Negombo

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
Boeddhisme in Sri-Lanka
Algemene informatie
Info per plaats
Negombo
Inamaluwa
* Sigirya
* Dambulla
Anuradhapura
* Mihintale
Polonnaruwa
Kandy
Ella
Unawatuna
* Galle
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Negombo

Negombo (137.000 inw.) is een badplaats op 37km. van Colombo en op slechts 8km. van Colombo Bandaranaike International Airport. Hier zullen wij na aankomst voor 2 nachten naar toe gaan. Het is een dromerig stadje aan de kust met veel visserij activiteiten, een leuke haven en enkele markten. Hier kunnen we ook geld wisselen, SIM-kaartjes bestellen en alles wat je vergeten bent alsnog kopen.

Negombo wordt ook wel “Little Rome” genoemd door de vele kerken, en is grotendeels christelijk. Het is van origine een vissersdorp, zelfs nu is de visvangst naast het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Een bezoek aan de vismarkt of een visrestaurant is de moeite waard. Aan de noordzijde liggen veel beach-resorts en aan de zuidkant is alles nog heel oorspronkelijk. Ook in Negombo kun je veel van de koloniale historie van Sri Lanka zien. Naast de vele kerken en een Nederlands fort, ligt er in Negombo een kanaal gegraven door de Nederlanders voor de specerijen handel. Bij Negombo ligt ook het grootste moerasgebied van Sri Lanka, de Muthurajawela moeras.

Nederlands Fort

Locatie: 500m. vanaf centrum 10 minuten lopen

De Portugezen hadden op deze plek een fort gebouwd. Deze werd verwoest tijdens de Nederlandse Invasie in 1644. De Nederlanders hebben het fort daarna herbouwd. Het fort werd eind 19e eeuw deels afgebroken door de Britten, die de stenen gebruikten voor de bouw van een gevangenis. Nu zijn er alleen nog ruïnes overgebleven, een deel van de oostelijke muur met de poort is nog intact.

Vismarkt

Locatie: 400m. vanaf centrum 8 minuten lopen

De vismarkt in Negombo is de één na grootste vismarkt van Sri Lanka. Op deze markt wordt de dagelijkse vangst verkocht aan handelaren en bewoners. Op het strand worden vissen gedroogd voor het binnenland. Sommige vissers kunnen je uitnodigen om mee te gaan op hun boot.

Muthurajawela moeras

Locatie: 18km – 20 minuten rijden

Het Muthurajawela moeras begint bij de Negombo laguna en ligt verspreid over 6.000 hectare, het noordelijk deel werd uitgeroepen tot reservaat. De dagelijkse vloed brengt zoutwater vanuit de oceaan in het moeras. Dit zorgt voor het brakke water van het moeras, waardoor er een grote diversiteit is in planten- en dierenleven. In het moeras, mangrove bossen en graslanden kun je onder andere veel vissen, vogels, krokodillen en watervaranen zien. Daarnaast leven er Indische brilcobra’s, tijgerpythons, Indische Sterschildpad en de vissende kat.

St. Mary kerk

Locatie: 400m – vanaf centrum 8 minuten lopen De bouw van de Katholieke St. Mary kerk begon in 1874, maar was pas in 1922 klaar. De kerk is de grootste kathedraal in Negombo. De kerk heeft een beschilderd plafond en albast beelden van diverse heiligen.

Angurukaramulla Tempel

Locatie: 3km vanaf centrum – 6 minuten rijden met de tuktuk De Angurukaramulla Tempel wordt altijd aangedaan door Boeddhistische pelgrims die door Negombo komen. De ingang van de tempel is in de vorm van een leeuwenkop. In de tempel staat een marmer Boeddhabeeld, gedoneerd door Myanmar.

Foto's van Negombo