Vitale levensstromen

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De richting van de 5 levensstromen in het lichaam

Prana

Prana (Chri, ki, Levensenergie) is energie die verantwoordelijk is voor totale balans in het gehele lichaam (fysiek, emotioneel en mentaal). Prana bestaat uit meerdere sub-energieën die 'Vayu's'worden genoemd. Het Sanskrietwoord Vayu vertaalt zich als "wind", en de wortel 'va' vertaalt naar "dat wat stroomt". Een Vayu is dus een energetische kracht die in een specifieke richting beweegt om lichaamsfuncties en activiteiten te beheersen. De oude yogi's vonden 49 verschillende soorten Vayu's in het lichaam. Slechts vijf van de belangrijkste Vayu's- of Pancha Prana's zijn belangrijk voor yogabeoefenaars om te begrijpen:

  • Prana Vayu; inademing en is tegenovergesteld aan de Apana Vayu. Stroomt naar boven en is naar binnen gericht
  • Apana Vayu; uitademing en is tegenovergesteld aan de Prana Vayu. Stroomt naar beneden en is naar buiten gericht. Je zou deze stroom dus kunnen zien als de stroom die het loslaten stimuleert
  • Udana Vayu; een omhoog gerichte stroming die de Keel-Chakra voedt
  • Samana Vayu; in- én uitademing. Stroomt van buiten naar binnen en wordt gezien als de balancerende of gelijkmakende ademhaling.
  • Vyana Vayu; verzorgt de beheersing van energie door het gehele lichaam heen. Het beweegt naar buiten én naar binnen. Het is eigenlijk de stroming die alle andere Vayu’s coördineert.

Als al deze 5 stromingen individueel én als groep in balans zijn is er pas werkelijke balans. Middels meditatie, yoga en de Prana apana samyukta beoefening kan iemand controle hebben over deze levensstromen.

Gautama de Boeddha

De term Prana bestond al binnen het Brahmanisme en Gautama de Boeddha gebruikte deze term samen met Panna als basis voor zijn Dharma. Prana is de energie die balans creëert. Door niet-conditioneel (neutraal) alles waar te nemen zoals het zich aandient voorkomt een persoon dat deze begeerte of aversie gaat aanmaken, en blijft dus neutraal. De energie die dan stroomt is Prana. Gautama de Boeddha heeft nooit de moeite genomen Prana verder uit te diepen of op te splitsen, hoewel hij wel aangaf dat Prana op zichzelf weer uit bepaalde sub-energieën bestond. Dat Prana uit elementen bestond was reeds bekend vanuit het Brahmanisme en veel later hebben ook Boeddhistische leraren zoals Milarepa en Naropa de onderverdeling van Prana benoemt.

De reden dat Gautama de Boeddha, wetende dat Prana uit meerdere Vayu's bestond, hier weinig aandacht aan besteedde binnen zijn leringen is vergelijkbaar met 'de Kip en het Ei' verhaal. Moet je de Vayu's eerst afzonderlijk in balans krijgen om Prana te ontwikkelen, of moet je prana ontwikkelen om de Vayu's in balans te krijgen? Gautama de boeddha richtte zich op Prana. En hoewel hij wist dat deze uit Vayu's bestond vond hij de voedingsbodem van begeerte en aversie (conditioneringen) belangrijker en bepalender voor de afwezigheid van Prana dan de verstoorde Vayu's. Een belangrijk verschil tussen het Hindoeïsme en het Boeddhisme.

Functie

Elke Vayu bestuurt een specifiek deel van het lichaam en functioneert idealiter in harmonie met elkaar. Hun subtiele energetische bewegingen beïnvloeden onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid en welzijn. Als een Vayu uit balans raakt, kan het disharmonie creëren door het hele energetische systeem van het lichaam of kan het de bijbehorende chakra of de organen die aan zijn locatie zijn gekoppeld negatief beïnvloeden.

Volledige beheersing over de Vayu's is niet nodig om te profiteren van het gebruik ervan om onze gezondheid, innerlijke focus en het vermogen om de subtiliteiten in het lichaam te voelen, te verbeteren. Het cultiveren van een basisbewustzijn van een of meer van de Vayus's zal ons helpen ons bewustzijn van lichaam en adem te verdiepen om onze yogabeoefening te verrijken en ons grootste potentieel te bereiken.

De 5 levensstromen zouden met elkaar in contact staan via de verschillende chakra's die op hun beurt weer met elkaar verbonden zijn via een stelsel van energiekanalen. De energie zou naar de verschillende delen van het lichaam kunnen worden gestuurd of weer in goede bewegingen gebracht kunnen worden, waardoor de vitaliteit van een yogabeoefenaar vergroot worden. Technieken die hiervoor gebruikt worden zijn met het richten van de aandacht, het inzetten van de ademhalingstechnieken uit de pranayama en doen van meditatie.

Door hun onderzoek van het lichaam en de adem, ontdekten de oude yogi's zoals Naropa dat prana verder kon worden onderverdeeld in energetische componenten die ze Vayu's (winden) noemden. De vijf Vayu's van prana hebben allemaal zeer subtiele maar toch verschillende energetische eigenschappen, inclusief specifieke functies en stroomrichtingen. De yogi's waren in staat deze Vayu's te beheersen en te cultiveren door simpelweg hun focus en bewustzijn naar hen toe te brengen. Door deze bewuste controle en cultivatie waren ze niet alleen in staat om optimale gezondheid en welzijn te creëren, maar waren ze ook in staat om de oorspronkelijke Kundalini-energie te activeren om staten van verlichte Samadhi te verkrijgen.