Mudra

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Mudra's
Boeddhistische Mudra's
Buddha anjali mudra.JPG
Boeddhistische Mudra's
Abhaya Mudra
Bhumisparsa Mudra
Bodhyangi Mudra
Dharmachakra Mudra
Dhyana Mudra
Varada Mudra
Vitarka Mudra
Jnana Mudra
Karana Mudra
Dhamma wiel

Een Mudra is een symbolisch of ritueel gebaar of positie in het hindoeïsme , jaïnisme en boeddhisme. Hoewel bij sommige mudra's het hele lichaam betrokken is, worden de meeste uitgevoerd met de handen en vingers.

Betekenis

Mudra's zijn niet alleen spirituele gebaren die worden gebruikt in de iconografie en spirituele beoefening van Indiase religies, maar hebben ook betekenis in vele vormen van Indiase dans en yoga. De betekenis van de mudra's verschilt per religie maar kent wel en grote overlap.

De belangrijkste mudra's worden beschreven in de Nātyaśāstra met 24 asaṁyuta (mudra uitgevoerd met één hand) en 13 saṁyuta (mudra's uitgevoerd met 2 handen). Mudra-posities worden meestal gevormd door zowel de hand als de vingers. Samen met āsana's ('zittende houdingen') worden ze statisch gebruikt bij de meditatie en dynamisch bij de Nāṭya- beoefening van het hindoeïsme.

Mudra's in het boeddhisme

De rol van een mudra is het boedhisme is anders dan bij het Hindoeïsme. Zo wordt in de hatha yoga mudra's gebruikt in combinatie met pranayama (yoga-ademhalingsoefeningen), meestal zittend, om verschillende delen van het lichaam te stimuleren die betrokken zijn bij de ademhaling en om de stroom van prana te beïnvloeden.

In het boeddhisme is een mudra onderdeel van de didactiek, de manier van lesgeven. Het gezegde een beeld zegt meer dan 1.000 woorden geldt hier zeer zeker ook en in veel afbeeldingen zien we de Boeddha verschillende mudra's uitvoeren die allemaal een andere betekenis hebben.

De belangrijkste Mudra's in het boeddhisme zijn: