Inamaluwa

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
Boeddhisme in Sri-Lanka
Algemene informatie
Info per plaats
Negombo
Inamaluwa
* Sigirya
* Dambulla
Anuradhapura
* Mihintale
Polonnaruwa
Kandy
Ella
Unawatuna
* Galle
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Inamaluwa

Inamaluwa

Inamaluwa ligt midden in het oerwoud met enkele cafe's en rastaurants op een rijtje. Het is hier prachtig fietsen door de binnenlanden op weg naar de 2 plaatsen waar het eigenlijk om gaat: Sigirya en Dambulla. Beide plaatsen gaan we een dag lang bezoeken en dat doen we vanuit Inamaluwa vanwaar we met de fiets op 30 minuten van beide plaatsen zijn.

Sigirya

Sigiriya(1.000 inw.) is een klein dorp in de culturele driehoek van Sri Lanka. Het ligt op korte afstand van Dambulla en Polonnaruwa. Sigiriya staat bekend om de leeuwenrots en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Leeuwenrots is een vulkanische prop van een lang overleden vulkaan. De aflopende helling van de vulkaan is door de tijd heen weggevaagd door erosie, hierdoor heeft de rots zijn karakteristieke vorm. De rots is ruim 180m hoog en is vanaf kilometers te zien. Een bezoek aan de Leeuwenrots wordt vaak gecombineerd met een safari naar de Kaudulla National Park of Minneriya-Giritale National Park nabij Polonnaruwa, of met een bezoek aan de gouden tempel in Dambulla.

de Leeuwenrots

Locatie: 1,5km vanaf centrum van Sigirya, enkele minuten per fiets.

De Leeuwenrots is vernoemd naar de uitgehouwen leeuwenkop en leeuwenpoten bij de ingang halverwege de rots op het Leeuwenplateau. De leeuwenkop is inmiddels afgebroken maar de poten zijn nog te zien. In de 5e eeuw was de Leeuwenrots een koninklijk complex van de koning Kasyapa, met het paleis bovenop de rots. Restanten van het paleis, de bijgebouwen, de baden en de tuinen zijn hier te zien. Je kunt via trappen helemaal naar boven, vanwege de hitte is het aan te raden om in de ochtend aan de klim te beginnen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de tuinen en de omgeving van Sigiriya. Een deel van de klim moet in stilte worden afgelegd wegens de aanwezige wespennesten. Beschermde kleding wordt gratis aangeboden door de overheid.

de tuinen van Sigiriya

Locatie: Rondom de Leeuwenrots

Bij binnenkomst van het complex, kom je eerst in de watertuin met de koninklijke baden en fonteinen. De baden en fonteinen worden voorzien van water via een ondergronds waterdistributie systeem. Als je richting de leeuwenrots loopt kom je bij de rotstuin. Hier kronkelen de paden tussen de vele grote rotsen en stenen. Opvallend is dat bovenop de rotsen vaak een huis of paviljoen stond. De rotstuin loopt over in de terrastuin. Hier kom je op trapvormige terrassen die het restant zijn van de onderkant van de originele vulkaan. Kalkstenen trappen zorgen voor toegang naar het bovenste terras, waar de echte klim gaat beginnen.

de Spiegelmuur

Locatie: De Leeuwenrots – Begin van de klim

Op weg naar het Leeuwenplatform kom je langs de Spiegelmuur. De Spiegelmuur is een met kalk, eiwit en honing gepolijste gipsmuur. Op slechts enkele plekken is de muur niet beschadigd door tekst en kun je de spiegeling zien. Tussen de 7e en 11e eeuw zijn er veel teksten door de bezoekers geschreven die waardering van de kunst en schoonheid uitspraken.

de muurschilderingen

Locatie: De Leeuwenrots – Kwart van de klim

De muurschilderingen zijn, opmerkelijk genoeg, sensuele beeltenissen van vrouwelijk schoon. Dit was een gewaagde keuze van de toenmalige koning Kasyapa, aangezien het Boeddhisme het stoppen van lust verkondigd. Van de 500 originele schilderingen zijn er nog 21 overgebleven. De rest is vernietigd door Boeddhistische monniken die naderhand op de Leeuwenrots verbleven.

het Leeuwenplateau

Locatie: De Leeuwenrots – Halverwege de klim

Op ongeveer de helft van de klim bevind zich een groot plateau, het Leeuwenplateau. Hier kun je tijdens de klim rusten, tevens zijn er kraampjes aanwezig voor eten en drinken. Een grote rots voor de trap naar de laatste klim was uitgehouwen tot een grote leeuwenkop. Je liep tussen de poten door, de bek van de leeuw in. Helaas zijn alleen de poten overgebleven, desondanks is het nog steeds een indrukwekkend aanzicht.

het koninklijk paleis

Locatie: De Leeuwenrots – Boven op de top

De top van de Leeuwenrots ligt, met een oppervlakte van 1,5 hectare, op ruim 180m boven de omgeving. De ruïnes van het koninklijk paleis liggen centraal op de top, het paleis was het centrum van de koninklijke stad. Je kunt onder andere nog de ruïnes zien van de paleistuinen, het zwembad, de troon, de slaapvertrekken en de audiëntiekamer. Vanaf de top heb je een 360° uitzicht op de gehele omgeving.

het Sigiriya museum

Locatie: De Leeuwenrots – 200m buiten de ingang

Het in 2010 geopende Sigiriya museum geeft een exhibitie van de rijke historie van Sigiriya. In het archeologisch museum kun je een audio en visuele presentatie volgen in het Engels. De exhibities laten de geografische en culturele historie van Sigiriya zien. Het museum is gratis te bezoeken en is iedere dag (behalve woensdags) geopend van 08:00 tot 17:00.

Pidurangala rots tempel

Locatie: 3,5km vanaf centrum – 10 minuten rijden met de fiets De Pidurangala rots tempel ligt aan een gravelweg die naar de Leeuwenrots leidt. Aan beide kanten van de weg vind je tempelgebouwen. Om de ingang van de grot is een tempel gebouwd. In de grot vind je een vijftal Boeddhabeelden en muurschilderingen. Vanaf de tempel heb je een prachtig uitzicht op de Leeuwenrots.

Foto's van Sigirya

Dambulla

Dambulla (67.000 inw.) staat vooral bekend om de gouden tempel (‘Dambulla cave temple’), die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De omgeving van Dambulla heeft meer dan 80 grotten, echter de belangrijkste attractie, de gouden tempel, heeft vijf grotten. De meeste beelden en schilderingen in de tempel zijn van Boeddha, maar er zijn ook beelden van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh.

de Gouden Tempel

Locatie: Centrum

De Gouden Tempel bestaat uit vijf grotten met afbeeldingen en standbeelden, waarmee het leven van Boeddha wordt verteld. De grotten waren al voor het eerst bewoond in de 7e eeuw v. Chr. Vanaf de 1e eeuw v. Chr. kwamen er religieuze afbeeldingen en beelden. Zoals bij elke heilige plaats in Sri Lanka behoor je geen mouwloze hemdjes of korte broeken te dragen. De entree bedraagt 1.200 roepie. De Gouden Tempel is iedere dag open van 07:30 tot 19:00

Devaraja Lena – Cave of the Divine King (‘Grot van de goddelijke koning’)

Locatie: Gouden tempel

De Cave of the Divine King is de eerste grot in de gouden tempel. Boven de ingang bevind zich een inscriptie over de oprichting van de tempel in de 1e eeuw na Christus. De grot is bijna in zijn geheel gevuld met een 15m. hoge uitgehouwen beeld van Boeddha. Bij zijn voet zit Boeddha’s favoriete leerling Ananda en bij zijn hoofd de god Vishnu, beschermer van Sri Lanka, ook wel “Devaraja” genoemd.

Maharaja Lena – Cave of the Great Kings (‘Grot van de grote koningen’)

Locatie: Gouden tempel

De ingang van de Cave of the Great Kings ligt direct bij de ingang van de eerste grot en is de grootste grot van het complex. Volgens de inscriptie aan de ingang wordt de grot zo genoemd als eerbetoon aan de koningen die verantwoordelijk zijn voor de bouw van de tempel. De grot heeft een stoepa, 56 Boeddhabeelden en standbeelden van de koningen. In het midden van de grot ligt een kleine water bron, waarvan men zegt dat het de zwaartekracht trotseert. Het water loopt van een lager punt naar het plafond, waar het in een vat komt. Het water wordt als heilig beschouwd en gebruikt voor rituelen.

Maha Alut Vihara – Great New Monastary (‘Grote nieuwe klooster’)

Locatie: Gouden tempel

De Great New Monastary is pas in de 18e eeuw door de toenmalige koning toegevoegd aan de Gouden Tempel, in de tijd dat tijdens de kolonisaties het Boeddhisme weer opbloeide. Er zijn vele wand en plafond tekeningen in de typische Kandy stijl. Daarnaast zijn er circa 60 Boeddhabeelden en een standbeeld van de koning.

Pachima Viharaya – Western Monastary (‘West-klooster’)

Locatie: Gouden tempel

De Western Monastary is de kleinste grot. In het midden van de grot staat een kleine stoepa, gemaakt ter ere van de koning en zijn vrouw. Dieven hebben ooit ingebroken in deze stoepa, met het idee dat er juwelen zouden liggen. De stoepa is omgeven met meerdere Boeddhabeelden.

Devana Alut Viharaya – Second New Monastary ( ‘Tweede nieuwe klooster’)

Locatie: Gouden tempel

De Second New Monastary werd vroeger gebruik als opslagplaats, totdat de Kandy koningen deze grot hebben veranderd in een heilige plaats. De grot bevat vele Boeddhabeelden, waaronder een grote liggende Boeddha. Daarnaast zijn er afbeeldingen van de Hindoe god Vishnu.

Foto's van Dhambulla