Boeddhisme in Sri-Lanka

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
Boeddhisme in Sri-Lanka
Algemene informatie
Info per plaats
Negombo
Inamaluwa
* Sigirya
* Dambulla
Anuradhapura
* Mihintale
Polonnaruwa
Kandy
Ella
Unawatuna
* Galle
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Tour-de-Sri-Lanka, de route
Mihintale
Sigirya
Polonnaruwa
Kandy
Pinnawela
Ella
Galle

Sri-Lanka is het tweede land welk zich geheel tot het boeddhisme bekeerde. Rond 250 v.Chr. werd een loot van de vijgeboom waaronder Gautama de Boeddha zijn verlichting vond overgebracht vanuit Bodh-gaya (India) naar Sri-Lanka. Mahinda en Sanghamitta, de zoon en dochter van de Indiase koning Asoka, brachten de loot hierheen wat koning Devanampiya Tissa ertoe bracht zich tot het boeddhisme te bekeren. Hij stichtte het klooster Mahavihara in Anuradhapura en zorgde voor de verdere verspreiding van het boeddhisme in Sri Lanka.

In 2019 gaan we een 3-weekse rondreis maken door Sri-Lanka welk duidelijk in 3 blokken is te verdelen: het boeddhisme in het noorden, eindeloze stranden en surfing aan de oostkust en theeplantages en bergen in het midden.

De reis

De reis wordt georganiseerd, gecoördineerd en begeleidt vanuit Dharma-Lotus, er zit dus geen touroperator tussen. In een kleine groep (maximaal 8 personen, inclusief begeleiding) zullen we deels met openbaar vervoer (trein, bus en vliegtuig) en deels met een taxibus onze plaatsen langsgaan. Tijdens de reis zullen we overnachten in guesthouses en B&B maar niet in grote hotelcomplexen..

De reis wordt geen droge opsomming van wetenswaardigheden begeleidt door een gids met paraplu ("follow me please and hurry up, we have to catch the next spot"). Voor velen zal het de eerste keer zijn dat ze in Sri-Lanka rondlopen en er zal genoeg ruimte zijn om deze indruk op je in te laten werken. Vrijheid om je eigen weg te gaan als we een plaats bezoeken of met Ivar mee te gaan. Af en toe een vrije dag om lekker je eigen ding te doen en genoeg gelegenheid om pudja's (tempelceremonies) en meditaties mee te maken of languit te chillen in Ella.

Een rondreis door Sri-Lanka wordt door meerdere reis organisaties aangeboden. Waarin verschillen wij:

 • deze reis is een stuk goedkoper
 • we reizen in een kleine groep van max. 8 deelnemers
 • 2 reisbegeleiders met veel ervaring van het gebied en het boeddhisme
 • de reisbegeleiders zijn continu aanspreekbaar en actief, van 06:00 - 22:00 uur
 • dagelijks lezingen en veel uitleg en meditaties
 • volledig dagprogramma waar je vrijwillig aan mee doet
 • ga je alleen iets doen kan je alle tips, kaarten, boekjes vragen
 • veel inbreng mogelijk, het dagprogramma ligt niet vast
 • lokaal vervoer dus veel contact met de lokale bevolking
 • slapen in Bed-and-Breafasts, in een klooster en kleine guesthousjes ipv grote (saaie) hotels

De route

Voor elke plaats hebben we een aparte pagina gemaakt, klik op de links om daat te komen.

Negombo

Het vliegveld van aankomst (en vertrek) ligt op 10 km. van Negombo. Negombo is een vissersplaatsje met een visafslag, een haven en veel overblijfselen uit de Portugese en Nederlandse koloniale tijd.

→ we verblijven 2 dagen in Negombo.

Inamaluwa

Inamaluwa ligt tussen Dambulla en Sigirya midden in de jungle. De ene dag fietsen we naar Dambulla en de andere naar Sigirya.

Dambulla is gebouwd rondom een granieten berg, waarin het boeddhistische grottencomplex Raja Maha Vihara te vinden is. Dit complex dateert vanaf eerste eeuw voor Christus en is het grootste en best bewaard gebleven tempelcomplex in Sri Lanka. Het zijn meerdere tempelzalen in opdracht van verschillende koningen uitgehouwen in de berg. Hierdoor verschillen de behoorlijk van elkaar. Rondom Rambulla zijn meerdere kloosters gesitueerd.

Sigiriya is een van de zeven plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Het complex bestaat uit lusthoven die omgeven zijn door muren en grachten en, boven op een rechtuitstekende rots, een citadel. Het complex is gebouwd door koning Kassapa I (473-491). Na zijn dood werd het een klooster. Volgens een alternatieve theorie voltooide hij het complex, dat zijn vader koning Dhatusena was begonnen. In de 14e eeuw werd het complex verlaten.

→ we verblijven 3 dagen in Inamaluwa.

Anuradhapura

Anuradhapura is het noordelijkste puntje welk we op Sri-Lanka bezoeken. Gautama de Boeddha vond in Bodgaya (India) zijn verlichting onder een vijgenboom. Die boom werd door een latere koning (en tegenstander van het Boeddhisme) vernietigd maar een loot kon veilig gesteld worden en werd naar Sri-Lanka gebracht. De boom die uit die loot uitgroeide staat er nog steeds en is het belangrijkste boeddhistische pelgrimsoord van Sri-Lanka geworden. Meerdere kloostercomplexen zijn in de nabije omgeving gebouwd en de nieuwe stad heeft zich eromheen geformeerd. We maken een dagtocht naar Mihintale waar Koning Tissa in 247 v Chr. een ontmoeting had met Mahinda, de zoon van keizer Ashoka. Tijdens deze ontmoeting liet koning Tissa zich tot het boeddhisme bekeren.

→ we verblijven 4 dagen in Anuradhapura.

Polonnaruwa

Polonnaruwa ligt omgeven van grote meren en was na Anuradhapura de tweede hoofdstad van het land en werd tevens een belangrijk boeddhistisch centrum. Over een bos en waterrijk gebied van meerdere km2 liggen gehele tempelcomplexen uit de middeleeuwen overeind.

→ we verblijven 4 dagen in Polonnaruwa.

Kandy

Kandy is de 3e Koningstad van het land en is gelegen tussen de bergen aan een meer. Hier ligt de belangrijkste tempel van Sri-Lanka waar "de tand van Boeddha" bewaard wordt. Vanuit hier worden uitstapjes gemaakt naar een botanische tuin en een olifanten opvangcentrum.

→ we verblijven 3 dagen in Kandy.

Ella

Ella is een gemoedelijk klein dorpje in de bergen van het binnenland. Hier vlakbij woonde de heer Lipton die hier zijn eerste theeplantage en fabriek neerzette. De gehele regio is nu thee, nog eens thee en rozen en nodigt uit tot heerlijke wandelingen. Er zijn meerdere watervallen en grotten welk we gaan bezoeken en natuurlijk een theefabriek om het gehele proces te aanschouwen.

→ we verblijven 4 dagen in Ella.

Unawatuna

Unawatuna is een heerlijk strandplaatsje op 5 km. afstand van Galle. Galle is een oud Nederlands dorp uit de koloniale tijd gekopieerd op Naarden-vesting. In de omgeving is het fijn fietsen met een groot binnenmeer en enkele tempels. Hier spenderen wij onze laatste dagen van deze reis.

→ we verblijven 3 dagen in Unawatuna.

Organisatorisch

Een reis door Sri-Lanka is iets anders dan 'op de camping in Frankrijk'. Het is geen moeilijk land, maar we moeten we de nodige maatregelen nemen, wij helpen je daarbij.

gezondheid

Gezondheid is erg belangrijk en vraag zorg vooraf en tijdens de reis. Sri-Lanka is voor zuid-oost Aziatische begrippen een rijk en geciviliseerd land maar enige voorzorgsmaatregelen menen is niet verkeerd. Ivar heeft zowel in India als in Nepal gewoond en heeft veel in Azië gereisd waaronder Sri-Lanka. Hij zal tips geven en betrouwbare restaurants uitzoeken. Afhankelijk waar je reeds op reis bent geweest adviseert de GGD de volgende inentingen:

voor de reis begint

 • DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) inenting
 • Buiktyfus inenting
 • Hepatitis A en B inenting
 • TBC inenting
 • Rabiës (hondsdolheid) inenting
 • Japanse Encefalitis inenting (optioneel)
 • de Gele Koorts inenting is voor Sri Lanka verplicht als u minder dan zeven dagen voor aankomst in een Gele Koorts gebied bent geweest.

We zitten deels in een primair malariagebied malariatabletten wordt door de GGD aangeraden. Dengue en filariasis is ook aanwezig maar kan voorkomen worden met Deet (50% van Care Plus, te koop bij de apotheek), lange kleding en een klamboe of spray.

tijdens de reis

Weet dat de meeste reizigers nergens last van hebben tijdens hun reis, zolang je maar enkele gezondheidsregels in acht neemt.

 • drink geen kraanwater. Ook ijsklontjes, waterijsjes, tafelwater in restaurants en gewassen sla dien je te laten staan
 • ga geen honden of katten aanhalen en probeer geen apen te voeren
 • neem een eigen kussensloop mee, lakenzak is handig
 • ga daar eten waar het druk is, niet daar waar het chique (westers) eruit ziet.
 • drink veel (gekochte en gesloten flessen), zeker 4 liter op een dag
 • drink elke dag een coca-cola (dit vernietigd veel bacteriën in je maag-/darmkanaal
 • neem dagelijk 1 orhtiflor probioticum
 • neem dagelijks 1 druppel tea-tree
 • denk logisch na

De grootste ziekmaker is onze angst. Ga niet krampachtig om met alles, geniet van de reis, geniet van de keuken en met een beetje logisch nadenken kom je een heel eind.

voeding

De maaltijden zitten niet bij de reissom inbegrepen omdat de groep niet continue bij elkaar is (er is redelijk wat vrijheid in het programma). Het zal dus voorkomen dat we niet met de gehele groep eten. Daarnaast zal de ene het leuk vinden in een lokaal restaurantje te eten en iemand anders kiest liever een toeristenrestaurant en de volgende haalt wat fruit op de markt. Zodoende kan je al voor 5 euro 3 maaltijden inclusief drinken bestellen op een dag, een ander doet het voor 20 euro. Het is wel zo dat Ivar altijd tips zal geven en je kunt altijd met hem meegaan naar een betrouwbare plek om te eten. Je mag mee, het hoeft niet.

de prijs

De prijs ligt op 2.350 euro voor 27 dagen (als studiereis tot 700 euro retour van de belasting), dit is dan:

inclusief

 • vlucht en vervoer ter plaatsen
 • overnachtingen in guesthouses en pensions (2 of 3 personen/kamer)
 • programma, gids en vraagbaak
 • de nodige hulp vooraf (aanschaf visa, etc...)

exclusief

 • visum Sri-Lanka (30 euro)
 • vervoer van en naar luchthaven
 • reis- en ongevallenverzekering (+ 1 euro per dag, zie je ziektekostenpolis)
 • inentingen (zie je ziektekostenpolis, doorgaans wordt dit grotendeels vergoedt)
 • voeding (+ 5 euro p/d)
 • persoonlijke aankopen

Enkele gegevens op een rijtje

 • de reis heet "tour de Sri-Lanka"
 • de reis is van 15 september t/m 11 oktober 2024
 • de groepsgrootte is maximaal 8 personen
 • de prijs is 2.900,= euro (700 euro retour v/d belasting)
 • kijk hier voor de speciale facebook pagina te vinden met alle laatste informatie
 • schrijf je hier in

Film impressies

Hieronder zie je een mooie impressie van de reis zoals wij die maken. Als je de film zie zie je rechts meerdere 30-seconde-filmpjes die we de tijdens de laatste reis gemaakt hebben.