Polonnaruwa

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
Boeddhisme in Sri-Lanka
Algemene informatie
Info per plaats
Negombo
Inamaluwa
* Sigirya
* Dambulla
Anuradhapura
* Mihintale
Polonnaruwa
Kandy
Ella
Unawatuna
* Galle
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Polonnaruwa
Polonnaruwa
Polonnaruwa
Polonnaruwa
Polonnaruwa
Polonnaruwa

Polonnaruwa (13.900 inw.) was, na Anuradhapura, de tweede hoofdstad van het oude Sri Lanka. De historische stad van Polonnaruwa werd tot hoofdstad uitgeroepen in het jaar 1070. Tot het jaar 1284, na een invasie van een rivaliserend koninkrijk, was het de belangrijkste stad in Sri Lanka. In de oude stad kun je veel ruïnes, waaronder het oude koninklijk paleis en vele tempels zien. Hierom staat de historische stad van Polonnaruwa op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Polonnaruwa ligt, samen met Anuradhapura, Dambulla en Sigiriya, in de culturele driehoek van Sri Lanka. Rondom Polonnaruwa liggen veel natuurreservaten waaronder het bekende Wasgumuwa National Park.


De historische stad van Polonnaruwa

Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden met de fiets

De historische stad van Polonnaruwa staat vol met ruïnes en bezienswaardigheden uit de 11e tot 13e eeuw. Dit waren de hoogtij dagen van de Srilankaanse beeldhouwwerken. De stad bestaat eigenlijk uit drie delen, Dalada Maluwa, de noordelijke monumenten en de koninklijk citadel. De meeste ruïnes staan in de Dalada Malawu, ook wel Quadrangle (“vierkant”) genoemd. De koninklijke citadel bevat overblijfselen van het koninklijk paleis en de audiëntiehal.

Gal Vihara rots tempel

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Noordelijke monumenten

De Gal Vihara rots tempel staat vooral bekend vanwege vier kolossale Boeddhabeelden, de staande Boeddha, de liggende Boeddha en twee zittende Boeddha’s. Deze beelden zijn uit graniet uitgehouwen. De 7 meter hoge staande Boeddha is het meest aanwezig en wordt gezien als het mooiste beeld. Daarlangs zie je de 14 meter lange liggende Boeddha. Aan de andere zijde van de ingang zie je zittende Boeddha’s. De Gal Vihara is één van de bekendste bezienswaardigheden van Polonnaruwa.

Gal Pota

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Dalada Maluwa

De Gal Pota (“Boek van steen”) is precies wat de naam aangeeft. In de 8m bij 1.5m grote steen zijn de daden van koning Nissankamalla door hemzelf vastgelegd. De inscripties beschrijven het leven en de oorlogen van de koning. Op de zijkant van de steen zijn twee olifanten uitgehouwen die water sprenkelen over de Hindoe godin van voorspoed, Lakshmi.

Lankatilaka

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Noordelijke monumenten

De Lankatilaka heiligdom in Polonnaruwa is één van de mooiste Boeddhistische heiligdommen van Azië uit de 12e eeuw. Bij de ingang staan twee hoge uit baksteen bestaande pilaren, waarvan de hoogste meer dan 17 meter hoog is. Origineel zouden de pilaren ooit twee keer zo hoog zijn geweest. Het ook uit baksteen bestaande Boeddhabeeld was oorspronkelijk 12,5m hoog, helaas is deze boven de schouders verwoest. De buitenkant van de muren van het heiligdom is versierd met stucwerk.

Sathmahal Prasada

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Dalada Maluwa

De Sathmahal Prasada (“Het zeven verdiepingen gebouw”) is gebouwd in een unieke getrapte piramide vorm van zeven vierkante verdiepingen. De oorsprong van het gebouw is onbekend, het gebouw wordt nergens genoemd. Op Sri Lanka kom je nergens deze bouwstijl tegen, het dichtstbijzijnde qua stijl is de Wat Kutkut in Lamphun, Thailand (nabij Chiang Mai), gebouwd in de 8e eeuw. Hieruit wordt vermoed dat de Sathmahal Prasada in Polonnaruwa Thaise of Cambodjaanse invloeden heeft.

Rankot Vihara

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Noordelijke monumenten

De Rankot Vihara is met 55 meter de grootste stoepa van Polonnaruwa en de op drie na grootste stoepa van Sri Lanka. De stoepa is gebouwd in de 12e eeuw door koning Nissankamalla in de stijl van Anuradhapura. Een inscriptie voor de stoepa verteld dat de koning persoonlijk de bouw overzag.

Potgul Vihara tempel en standbeeld

Locatie: 3km vanaf centrum - 5 minuten rijden met de fiets

Vlakbij bij de nieuwe stad liggen de Potgul Vihira tempel en het standbeeld. Het standbeeld is ongeveer 3,5 meter hoog en uitgehouwen uit een rots. Het is niet duidelijk wie er afgebeeld is, maar men denkt aan koning Parakramabahu of een Indische hoge priester, genaamd Agastaya. In de ruïnes van de tempel kun je nog op de muren tekeningen zien uit de 12e eeuw. De tempel bestaat uit vier kleine stoepa’s die om een ronde bakstenen gebouw liggen.

Wasgamuwa National Park

Locatie: 20km vanaf centrum – 30 minuten rijden met een taxi

Het Wasgamuwa Natonal Park wordt vaak vergeleken met Yale National Park (zie: Hambantota) en dat is niet voor niks. Het bijna 400km2 grote reservaat staat bekend om zijn grote olifanten populatie en luipaarden. Ook kun je veel waterbuffels, herten en makaken zien. Ook leven er luipaarden en lippenberen. Nabij het water kun je watervaranen en moeraskrokodillen zien. Van de 493 verschillende vogelsoorten in Sri Lanka leven er 143 in Wasgamuwa National Park.

Kaudulla National Park

Locatie: 34km vanaf centrum – 35 minuten rijden met een taxi

Het Kaudulla National Park bestaat voor het grootste gedeelte uit de Kaudulla plas. Hier leven vele verschillende soorten vogels (160+ soorten). Ook kun je hier veel olifanten zien. Tijdens de droogperiode (april-oktober) migreren de olifanten naar het nabij gelegen Minneriya-Giritale National Park via een corridor. De beste periode voor een bezoek aan dit park is augustus – december.

Minneriya-Giritale National Park

Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden met een taxi

Het Minneriya-Giritale National Park wordt vaak bezocht in de droge periode (april-oktober), in plaats van Kaudulla National Park. De olifanten kudde is dan gemigreerd naar dit park. Naast deze migratie kun je in de droge periode getrakteerd worden op een samenscholing van de olifanten rondom de Minneriya plas. Deze samenscholing is uniek voor dit reservaat. Daarnaast kun je net als in Kaudulla vele vogels zien. Een groepje aziatische olifanten staan op het grasland van Flood Plains National Park

Locatie: 12km vanaf centrum – 15 minuten rijden met een taxi, 1,5 uur op de fiets Het Flood Plains National Park is een natuurreservaat die dient als corridor voor migrerende dieren (vooral olifanten) tussen het Wasgamuwa National Park en het Somawathi National Park. Midden door het reservaat loopt de langste rivier van Sri Lanka, de Mahaweli rivier. Rondom de rivier liggen veel kleine moerasachtige meertjes. Naast de olifanten en waterbuffels leven er ook veel katachtige in dit reservaat. Je kunt hier de viskat, de moeraskat, de roestkat en soms zelfs de luipaard zien.