Duo yoga op de bovenrug

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Yoga
Duo yoga
Yoga opleiding
Duo.JPG

Duo yoga oefeningen

Inleiding
Duo yoga op de bovenrug
Duo yoga - achterwaartse bewegingen
Duo yoga - voorwaarts bewegen
Duo yoga - zijwaarts bewegen
Duo yoga - de armen
Duo yoga - het liften
Duo yoga - de diagonalen
Duo yoga op film
Zie hier alle Duo yoga films
Aum Om dark red circle hollow tomato.svg

Houding

De tantrik zit in de lotus meditatiehouding op de grond. Is dit moeilijk, laat dan de tantrik een eigen houding uitkiezen, maar het liefst zo dat jij vanaf de rug diens voeten nog kunt raken en diegene nog naar voren kan buigen. Echter; nood breekt wet. De rug zo recht mogelijk, maar comfortabel. De handen in de schoot.

Jij zit achter de tantrik, je handen vredig maar stevig op diens schouders. Zorg voor een zo groot mogelijk huidcontact (romp-rug) en dat de chakra’s zo gelijk mogelijk liggen. Ga nu puur vanuit de energetische wisselwerking de namasté-ji opbouwen totdat je in Metta-ji verkeert. Wrijf langzaam doch stevig met je handen van schouders tot bovenarmen en van schouders naar onderkant schouderbladen. Tril, wieg en pulseer. De marmapunten op romp, nek en hoofd zijn eveneens toepasbaar. Zo bouw je de Metta-ji op.

Draaien van de schouders

In deze oefening is het de bedoeling dat de bovenrug/schouderpartij roteert met de mee of tegen de klok in. De onderrug/bekken blijft rustig zitten.

 • Je zit achter de tantrik met je handen op diens schouders. Ga langzaam diens schouders roterend wiegen in steeds grotere rotaties. bouw dit op.
 • Gaandeweg zal je meer kracht mee moeten geven en de schouderpartij door moeten duwen. Blijf dit herhalen tot de schouders maximaal op 90 graden van het bekken staan.
 • Draai nooit verder door, ook al heb je het gevoel dat dit wel mogelijk is.
 • Waar het maximum ook ligt, blijf daar pulserend tot 20-30 seconde en ga terug naar de beginpositie. Herhaal dit 3 maal links- en 3 maal rechtsom.
 • Keer weer terug naar je beginpositie en kom weer tot rust.

variant

 • Ga weer zitten in de beginhouding. Plaats nu diens rechterhand op diens linkerschouder. Belangrijk in deze hele oefening is dat diens elleboog recht vooruit steekt ofwel, de hoek in de oksel is 90 graden. Dit ga je bereiken door jouw linkerhand achter zijn rechterschouder te plaatsen en wel zo dat jouw arm diens arm ondersteunt. Zorg voor een goede grip achter zijn rechterschouder. Plaats jouw rechterhand achter diens rechterschouderblad. Als je ruimte te kort komt kan je meer aan diens linkerflank gaan zitten.
 • Draai nu diens schouderpartij tegen de klok in door tegelijk met je linkerhand te trekken en met je rechterhand te duwen. Ook hier ga je niet verder dan 90 graden tov het bekken. Draai nooit verder door, ook al heb je het gevoel dat dit wel mogelijk is.
 • Waar het maximum ook ligt, blijf daar pulserend tot 20-30 seconde en ga terug naar de beginpositie. Herhaal dit 3 maal links- en 3 maal rechtsom.
 • Zorg dat diegene met het bekken/onderrug recht blijft zitten, de rotatie vind alleen plaats in de bovenrug/schouderpartij.
 • Als het lichaam van de tantrik draait, bemerk dat je met je handen kunt overstappen. Zo komt diens linkerschouder tegen je borst aan en kan je wellicht diens rechterschouder vastzetten met jouw linkerelleboog. Zorg dat je jouw rechterhand vrij krijgt zodat je de rechterkant van diens schouder kunt afmasseren naar beneden toe over de blaas meridiaan of de galblaas meridiaan.
 • Zo kun je ook je hand op de schouder of halverwege de rug plaatsen en trillen.
 • Keer weer terug naar je beginpositie en kom weer tot rust.