Woeste goden

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Woeste God Yamantaka
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Zowel in het Mahayana boeddhisme als in het Tibetaans boeddhisme komen de woeste Goden (toornige Godheden) voor. In deze mythologie zijn de woeste Goden verschijningsvormen van verlichte wezens en zij tonen ons de keerzijde van diezelfde verlichte staat. Tegelijk zouden zij het vermogen hebben om obstakels op weg naar de verlichting te vernietigen. De woeste Goden zijn een opvallend kenmerk van de iconografie van het Mahayana- en Vajrayana-boeddhisme. Dit soort goden verscheen voor het eerst in India in de late 6e eeuw, hun belangrijkste bron waren Iaksa- afbeeldingen, en werd een centraal kenmerk van het Indiase tantrische boeddhisme in de late 10e of vroege 11e eeuw.

Algemeen

In de niet-tantrische tradities van het Mahayana-boeddhisme zijn deze wezens beschermende godheden die obstakels voor de boeddha's en de dharma vernietigen, die optreden als bewakers tegen demonen en die levende wezens verzamelen om naar de leringen van de boeddha's te luisteren. In het tantrische boeddhisme worden ze beschouwd als woeste en angstaanjagende vormen van de boeddha's en bodhisattva's zelf. Verlichte wezens kunnen deze vormen aannemen om verwarde levende wezens te beschermen en te helpen. Ze vertegenwoordigen ook de energie en kracht die nodig zijn om negatieve mentale factoren om te zetten in wijsheid en mededogen.

In tantrische boeddhistische kunst worden woeste godheden afgebeeld als angstaanjagende en demonisch ogende wezens versierd met menselijke schedels en andere ornamenten die verband houden met ossuaria, en vaak worden ze afgebeeld met seksueel suggestieve attributen.

De iconografie van de Woeste Goden

Woeste Goden zijn altijd te herkennen aan:

  • ze worden omgeven door een zee van vuur en vlammen
  • woeste gezichtuitdrukking met uitpuilende ogen, opengetrokken mond met daarin grote tanden en een uitstekende tong
  • ze dragen een lendenschort van olifantenhuid
  • ze dragen een halsketting van schedels
  • ze dragen voetringen, vaak in de vorm van slangen
  • aan de bovenarm dragen ze gouden armbanden
  • ze zijn dik met een opgezwollen buik die over hun lendendoek hangt
  • het totale uiterlijk lijkt op een gnoom

Mythologie

De Woeste Goden zijn een prachtige metafoor van wat er op emotioneel gebied in de mens gebeurd. Liefde en Haat liggen dicht tegen elkaar aan en zijn als het ware elkanders tegenpool; als 2 kanten van dezelfde medaille. Het ene gaat niet zonder het andere. Zo kan begeerte niet zonder aversie en aversie niet zonder begeerte. Verblijf je in verlangen en aversie, dan krijg je de aversie en afkeer er gratis bij.

Vaak worden de Woeste Goden als tegenhanger afgebeeld van 'de Goede Goden', die altijd vredelievend en vol mededogen worden afgebeeld. Een treffend voorbeeld hierin is Yamantaka welk de toornige tegenhanger van Manjusri, Bodhisattva van Wijsheid, is.