Yamantaka

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Woeste God Yamantaka
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

yamantaka is een bekende Woeste god binnen het Mahayana boeddhisme en geldt als metafoor van wat er op emotioneel gebied in de mens gebeurd. Liefde en Haat liggen dicht tegen elkaar aan en zijn als het ware elkanders tegenpool; als 2 kanten van dezelfde medaille. Het ene gaat niet zonder het andere. Zo kan begeerte niet zonder aversie en aversie niet zonder begeerte. Verblijf je in verlangen en aversie, dan krijg je de aversie en afkeer er gratis bij.

Vaak worden de Woeste Goden als tegenhanger afgebeeld van 'de Goede Goden', die altijd vredelievend en vol mededogen worden afgebeeld. Een treffend voorbeeld hierin is Yamantaka welk de toornige tegenhanger van Manjusri, Bodhisattva van Wijsheid, is.

De mythe van Yamantaka

Er was eens een machtige yogi die een verlaten grot binnenging om zijn praktijken voort te zetten. Hij beoefende diepe meditatieve absorptie. Gezeten in de Vajra-houding steeg zijn bewustzijn hoger, ver voorbij het alledaagse wereldse bestaan. Toen de nacht viel, haastte een bende stropers zich de grot in. Voor hen reed een waterbuffel die ze hadden gestolen. Ze slachtten de buffel onmiddellijk af. En ze stonden op het punt hun onrechtmatig verkregen prooi te verslinden. Plotseling zagen ze bij het licht van hun vuur de stille gedaante van de yogi in de schaduw zitten. Ze waren bang voor wat er met hen zou gebeuren als deze getuige in leven zou blijven. Dus hakten ze het hoofd van de yogi af en keerden terug naar hun feestmaal.

Kort daarna keerde de yogi terug naar zijn bewustzijn. Hij ging zijn lichaam weer binnen, maar ontdekte dat het geen hoofd had! Hij tastte ongecontroleerd rond de vloer van de grot en begon te zoeken. Hij zocht iets om op zijn schouders te leggen. Maar het enige wat hij kon vinden was de afgehakte kop van de buffel, achtergelaten door de stropers. Dus die zette hij aan. Hij was woedend en woest van woede over wat hem was overkomen. En hij wilde wraak nemen op die stropers die hem zo wreed hadden misvormd. Met zijn paranormale krachten vernietigde hij ze niet alleen, maar koelde hij zijn grenzeloze woede af op iedereen die hij ontmoette. Al snel werd hij de plaag van het platteland. Een afschuwelijk monster dat een gruwelijk spoor van vernietiging achterliet, een echte Lord of Death.

In de hoop een einde te maken aan dit bloedbad, besloot een groep heilige mannen gebeden en offers te brengen aan Manjushri. Ze vroegen zijn hulp om hen allemaal te beschermen tegen de woede van de misvormde yogi. Uit zijn grote mededogen reageerde Manjushri op hun gebeden. Hij manifesteerde zich als Vajrabhairava, de Diamond Terriifier, ook wel bekend als Yamantaka, Destroyer of the Lord of Death.

Manjushri besefte dat alleen een extreem toornige uitstraling zo'n sterke kracht kan overwinnen. Dus kreeg zijn centrale gezicht het aspect van een woedende buffel om de woede van de yogi te evenaren. Maar het werd gekroond met het hoofd van Manjushri zelf, wat de volledig verlichte aard van Yamantaka symboliseert.

Als Yamantaka onderwierp Manjushri de woedende yogi volledig. De toornige Manjushri veranderde de yogi van een kwaadaardige kracht in een beschermer van dharma. Daarom wordt de yogi als dharmabeschermer aangeroepen door volgelingen van Yamantaka's tantrische pad. Ook kreeg hij de naam Dharmaraja, Koning van de Dharma.

De iconografie van Yamantaka

  • Yamantaka is diepblauw van kleur. Het betekent de alomtegenwoordigheid van zijn woede
  • Hij heeft negen gezichten, vierendertig armen en zestien benen zodat niemand aan zijn woede kan ontsnappen
  • Zijn hoofdgezicht is dat van een buffel; met vlammende wenkbrauwen, wimpers en baard
  • Boven de hoofdkop en tussen de twee hoorns bevindt zich een extreem woest, rood gezicht
  • Daarboven is het jeugdige en enigszins toornige gezicht van Manjushri
  • Aan zijn rechterkant zijn drie gezichten: blauw in het midden, rood rechts en geel links
  • Aan de linkerkant zijn - wit midden, rookkleurig rechts en zwart links
  • Elk gezicht heeft drie ogen
  • Het gezicht is angstaanjagend en het haar staat overeind
  • Het hoofd is versierd met vijf gedroogde schedels