PNG
Oil drop.svg

Swedana is de boeddhistische wijze van het begeleiden van een individu of stel. Deze zienswijze is fundamenteel anders dan de westerse (psychologische) zienswijze. Swedana is geen therapie, het werkt niet doelgericht naar een oplossing, healing of verlichting toe maar geeft je de mogelijkheid met jezelf aan jezelf te werken. Vergelijk het met yoga of meditatie, beiden zijn geen therapie, maar het zijn wel inzichtelijke processen waarin je veel over jezelf leert.

Blokkade

De meeste problemen en blokkades die de mens ervaart spelen zich af op emotioneel niveau. Zoals je een mentaal probleem niet emotioneel kunt oplossen zo kan je ook geen emotioneel probleem mentaal oplossen. Praten en praten over blokkades heeft dan ook nauwelijks zin. Het probleem moet daar aangepakt worden daar waar het zich afspeelt en de 'wet van oorzaak en gevolg' is hierin een belangrijke. Een terugkerende hoofdpijn kan veroorzaakt worden door stress welk op zijn beurt wordt veroorzaakt door te grote prestatie- bewijsdrang welk op zijn beurt veroorzaakt wordt door een in de jeugd ontstaan minderwaardigheidsgevoel. De persoon heeft dus fysieke klachten (de terugkerende hoofdpijn), een emotionele blokkade (stress) en een conditionering (ik moet mijzelf bewijzen) die dit alles veroorzaakt. Swedana gaat dit gehele traject aanpakken met de klemtoon op de conditionering.

Gautama de Boeddha zei:

als je wilt weten wie of hoe je vroeger was, kijk dan naar hoe je nu bent. Wil je weten hoe of wie je straks zult zijn, kijk dan naar hoe je nu bent.

Als je thuis gaat schoonmaken is het niet belangrijk waar elk stofje en vlekje vandaan komt. Zolang je een vlekje blijft analyseren bestaat deze nog steeds. Zo is dat ook met blokkades in de mens. Verleden en toekomst zitten in het nú geborgen en het is het nú dat bepalend is. We gaan bij de swedana niet uitgebreid spitten in het verleden. We gaan geen oude trauma's opgraven en we gaan geen pijnlijke situaties herbeleven. Daar ligt niet de kern van het probleem.

Balans en onbalans

Doelstelling van swedana is altijd om terug te keren naar de balans en balans is prana. Er zijn vele energie-stromingen in het lichaam die voor onbalans zorgen en prana zorgt voor balans. Prana en balans zijn de belangrijkste doelstellingen binnen de swedana.

Een blokkade is niet het probleem maar onze identificatie met deze blokkade. We moeten dus niet gaan kijken naar de blokkade, maar naar onszelf. Vaak wil de mens zichzelf beschermen tegen situaties die hij niet wil. Maar wat is datgene je beschermt, omschrijf dat eens helder? Wie of wat ben jij wat jij zo graag wilt beschermen tegen situaties die jij niet wilt? Andersom gezegd; als je moeite hebt deze vraag te beantwoorden, wat bescherm je dan, tegen wat en waarom?

Intimiteit coaching

Veel klachten mensen ervaren hebben te maken met intimiteit, jezelf niet kunnen geven, seksualiteit en liefde. Swedana heeft een geheel eigen filosofie betreffende deze issues en deze begeleiding doen we in de intimiteit coaching.

Hoe gaat Swedana in zijn werk

Swedana werkt sterk op datgene wat zich nú afspeelt. We kunnen niet werken aan je angst als op dit moment er geen angst is en het is zinloos deze angst op te roepen want dan wordt het kunstmatig. Hoewel bij de swedana ook gepraat wordt ligt de nadruk op het energetische werk. De blokkade is in de kern energetisch (emotioneel, conditioneringen, gevoelsmatig) en dan moet de begeleiding ook energetisch zijn. We werken daarom tijdens een sessie voornamelijk met meditatie, yoga en massage en hier kan de sauna bijkomen. Qua voeding en fysieke training wordt een extra coach ingeschakeld. De precieze invulling gaat altijd in samenspraak. Voor thuis krijg je meditatie, yoga en mindfull oefeningen. Tussen de sessies zit soms enkele dagen tot maximaal 3 weken waarin je de oefeningen doet, ondertussen is er contact via mail of what's app.

Het is altijd moeilijk van tevoren te zeggen hoelang een traject duurt. Dit kan in principe 1 sessie zijn. Dat je al 20 jaar ergens me loopt wilt niet zeggen dat je heel veel sessies nodig hebt om het geheel in te zien en los te laten. Swedana is überhaupt geen meer-jaren-traject, de oplossing ligt doorgaans veel dichterbij dan je denkt.

Swedana is een traject van meerdere sessies en we maken tijdens de intake een programma waarin staat wat we gaan doen, hoe vaak en in hoeveel tijd, dit gaat dus altijd in samenspraak. Om je een beeld te geven hebben we pakketten gemaakt qua aantal sessies, tijdsduur en prijs.

Waar?

Bij Dharma-Lotus in Breda kan je dit aanvragen.