Prabhutaratna Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
(Doorverwezen vanaf Prabhutaratna)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tweeling Boeddha's.Beishan-grotten, Dazu. De Tweeling Boeddha's zijn respectievelijk de Boeddha's van het Verleden (Prabhutaratna, links) en het heden (Shakyamuni, rechts). Ze verschijnen samen wanneer Prabhutaratna op bezoek komt om Shakyamuni de Lotus Soetra te horen prediken.
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

In de Lotus Soetra

In het 11e hoofdstuk van de Lotus Soetra wordt Prabhūtaratna beschreven als levend in een land "tientallen miljoenen miljarden ontelbare werelden in het oosten" genaamd "Treasure Purity". Hier verblijft hij in een stoepa die op verschillende manieren wordt vertaald als de 'kostbare stoepa', de 'schattoren', de 'met juwelen versierde stoepa' of de 'stoepa van de kostbare zeven materialen'. Van Prabhūtaratna wordt gezegd dat hij een gelofte heeft afgelegd om te verschijnen om de waarheid van de Lotus Soetra te verifiëren wanneer deze in het heden of de toekomst wordt gepredikt.

In dit hoofdstuk, terwijl Shakyamuni aan het prediken is, rijst Prabhūtaratna's stoepa op van onder de aarde en hangt in de lucht. Het is van een onvoorstelbare hoogte en lengte. Traditioneel waren stoepa's gebouwen waar relikwieën van Boeddha's zijn opgeslagen. Degenen die bijeenkwamen om Shakyamuni te horen prediken op Vulture Peak, gingen ervan uit dat de stoepa van onder de aarde relikwieën zou bevatten. In plaats daarvan bevatte het een levende Prabhūtaratna die de waarheid van de leer verifieerde.