Mahayana

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Boeddhistisch woordenboek

In zowel de Dharma als het Boeddhisme worden veel termen gebruikt die voortkomen uit het Pali of het Sanskriet. Veel van die termen zijn voor de meeste onbekend, andere hebben een betekenis vanuit het Hindoeïsme, maar hebben een heel andere betekenis in het Boeddhisme. Op deze wiki hebben we een woordenboek opgesteld met de meest voorkomende termen uit het Boeddhisme met een korte uitleg. Veelal bevat het ook een link naar een uitgebreider artikel.

Mahāyāna

Mahāyāna (Sanskriet; mahā, groot, yāna, voertuig of weg) is een van de hoofdstromingen in het boeddhisme. Als duidelijk onderscheiden beweging, nam het Mahāyāna volgens onderzoekers een aanvang rond de eerste eeuw na Chr. in het noordwesten van India. Zij schatten dat de beweging een formatieve periode heeft gekend van zo'n vier eeuwen alvorens het in de tweede eeuw in een hoogontwikkelde vorm naar China werd overgebracht. Centraal in de Mahāyāna ideologie is het idee van de Bodhisattva: niet alleen de Boeddha, maar ieder mens kan de staat van Verlichting bereiken.

Het Mahayana boeddhisme ontstond vanwege de spanning over de vraag of het individu dat zich met behulp van de Boeddhistische filosofie en meditatie inspant om tot verlichting te komen, eigenlijk geen zelfzuchtige daad verricht. Met het ideaal van de Bodhisattva, die uit mededogen zijn eigen verlossing uitstelt totdat anderen ook zijn verlost, dacht men deze spanning te kunnen oplossen.

Alle Zen stromingen vallen onder het Mahayana Boeddhisme.

Volledig artikel

Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op Mahayana boeddhisme.