4 hemelse koningen

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dhataratha en Virūḍhaka
Virūpākṣa and Vaiśravaṇa
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Lokapala betekend "de beschermers van de wereld" en worden ook de 4 Hemelde Koningen genoemd.

In het Tibetaans boeddhisme zijn veel inheemse Tibetaanse godheden zoals berggoden, demonen, geesten en andere grote adepten en die een eed hebben afgelegd om een ​​klooster te beschermen of regio, traditie of als bewaker dienen van Boeddhisme in het algemeen. Deze beschermers worden aangeroepen en gunstig gestemd om het klooster of de boeddhistische beoefenaar materieel te helpen en obstakels voor de beoefening weg te nemen. Een belangrijke groep hierin zijn de 4 Hemelde Koningen.

De 4 hemelse koningen zijn 4 mythische boeddhistische goden, afkomstig uit de Indiase versie van Lokapala's, die elk waken over één richting van de wereld. De Hal van de Hemelse Koningen is een standaardonderdeel van Chinese boeddhistische tempels.

Vaiśravaṇa

Vaiśravaṇa is de Noordelijke Koning is (Duo Wen in het Chinees). De betekenis van zijn naam is "Meer Sensing". Hij houdt een grote paraplu vast. De paraplu vertegenwoordigt 'zichzelf beschermen tegen vervuiling om een ​​zuiver en juist hart te behouden'. Hij is de leider van de vier koningen en beschermer van het noorden. Hij is de heerser van de regen en zijn symbolische wapens zijn de paraplu of pagode die hij draagt in zijn rechterhand. Verder draagt hij ​​een zwaar pantser. Hij wordt vaak geassocieerd met de oude Sri Lankaanse god van de rijkdom, Kubera . Geassocieerd met de kleur geel of groen.

Dhataratha

Dhataratha is de Oostelijke koning (Chi Guo in het Chinees). De betekenis van zijn naam is "het land steunen". Hij houdt een instrument vast, de pipa genaamd, dat lijkt op een luit. Hij is de god van de muziek, maar de Pipa heeft ook een symbolische waarde. De pipa leert ons dat we bij het omgaan met zaken en relaties en de Middenweg moeten volgen. De snaren op een pipa moeten precies de juiste spanning hebben om de muzieknoot goed te laten spelen. Evenzo mogen we, wanneer we dingen in het leven en voor anderen doen, niet overdrijven of te weinig doen. Wanneer we anderen onderwijzen, moeten we niet overdreven streng of overdreven toegeeflijk zijn. Als we dingen doen, kunnen we ons niet haasten of te langzaam zijn. De voorbeelden zijn eindeloos, dus we moeten altijd onthouden dat we de Middenweg moeten volgen.

Hij is harmonieus en medelevend en beschermt alle wezens. Gebruikt zijn muziek om anderen tot het boeddhisme te bekeren. Geassocieerd met de kleur wit.

Virūḍhaka

Virūḍhaka is de Zuidelijke koning (Zeng Zhang in het Chinees). De betekenis van zijn naam is "vooruitgang" en hij houdt een zwaard vast. Het zwaard vertegenwoordigt wijsheid, die onwetendheid en verstrooide gedachten kan doorsnijden. Het symboliseert het verlangen om dagelijks onze wijsheid te laten groeien, wat van ons vereist dat we de juiste leringen bestuderen en in praktijk brengen die door de wijzen uit het verleden zijn achtergelaten. Het vereist ook dat we onze verstrooide gedachten verminderen en innerlijke rust en concentratie cultiveren. Verder uitgebreid, kan de South King ook betekenen niet lui te zijn en vooruitgang in het leven te zoeken, of dat nu in onze wijsheid, deugden, talenten of werk is.

Koning Virūḍhaka is iemand die zorgt voor een goede wortelgroei. Hij is de heerser van de wind. Geassocieerd met de kleur blauw.

Virūpākṣa

Virūpākṣa is de Westelijke koning (Guang Mu in het Chinees). De betekenis van zijn naam is "wijd zien". Hij houdt een slang of rood koord, dat representatief is voor een draak, in zijn ene hand en een parel in de andere. De slang staat symbool voor voortdurende verandering, net zoals een slang zijn huid kan vervellen. Daarom is de les om meer aandacht te besteden aan de mensen om ons heen wanneer we met hen omgaan om de harmonie te behouden. Als we bijvoorbeeld met anderen praten, moeten we goed letten op hun gezichtsuitdrukkingen om te zien of wat we zeggen hen interesseert of hindert. Als ze erg geïnteresseerd zijn, kunnen we verder praten. Als ze ongeïnteresseerd of beledigd kijken, moeten we stoppen met praten. De parel staat voor eeuwige principes die nooit veranderen. Voorbeelden hiervan zijn anderen met respect, oprechtheid, liefde en nederigheid behandelen. Samenvattend leert de West King ons om eeuwige principes te volgen terwijl we ons aanpassen aan de steeds veranderende omstandigheden van de huidige wereld.

De Koning van het westen is iemand die alles ziet. Als het oog in de lucht ziet hij mensen die niet in het boeddhisme geloven en bekeert hij hen. Geassocieerd met de kleur rood.